Politisk stollek når Boris Johnson danner regjering

Boris Johnson vinker fra trappen til statsministerboligen i Downing Street, der han nå skal bo bak verdens kanskje mest berømte inngangsdør. Der har han også brukt onsdagskvelden til å begynne å sette sammen regjeringen som skal lede Storbritannia ut av EU. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
Boris Johnson vinker fra trappen til statsministerboligen i Downing Street, der han nå skal bo bak verdens kanskje mest berømte inngangsdør. Der har han også brukt onsdagskvelden til å begynne å sette sammen regjeringen som skal lede Storbritannia ut av EU. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Foto: Frank Augstein / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen skal ut, noen skal inn og noen bytter departement. Både stollek og kabal kan brukes for å beskrive Boris Johnsons regjeringsdannelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede før Boris Johnson formelt fikk i oppdrag av dronning Elizabeth å danne ny regjeringen etter Theresa May, var det flere ministre og statssekretærer som enten hadde gått av eller varslet at de ville gjøre det. Fellestrekket var at de ikke ønsket å sitte i en regjering ledet av Johnson.

Ved å trekke seg, unngikk de også å bli kastet ut når den ferske statsministeren skal sette sammen et nytt lag til å lede landet.

Forlot skuta

Finansminister Philip Hammond, justisminister David Gauke og utviklingsminister Rory Stewart hadde alle sagt fra på forhånd at de ville ut og fulgte opp det med å levere avskjedssøknader onsdag. Statssekretærene Alan Duncan og Anne Milton trakk seg allerede før Johnson ble bekreftet som ny partileder tirsdag.

David Lidington trakk seg onsdag, og selv om han ikke hadde varslet det selv, kom det neppe som lyn fra klar himmel. Han var minister ved statsministerens kontor og var på mange måter Theresa Mays høyre hånd. Dermed var det få som trodde han ville beholde plassen rundt bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boris Johnsons regjering

Liste over statsråder som er utnevnt eller bekreftet i sine verv av Boris Johnson etter at han tiltrådte som statsminister.

* Statsminister: Boris Johnson

* Utenriksminister: Dominic Raab

* Finansminister: Sajid Javid

* Innenriksminister: Priti Patel

* Brexitminister: Stephen Barclay

* Forsvarsminister: Ben Wallace

* Helse- og sosialminister: Matthew Hancock

* Utdanningsminister: Gavin Williamson

* Nærings-, energi- og industriminister: Andrea Leadsom

* Miljø- og matminister: Theresa Villiers

* Kommunalminister: Robert Jenrick

* Kultur-, digital- og idrettsminister: Nicky Morgan

* Minister uten portefølje og kansler for hertugdømmet Lancashire: Michael Gove.

En annen som gikk ut av regjeringen onsdag, var utenriksminister Jeremy Hunt, som tapte ledervalget mot Johnson. Han ble riktignok tilbudt en annen regjeringspost, men valgte heller å gå tilbake til sin plass i Parlamentet og å satse på det han på Twitter beskrev som «den største utfordringen av dem alle – å være en god far».

Les også: Brexit-strateg blir rådgiver for Boris Johnson

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Comeback

Inn for Hunt kommer en annen rival fra lederstriden, tidligere brexitminister Dominic Raab. I likhet med Johnson har han lagt seg på en hard linje i brexitspørsmålet. Han trakk seg fra regjeringen i november i fjor fordi han mente det var inngått for mange kompromisser i Theresa Mays utmeldingsavtale med EU.

Raabs etterfølger Stephen Barclay, blir sittende som brexitminister og er dermed den første av Mays ministre som blir bekreftet i samme rolle i «team Boris».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raab røk ut i de tidlige avstemningsrundene i kampen om å bli Mays etterfølger, men blir altså nå tatt inn igjen i regjeringsvarmen av Johnson. En annen motkandidat som ikke hang med helt til slutten, er Sajid Javid. Som mange hadde spådd, fikk han onsdag toppjobben i finansdepartementet, en jobb som ble ledig da Hammond gikk av.

Fakta om Boris Johnson

Britisk konservativ politiker. Tidligere utenriksminister i Theresa Mays regjering. Ordfører i London 2008–2016.

Født i New York 19. juni 1964 (52 år gammel)

Fullt navn: Alexander Boris de Pfeffel Johnson

Utdannet ved Eton og Oxford

Har vært journalist i The Times og The Daily Telegraph (Brussel-korrespondent). Redaktør av det konservative tidsskriftet The Spectator fra 1999 til 2005.

Parlamentsmedlem 2001-2008, valgt inn fra Henley. Valgt inn igjen i Parlamentet i mai 2015, da fra valgkretsen Uxbridge and South Ruislip.

Medlem av den konservative «skyggeregjeringen» som talsmann for kultursaker i 2004 og for høyere utdanning 2005–2007.

Frontfigur for brexit-kampanjen i folkeavstemningen i 2016

Gift to ganger. Seks barn (tre døtre og tre sønner). Skilt høsten 2018 etter 25 års ekteskap.

Samboer med Carrie Symonds, tidligere kommunikasjonsrådgiver for Det konservative partiet. Hun jobber nå for Bloomberg.

Kilde: NTB

Javid var innenriksminister for Theresa May, og den jobben blir nå overtatt av Priti Patel. Også hun har regjeringserfaring fra tidligere, både som statssekretær i to departementer og som utviklingsminister fram til i fjor høst.

Liz Truss, som tidligere har vært miljøminister, er tilbake i den innerste kretsen etter å ha vært statssekretær i finansdepartementet de siste to årene.

Halvparten av lederkandidatene

Så langt har fem av de ti som forsøkte å bli Theresa Mays etterfølger, blitt direkte berørt av endringene i regjering etter at Johnson tok over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rory Stewart og Jeremy Hunt er ute, Sajid Javid fortsetter i nytt departement, Dominic Raab kommer inn i varmen igjen. Miljøvernminister Michael Gove blir minister uten portefølje ved statsministerens kontor og får i tillegg formelt ansvar for hertugdømmet Lancashire, i praksis et eiendomsselskap som siden 1399 har vært den britiske monarkens private eiendom og en viktig kongelig inntektskilde.

I tillegg til disse fem, er selvfølgelig Johnson selv berørt i aller høyeste grad, som sjefen for det hele.