Ropstad (KrF) forsvarer regjeringens nei til båtmigranter nå

<p>Jan Tore Sanner (H) Statsminister Erna Solberg (H), Hans Andreas Limi (Frp), Sylvi Listhaug (Frp), Siv Jensen (Frp), Ketil Solvik Olsen, Kjell Ingolf Ropstad (Krf) under forhandlingsutvalgets første møte under regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix (POOL) / NTB scanpix</p>
Jan Tore Sanner (H) Statsminister Erna Solberg (H), Hans Andreas Limi (Frp), Sylvi Listhaug (Frp), Siv Jensen (Frp), Ketil Solvik Olsen, Kjell Ingolf Ropstad (Krf) under forhandlingsutvalgets første møte under regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix (POOL) / NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe / Ntb Scanpix (pool) / NTB scanpix

KrF-leder Kjell Inge Ropstad bekrefter at regjeringens linje nå er å ikke ta imot båtmigranter, og at Norge inntil videre er stengt for båtmigranter.

De siste dagene har Frp-nestleder Sylvi Listhaugs Facebook-postering om båtmigranter utløst politisk rabaler og skapt steile fronter blant nordmenn i sosiale medier. Kommentarfeltet koker etter blant annet denne uttalelsen:

«Veldig mange av de som er ombord i båtene er ikke flyktninger men migranter. De kommer fra land der det verken er krig eller andre forhold som tilsier at personene har krav på flyktningestatus. De vil uansett ikke ha krav på opphold i Norge», mener Frp-statsråden.

Les også: Norge sier nei til båtmigranter – har avvist gjentatte forespørsler fra EU

Justisminister Kallmyr (Frp): Leger Uten Grenser har skapt denne situasjonen

Omtrent det samme budskapet fremførte justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) 22. august da han måtte forsvare regjeringens politikk for ikke å ta imot noen av flyktningene og migrantene om bord i Ocean Viking.

– Det er en samlet regjering som har meddelt både italienske og franske myndigheter om at vi ikke kommer til å bidra i denne situasjonen. Vi har hele tiden vært tydelige på at det er Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée som

Ocean Viking har plukket opp hundrevis av skipbrudne migranter i Middelhavet. (Photo SOS Mediterranee via AP) Foto: AP
Ocean Viking har plukket opp hundrevis av skipbrudne migranter i Middelhavet. (Photo SOS Mediterranee via AP) Foto: AP

har skapt denne situasjonen. Norge vil ikke være med på ad-hoc løsninger. Vi må få på plass permanente felleseuropeiske mekanismer for å løse utfordringene i Middelhavet på lang sikt, sa Kallmyr.

Erna sa nei til Italias forespørsel

Da Italias innenriksminister Matteo Salvini ba Norge om hjelp til å ta ansvar for migrantene som ble reddet av mannskapet på det norskeide skipet Ocean Viking i midten av august, vendte statsminister Erna Solberg tommelen ned.

– Det er ikke norske myndigheters ansvar å finne en løsning på dette. Dette er en frivillig organisasjon, som har kontrahert et privat skip. Norge har ikke et spesielt ansvar for dette skipet. Det er viktig å huske at veldig mange av dem som er i Libya og i disse områdene nå, ikke er folk som kommer fra land der det er en krisekonflikt eller er den typen flyktninger. Det er folk som ønsker et bedre liv, sa Solberg til Aftenposten.

Les også: Spania går forbi Italia som landet med flest nye båtmigranter

Ropstad: – Regjeringen står samlet bak

KrF-leder Kjell Inge Ropstad svarer slik på spørsmålet om Listhaug har rett i at regjeringens offisielle politikk er å ikke ta imot båtflyktninger fra Middelhavet:

– Regjeringen står samlet bak at Norge skal jobbe for å få på plass en permanent løsning på migrasjonsutfordringene rundt Middelhavet og at vi skal ta vår del av

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

fordelingen når en slik mekanisme er på plass. Det er viktig at vi får på plass et felleseuropeisk samarbeid som kan løse disse utfordringene også på lang sikt. Regjeringen sa derfor nei til å delta i det midlertidige initiativet som kom fra Frankrike og Italia tidligere i sommer, sier Ropstad til ABC Nyheter.

Han tilføyer at regjeringen jobber for å kunne ta imot nye båtflyktninger, men at det foreløpig er sagt nei til enkelthenvendelser, uten at det er fastsatt et prinsipp om at det aldri kommer til å skje i tiden som kommer.

