Ytre høyre ventes å gå fram ved delstatsvalg i Tyskland

Beboere i Bautzen på et valgmøte for høyreradikale AfD i august. Søndag er det valg i de tyske delstatene Sachsen og Brandenburg. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Beboere i Bautzen på et valgmøte for høyreradikale AfD i august. Søndag er det valg i de tyske delstatene Sachsen og Brandenburg. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Ytre høyre ventes å gå kraftig fram ved valget i to tyske delstater søndag. Det vil være et slag mot Angela Merkels regjering og begge partiene i regjeringen.

Både Sachsen og Brandenburg ligger i det tidligere DDR, der det høyreradikale og innvandringsfiendtlige Alternativ for Tyskland (AfD) har stor oppslutning.

AfD håper å bli største parti iallfall i en av de to delstatene. I Sachsen har kristeligdemokratene CDU vært størst siden gjenforeningen i 1990, mens sosialdemokratene SPD har styrt i Brandenburg.

I begge delstatene har de to store tapt terreng, mens AfD og også De grønne har hatt stor framgang på meningsmålingene. De grønne har hittil strevet med å få fotfeste i de østlige delstatene, men ligger nå an til 14 og 11 prosent i henholdsvis Brandenburg og Sachsen.

Ligger etter

Selv 30 år etter gjenforeningen ligger de østlige delstatene etter i utviklingen, med høyere arbeidsløshet enn i vest, lavere lønninger og sterk fremmedfiendtlighet, noe som har gitt grobunn for høyrepopulistiske strømninger.

I Brandenburg viser meningsmålinger at AfD kan få 20 prosent, og i Sachsen 25 prosent. Men selv om de blir største parti, vil de neppe få styringsmulighet siden de andre partiene vil prøve å isolere dem.

Misnøye med grønt skifte

Noe av AfDs framgang skyldes trolig misnøye med det grønne skiftet, som innebærer at flere kullgruver er blitt stengt.

Framgangen til De grønne skyldes på den andre siden at de framstår som den tydeligste opposisjonen mot AfD og høyretendensene, ifølge Thomas Sommerer, tysklandsekspert ved Stockholms universitet.

Vanskelige koalisjoner

Dannelsen av nye regjeringskoalisjoner kan bli vanskelig hvis tilbakegangen for SPD og CDU blir så stor som spådd. Sachsen styres i dag av en koalisjon mellom CDU og SPD, mens SPD styrer sammen med venstrepartiet Die Linke i Brandenburg.

Valget kan føre til at koalisjonene mister flertallet og enten må trekke inn et tredje parti, som De grønne, eller styre som mindretallskoalisjoner, noe det er lite tradisjon for i Tyskland. Hvis ikke CDU åpner for det hittil utenkelige i Sachsen, nemlig en koalisjon med AfD.

Truer regjeringen

Kraftig framgang for AfD vil også true framtiden til statsminister Angela Merkels koalisjon med SPD og skape tvil om hennes utpekte etterfølger, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Det er særlig hvis SPD taper stort, at mange i partiet vil kreve at de går ut av regjeringskoalisjonen.

Til sammen 5,6 millioner velgere kan avgi stemme ved valget i de to delstatene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært