Meny

Utenriksminister Szijjártó: Slik vil ungarske Fidesz manøvrere etter EU-valget

– Dette er tidenes viktigste valg til EU-parlamentet, sier utenriksminister Péter Szijjárto fra omstridte Ungarn. Her forteller han om partiet Fidesz' tanker om alliansepartnere etter helgens valg i EU.

– Vi er det mest vellykkede partiet av alle i den kristenkonservative partigruppa EPP, sier Ungarns utenriksminister og statsminister Viktor Orbáns høyre hånd, Péter Szijjártó, i dette eksklusive intervjuet i ABC Nyheter.

Mer om det siden.

Szijjártó mener det niende valget til EU-parlament, som pågår 23.-26. mai, er tidenes viktigste for EUs 500 millioner innbyggere.

Begrunnelsen er at det blir et veivalg for eller mot massemigrasjon til Europa.

Spenningen er stor foran EU-parlamentsvalget om hvor mye de såkalt høyrepopulistiske partiene vil styrke seg på bekostning av den sosialdemokratiske partigruppa S&D og den største grupperingen, den kristenkonservative partigruppa EPP.

Et EPP der blant annet Høyre og KrF har stått på for å få kastet det ungarske parti Fidesz ut av, på grunn av partiets politikk på hjemmebane.

Fidesz er nå suspendert mens partiets holdninger granskes. Partiet kan tenkes å gå over til en ny, voksende gruppe såkalt høyrepopulistiske partier i stedet.

Balansen mellom blokkene vil bli påvirket av hvor Fidesz havner.

I Oslo fredag forklarte utenriksminister Szijjártó for ABC Nyheter hvordan Fidesz-strategene nå tenker om hva som vil skje etter dette EU-valget.

Velgerne avgjør de politiske kreftene

MOTPOLEN: Den franske presidenten Emmanuel Macrons parti La Republique En Marche er veldig uenig med partier som Fidesz, som vil beholde mer suverenitet og er mot migrasjon. Her blir deres toppkandidat Nathalie Loiseau løftet fram på deres siste valgkamparrangement foran EU-parlamentsvalget. Foto: Christophe Archambault / AFP/NTB scanpix
MOTPOLEN: Den franske presidenten Emmanuel Macrons parti La Republique En Marche er veldig uenig med partier som Fidesz, som vil beholde mer suverenitet og er mot migrasjon. Her blir deres toppkandidat Nathalie Loiseau løftet fram på deres siste valgkamparrangement foran EU-parlamentsvalget. Foto: Christophe Archambault / AFP/NTB scanpix

– Vi møtes idet europeiske velgere går til stemmeurnene for å velge EU-parlament for kommende fem år. Hva tenker dere i regjeringen om Fidesz' tilhørighet i kommende periode – fortsatt i det kristenkonservative EPP eller den mer nasjonalt orienterte gruppa EAPN?

– Dette valget vil bli tidenes mest betydningsfulle. Fordi det er åpne spørsmål som må avgjøres. Det aller viktigste og mest presserende spørsmålet er migrasjon, innleder Szijjártó.

– Europeiske borgere kan velge om de vil stemme for politiske krefter som er for eller imot migrasjon, sier han og slår fast det som er godt kjent, at Ungarn representerer en veldig sterk holdning mot migrasjon.

– Vår interesse ved dette valget er at denne posisjonen blir sterkere og mer effektiv i europeiske institusjoner, inkludert Kommisjonen og Parlamentet, enn til nå.

Slik vil Fidesz velge partnere:

Når det gjelder det ungarske regjeringspartiets framtid, konstaterer utenriksministeren at Fidesz er det mest suksessrike partiet i EPP.

– Å, hvordan da?

– Ut fra støtten hjemme. Intet annet parti i EPP får så stor folkelig støtte hjemme, som vi gjør, svarer han.

Ifølge Szijjártó vil Fidesz avgjøre spørsmålet om framtidig tilknytning til den ene eller andre alliansen bli avgjort av utfallet av EU-parlamentsvalgene.

– Du må forstå at EPP er splittet i spørsmålet om migrasjon og hvilken retning det bør gå i framtidig samarbeid. Hvis antimigrasjonspartiene innen EPP får sterkere støtte enn i dag, er det gode muligheter for oss å bevege EPP tilbake dit de var før og åpne mer mot høyre, sier han.

– Omvendt, hvis pro-migrasjonspartiene får en sterkere stemme, vil de ganske sikkert lage allianser med progmigrasjons-, venstre- og grønne grupper. Det blir absolutt uaktuelt for oss. Hvorvidt vi klarer å forme EPPs framtid slik vi vil, avhenger av valgene.

– EPP har beveget seg mot venstre

Ifølge den ungarske utenriksministeren har de to store gruppene EPP og sosialdemokratene i S&D, i og med at de har utgjort flertallet i lang tid, formet og tilpasset seg hverandre.

– Som i et ekteskap, smiler Szijjártó og illustrerer med eltebevegelser med hendene.

– De europeiske sosialistene har formet EPP mye mer enn omvendt. Dessverre. Så EPP har beveget seg mer mot venstre, og bør bringes tilbake mot høyre. Men dette spørsmålet blir altså avgjort av velgerne denne helgen.

– Hvilke argumenter for og imot har Fidesz for å skifte fra EPP til EAPN eller en annen gruppe?

–Det er for tidlig tenke på andre allianser. Først må vi se utfallet av valgene og se om vi får beveget EPP tilbake til ståstedet det pleide å være på.

Støtter ingen kandidater etter fornærmelse

I striden om Fidesz har EPPs førstekandidat til vervet som president for EU-kommisjonen, tyskeren Manfred Weber, fornærmet Fidesz og ungarerne på det blodigste.

Han sa at han ikke ønsket å bli president hvis han var avhengig av Ungarns stemmer. Reaksjonen var at Fidesz trakk sin støtte til EPP-toppkandidaten.

– Vil Fidesz stemme for en annen kandidat enn Manfred Weber som president for EU-kommisjonen, eller avholde seg fra å stemme?

– Vi støtter ikke Weber lenger, fordi han fornærmet det ungarske folk. Weber uttalte at hvis han var avhengig av stemmene til det ungarske folk, ønsker han ikke å bli president. Han betrakter ungarske borgere som annenrangs borgere i EU og mindre verdifulle enn borgere av andre land. Dette er absolutt helt uakseptabelt for oss, sier Péter Szijjártó om den saken.

Han gjør klart at Fidesz heller ikke støtter noen av de andre toppkandidatene.

– Vi anser ingen av dem til å være i stand til å tilby løsninger på dagens utfordringer for Den europeiske union. Vi håper at det i diskusjonene etter valgene kommer opp andre og kvalifiserte kandidater til overflaten. Det som er sikkert, er at det nå ikke finnes noen god kandidat.

Hvorfor migrant-motstanden?

– Det er jo ikke mange innvandrere i Ungarn. Hvorfor er migrasjon det viktigste spørsmålet for dere?

– Nå har vi ikke noen illegale migranter. Men vi har måttet arbeide mye for å klare det. Vi har gjort enorme anstrengelser for å beskytte våre grenser. Vi har bygd hundrevis av kilometer grensegjerder, og har vakthold 24/7. Vi har brukt over en milliard euro på grensevern og ikke fått noen støtte fra EU.

– Så hvorfor er migrantspørsmålet så viktig? Du vet, i 2015 strømmet det 400.000 migranter fra Midtøsten, Afrika, Asia inn i Ungarn. De oppførte seg helt uakseptabelt. De angrep våre grenser og politi, truet folk, nektet å samarbeide med våre myndigheter, respekterte ikke våre lover og regler, okkuperte jernbanestasjoner og blokkerte motorveier. Det var helt uakseptabelt. Helt uakseptabelt. Det er en klar forventning i det ungarske folk om at dette ikke skal gjenta seg, forteller utenriksministeren.

Ungarn med det 4. alternativet

Szijártó insisterer på at Fidesz tror på en sterk Europeisk Union.

– Men den unionen bør være basert på sterke medlemsstater. Stater som holder på sin nasjonale, kulturelle identitet, kultur og religiøse arv, land som beholder retten til selv å bestemme hvem de skal slippe inn i landet, hvem de ikke vil slippe inn, hvem de vil leve sammen med og hvem de ikke vil leve sammen med, sier han.

Ifølge den ungarske statsråden vil migrasjon svekke Europa, svekke medlemsstatene og skape parallelle samfunn.

– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent. Etter at migrantkrisen startet har det skjedd over 30 terrorangrep fra personer med migrantbakgrunn. Mer enn 300 personer er drept, over 1300 skadet. Dette er noe vi ikke aksepterer. Vi avviser tilnærmingen at alle land i verden skal velge én av tre opsjoner - å være enten kilde, transittland eller destinasjon for migrasjon. Vi har suveren rett til et fjerde valg – å stå helt utenfor dette, fastslår utenriksminister Péter Szijjártó.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:20 Vedvarende hetebølge i Europa11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Solberg oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Hauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Pønsker på å trekke USA fra avtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 Skrekkopptak fra norske veier: – Er bare glad for at jeg er her i dag09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner til gode – men det meste av verdiene finnes ikke
Siste nytt
11:20NorgeVedvarende hetebølge i Europa11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkSolberg oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgePolitiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NorgeAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Pønsker på å trekke USA fra avtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22MotorSkrekkopptak fra norske veier: – Er bare glad for at jeg er her i dag09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner til gode – men det meste av verdiene finnes ikke
Populært