EUs sjefforhandler venter hard brexit

Tirsdag skal det avholdes en ny brexitavstemning i Parlamentet i London. Over 50 bedrifter i Nord-Irland ber om at politikerne blir enige om en avtale og at landet ikke forlater EU uten en avtale. Foto: AP / NTB scanpix
Tirsdag skal det avholdes en ny brexitavstemning i Parlamentet i London. Over 50 bedrifter i Nord-Irland ber om at politikerne blir enige om en avtale og at landet ikke forlater EU uten en avtale. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

EUs sjefforhandler Michel Barnier har mistet troen og sier han ikke lenger er optimistisk når det gjelder å hindre at Storbritannia går ut av EU uten en avtale.

Den britiske statsministeren Boris Johnson har gjort det klart at Storbritannia går ut av EU 31. oktober, og at brexit ikke kan utsettes.

– Derfor er sannhetens øyeblikk kommet for Storbritannia, som må velge om de går ut av EU med eller uten en avtale, skriver Barnier i avisa Sunday Telegraph.

Han understreker at om Storbritannia går ut uten en avtale, vil det ikke bli noen overgangsperiode, og heller ingen delavtaler. EU vil i så fall bare være interessert i å beskytte sine egne interesser, skriver han.

Johnson har bedt om endringer i avtalen som tidligere statsminister Theresa May forhandlet fram med EU.

Den såkalte backstopavtalen, som ble skapt for å hindre en hard grense mellom Irland og Nord-Irland, er det størst strid om. Men EU har avvist å reforhandle avtalen, inkludert Irlands-løsningen.

– Backstop er det helt maksimale av fleksibilitet som EU kan tilby et ikke-medlem, skriver Barnier og legger til at han ikke er optimist når det gjelder å hindre en hard brexit.

– EU kan ikke hindre Storbritannia i å velge et scenario uten en avtale. Jeg vil imidlertid ha vansker med å forstå logikken i et slikt valg, siden vi fortsatt må løse de samme problemene etter 31. oktober, skriver han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært