Meny

Utenriksminister Szijjártó: Slik vil ungarske Fidesz manøvrere etter EU-valget

– Dette er tidenes viktigste valg til EU-parlamentet, sier utenriksminister Péter Szijjárto fra omstridte Ungarn. Her forteller han om partiet Fidesz' tanker om alliansepartnere etter helgens valg i EU.

– Vi er det mest vellykkede partiet av alle i den kristenkonservative partigruppa EPP, sier Ungarns utenriksminister og statsminister Viktor Orbáns høyre hånd, Péter Szijjártó, i dette eksklusive intervjuet i ABC Nyheter.

Mer om det siden.

Szijjártó mener det niende valget til EU-parlament, som pågår 23.-26. mai, er tidenes viktigste for EUs 500 millioner innbyggere.

Begrunnelsen er at det blir et veivalg for eller mot massemigrasjon til Europa.

Spenningen er stor foran EU-parlamentsvalget om hvor mye de såkalt høyrepopulistiske partiene vil styrke seg på bekostning av den sosialdemokratiske partigruppa S&D og den største grupperingen, den kristenkonservative partigruppa EPP.

Et EPP der blant annet Høyre og KrF har stått på for å få kastet det ungarske parti Fidesz ut av, på grunn av partiets politikk på hjemmebane.

Fidesz er nå suspendert mens partiets holdninger granskes. Partiet kan tenkes å gå over til en ny, voksende gruppe såkalt høyrepopulistiske partier i stedet.

Balansen mellom blokkene vil bli påvirket av hvor Fidesz havner.

I Oslo fredag forklarte utenriksminister Szijjártó for ABC Nyheter hvordan Fidesz-strategene nå tenker om hva som vil skje etter dette EU-valget.

Velgerne avgjør de politiske kreftene

MOTPOLEN: Den franske presidenten Emmanuel Macrons parti La Republique En Marche er veldig uenig med partier som Fidesz, som vil beholde mer suverenitet og er mot migrasjon. Her blir deres toppkandidat Nathalie Loiseau løftet fram på deres siste valgkamparrangement foran EU-parlamentsvalget. Foto: Christophe Archambault / AFP/NTB scanpix
MOTPOLEN: Den franske presidenten Emmanuel Macrons parti La Republique En Marche er veldig uenig med partier som Fidesz, som vil beholde mer suverenitet og er mot migrasjon. Her blir deres toppkandidat Nathalie Loiseau løftet fram på deres siste valgkamparrangement foran EU-parlamentsvalget. Foto: Christophe Archambault / AFP/NTB scanpix

– Vi møtes idet europeiske velgere går til stemmeurnene for å velge EU-parlament for kommende fem år. Hva tenker dere i regjeringen om Fidesz' tilhørighet i kommende periode – fortsatt i det kristenkonservative EPP eller den mer nasjonalt orienterte gruppa EAPN?

– Dette valget vil bli tidenes mest betydningsfulle. Fordi det er åpne spørsmål som må avgjøres. Det aller viktigste og mest presserende spørsmålet er migrasjon, innleder Szijjártó.

– Europeiske borgere kan velge om de vil stemme for politiske krefter som er for eller imot migrasjon, sier han og slår fast det som er godt kjent, at Ungarn representerer en veldig sterk holdning mot migrasjon.

– Vår interesse ved dette valget er at denne posisjonen blir sterkere og mer effektiv i europeiske institusjoner, inkludert Kommisjonen og Parlamentet, enn til nå.

Slik vil Fidesz velge partnere:

Når det gjelder det ungarske regjeringspartiets framtid, konstaterer utenriksministeren at Fidesz er det mest suksessrike partiet i EPP.

– Å, hvordan da?

– Ut fra støtten hjemme. Intet annet parti i EPP får så stor folkelig støtte hjemme, som vi gjør, svarer han.

Ifølge Szijjártó vil Fidesz avgjøre spørsmålet om framtidig tilknytning til den ene eller andre alliansen bli avgjort av utfallet av EU-parlamentsvalgene.

– Du må forstå at EPP er splittet i spørsmålet om migrasjon og hvilken retning det bør gå i framtidig samarbeid. Hvis antimigrasjonspartiene innen EPP får sterkere støtte enn i dag, er det gode muligheter for oss å bevege EPP tilbake dit de var før og åpne mer mot høyre, sier han.

– Omvendt, hvis pro-migrasjonspartiene får en sterkere stemme, vil de ganske sikkert lage allianser med progmigrasjons-, venstre- og grønne grupper. Det blir absolutt uaktuelt for oss. Hvorvidt vi klarer å forme EPPs framtid slik vi vil, avhenger av valgene.

– EPP har beveget seg mot venstre

Ifølge den ungarske utenriksministeren har de to store gruppene EPP og sosialdemokratene i S&D, i og med at de har utgjort flertallet i lang tid, formet og tilpasset seg hverandre.

– Som i et ekteskap, smiler Szijjártó og illustrerer med eltebevegelser med hendene.

– De europeiske sosialistene har formet EPP mye mer enn omvendt. Dessverre. Så EPP har beveget seg mer mot venstre, og bør bringes tilbake mot høyre. Men dette spørsmålet blir altså avgjort av velgerne denne helgen.

– Hvilke argumenter for og imot har Fidesz for å skifte fra EPP til EAPN eller en annen gruppe?

–Det er for tidlig tenke på andre allianser. Først må vi se utfallet av valgene og se om vi får beveget EPP tilbake til ståstedet det pleide å være på.

Støtter ingen kandidater etter fornærmelse

I striden om Fidesz har EPPs førstekandidat til vervet som president for EU-kommisjonen, tyskeren Manfred Weber, fornærmet Fidesz og ungarerne på det blodigste.

Han sa at han ikke ønsket å bli president hvis han var avhengig av Ungarns stemmer. Reaksjonen var at Fidesz trakk sin støtte til EPP-toppkandidaten.

– Vil Fidesz stemme for en annen kandidat enn Manfred Weber som president for EU-kommisjonen, eller avholde seg fra å stemme?

– Vi støtter ikke Weber lenger, fordi han fornærmet det ungarske folk. Weber uttalte at hvis han var avhengig av stemmene til det ungarske folk, ønsker han ikke å bli president. Han betrakter ungarske borgere som annenrangs borgere i EU og mindre verdifulle enn borgere av andre land. Dette er absolutt helt uakseptabelt for oss, sier Péter Szijjártó om den saken.

Han gjør klart at Fidesz heller ikke støtter noen av de andre toppkandidatene.

– Vi anser ingen av dem til å være i stand til å tilby løsninger på dagens utfordringer for Den europeiske union. Vi håper at det i diskusjonene etter valgene kommer opp andre og kvalifiserte kandidater til overflaten. Det som er sikkert, er at det nå ikke finnes noen god kandidat.

Hvorfor migrant-motstanden?

– Det er jo ikke mange innvandrere i Ungarn. Hvorfor er migrasjon det viktigste spørsmålet for dere?

– Nå har vi ikke noen illegale migranter. Men vi har måttet arbeide mye for å klare det. Vi har gjort enorme anstrengelser for å beskytte våre grenser. Vi har bygd hundrevis av kilometer grensegjerder, og har vakthold 24/7. Vi har brukt over en milliard euro på grensevern og ikke fått noen støtte fra EU.

– Så hvorfor er migrantspørsmålet så viktig? Du vet, i 2015 strømmet det 400.000 migranter fra Midtøsten, Afrika, Asia inn i Ungarn. De oppførte seg helt uakseptabelt. De angrep våre grenser og politi, truet folk, nektet å samarbeide med våre myndigheter, respekterte ikke våre lover og regler, okkuperte jernbanestasjoner og blokkerte motorveier. Det var helt uakseptabelt. Helt uakseptabelt. Det er en klar forventning i det ungarske folk om at dette ikke skal gjenta seg, forteller utenriksministeren.

Ungarn med det 4. alternativet

Szijártó insisterer på at Fidesz tror på en sterk Europeisk Union.

– Men den unionen bør være basert på sterke medlemsstater. Stater som holder på sin nasjonale, kulturelle identitet, kultur og religiøse arv, land som beholder retten til selv å bestemme hvem de skal slippe inn i landet, hvem de ikke vil slippe inn, hvem de vil leve sammen med og hvem de ikke vil leve sammen med, sier han.

Ifølge den ungarske statsråden vil migrasjon svekke Europa, svekke medlemsstatene og skape parallelle samfunn.

– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent. Etter at migrantkrisen startet har det skjedd over 30 terrorangrep fra personer med migrantbakgrunn. Mer enn 300 personer er drept, over 1300 skadet. Dette er noe vi ikke aksepterer. Vi avviser tilnærmingen at alle land i verden skal velge én av tre opsjoner - å være enten kilde, transittland eller destinasjon for migrasjon. Vi har suveren rett til et fjerde valg – å stå helt utenfor dette, fastslår utenriksminister Péter Szijjártó.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:52 Legenden Eggen hyllet og æret med statue18:41 Demonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39 I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28 Sælid fikk skuespiller-Hedda18:06 Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05 Svømming: Christiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22 Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Millioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Nye protester i Hongkong06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham
Siste nytt
18:52SportLegenden Eggen hyllet og æret med statue18:41NorgeDemonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39VerdenI 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28SportSælid fikk skuespiller-Hedda18:06PolitikkGrønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05SportSvømming: Christiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22NorgeEspen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenMillioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenNye protester i Hongkong06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham
Populært