«Moralisering fra selvoppnevnte godhetsapostler»

Sylvi Listhaug har på sin side kommentert sitt eget innlegg slik:

«Ser at mange «Gode og hjertevarme» i egne øyner nå er mobilisert til å gå inn på

min Facebook side for å hyle og skrike om mitt menneskesyn, kors og andre ting som dere selvoppnevnte godhetsapostlene skal moralisere over. Først: hvor står det at jeg ønsker folk skal drukne? Jeg ønsker folk skal reddes og forhindres fra å legge ut med livet som innsats,» skriver Frp-statsråden.

Les også: 81 nye migranter reddet av Ocean Viking

– Jeg er glad for at Norge tar ansvar

Frp-nestleder Sylvi Listhaug. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Frp-nestleder Sylvi Listhaug. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Da NRK utfordret Ropstad til å kommentere Listhaugs utspill i sosiale medier, sa han dette:

– Nå er det valgkamp. At Frp ønsker å fronte sine pirmærstandpunkt må de få lov til, men heldigvis har regjeringen en ansvarlig politikk for å hjelpe flyktninger, uttalte Ropstad.

– Men er det da troverdig at KrF kritiserer Listhaug når KrF er del av en regjering som forfekter dette synet. Debatten om kvoteflyktninger er vel noe annet?

– Jeg er glad for at Norge tar ansvar gjennom å blant annet ta imot 450 kvoteflyktninger fra Libya, noe som er viktig for forhindre at mennesker legger ut på flukt over Middelhavet og utnyttes av menneskesmuglere. Ordningen med kvoteflyktninger har derfor en sammenheng med hvordan verdenssamfunnet kan løse utfordringene i Middelhavet og hjelpe de menneskene som har behov for beskyttelse og som befinner seg i disse områdene. I tillegg har vi frivillig tatt imot 1500 båtflyktninger gjennom EUs relokaliseringsprogram for å avlaste Hellas og Italia, svarer KrF-lederen.

– Må få på plass en felleseuropeisk løsning

– Så KrF er enig i regjeringens politikk?

– KrF har alltid sagt at Norge må ta en aktiv rolle i å få på plass en felleseuropeisk løsning som gir beskyttelse til de menneskene som har behov for det, og at vi må jobbe for å forhindre at mennesker ser seg nødt til å legge på flukt over Middelhavet. En viktig del av dette er Norges bidrag til humanitært arbeid i

Statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nord-Afrika, dette arbeidet har bidratt til trygg hjemreise for sårbare migranter, utdanningsmuligheter og arbeidsplasser i regionen, og forebygget menneskesmugling og organisert kriminalitet.

Ropstads partikollega, parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan, kom for en drøy uke siden med et utspill hvor han fortalte at KrF var pådriver for å endre regjeringens standpunkt om flyktningene og migrantene om bord i norskeide Ocean Viking.

– Vi jobber for at regjeringen skal kunne ta et annet standpunkt i denne saken, og det ønsker vi å gjøre gjennom et aktivt påvirkningsarbeid, uttalte Grøvan.

Les også: Ocean Viking på vei mot Libya igjen

Venstre peker på Solberg

Venstre har mottatt de samme spørsmålene som KrF, men statssekretær Jan-Christian Kolstø (V) svarer kort:

– Jeg tenker det er tydelig klargjort av statsministeren i dag, skriver han i en epost.

Foto: Skjermdump fra Facebook
Foto: Skjermdump fra Facebook

Til NRK sa Trine Skei Grande dette søndag kveld:

– Jeg syns man skal heller kommunisere det som er regjeringas politikk på dette feltet, og det er at vi tar ansvar. Jeg skjønner at Frp har behov for å komme med sitt primærstandpunkt i en valgkamp, men syns jeg ikke det er noe bra at statsråder kommer med sånne typer meldinger, sa Venstre-lederen om Listhaugs Facebook-postering.

Solberg tar avstand fra Listhaug

I mandagens utgave av Aftenposten tar imidlertid statsminister Erna Solberg (H) avstand fra uttalelsene til sin egen statsråd, Sylvi Listhaug, og viste spesielt til bildet Listhaug brukte i sin FB-postering.

– Det er viktig å understreke at det bildet sier, ikke er regjeringens standpunkt. Regjeringen jobber aktivt med å finne en løsning for båtflyktningene, sammen med andre europeiske land. Vi jobber for at færre skal reise over Middelhavet. Vi henter kvoteflyktninger fra Libya, nettopp for at folk som har rett på asyl ikke skal utsette seg for den farlige reisen. Norge er det landet i Europa som per innbygger henter flest kvoteflyktninger, uttaler Solberg.

VIDEO: – Middelhavet er en stor massegrav

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært