Utenriksminister Szijjártó: Slik vil ungarske Fidesz manøvrere etter EU-valget

– Dette er tidenes viktigste valg til EU-parlamentet, sier utenriksminister Péter Szijjárto fra omstridte Ungarn. Her forteller han om partiet Fidesz' tanker om alliansepartnere etter helgens valg i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er det mest vellykkede partiet av alle i den kristenkonservative partigruppa EPP, sier Ungarns utenriksminister og statsminister Viktor Orbáns høyre hånd, Péter Szijjártó, i dette eksklusive intervjuet i ABC Nyheter.

Mer om det siden.

Szijjártó mener det niende valget til EU-parlament, som pågår 23.-26. mai, er tidenes viktigste for EUs 500 millioner innbyggere.

Begrunnelsen er at det blir et veivalg for eller mot massemigrasjon til Europa.

Spenningen er stor foran EU-parlamentsvalget om hvor mye de såkalt høyrepopulistiske partiene vil styrke seg på bekostning av den sosialdemokratiske partigruppa S&D og den største grupperingen, den kristenkonservative partigruppa EPP.

Et EPP der blant annet Høyre og KrF har stått på for å få kastet det ungarske parti Fidesz ut av, på grunn av partiets politikk på hjemmebane.

Fidesz er nå suspendert mens partiets holdninger granskes. Partiet kan tenkes å gå over til en ny, voksende gruppe såkalt høyrepopulistiske partier i stedet.

Balansen mellom blokkene vil bli påvirket av hvor Fidesz havner.

I Oslo fredag forklarte utenriksminister Szijjártó for ABC Nyheter hvordan Fidesz-strategene nå tenker om hva som vil skje etter dette EU-valget.

Velgerne avgjør de politiske kreftene

MOTPOLEN: Den franske presidenten Emmanuel Macrons parti La Republique En Marche er veldig uenig med partier som Fidesz, som vil beholde mer suverenitet og er mot migrasjon. Her blir deres toppkandidat Nathalie Loiseau løftet fram på deres siste valgkamparrangement foran EU-parlamentsvalget. Foto: Christophe Archambault / AFP/NTB scanpix
MOTPOLEN: Den franske presidenten Emmanuel Macrons parti La Republique En Marche er veldig uenig med partier som Fidesz, som vil beholde mer suverenitet og er mot migrasjon. Her blir deres toppkandidat Nathalie Loiseau løftet fram på deres siste valgkamparrangement foran EU-parlamentsvalget. Foto: Christophe Archambault / AFP/NTB scanpix

– Vi møtes idet europeiske velgere går til stemmeurnene for å velge EU-parlament for kommende fem år. Hva tenker dere i regjeringen om Fidesz' tilhørighet i kommende periode – fortsatt i det kristenkonservative EPP eller den mer nasjonalt orienterte gruppa EAPN?

– Dette valget vil bli tidenes mest betydningsfulle. Fordi det er åpne spørsmål som må avgjøres. Det aller viktigste og mest presserende spørsmålet er migrasjon, innleder Szijjártó.

– Europeiske borgere kan velge om de vil stemme for politiske krefter som er for eller imot migrasjon, sier han og slår fast det som er godt kjent, at Ungarn representerer en veldig sterk holdning mot migrasjon.

– Vår interesse ved dette valget er at denne posisjonen blir sterkere og mer effektiv i europeiske institusjoner, inkludert Kommisjonen og Parlamentet, enn til nå.

Slik vil Fidesz velge partnere:

Når det gjelder det ungarske regjeringspartiets framtid, konstaterer utenriksministeren at Fidesz er det mest suksessrike partiet i EPP.

– Å, hvordan da?

– Ut fra støtten hjemme. Intet annet parti i EPP får så stor folkelig støtte hjemme, som vi gjør, svarer han.

Ifølge Szijjártó vil Fidesz avgjøre spørsmålet om framtidig tilknytning til den ene eller andre alliansen bli avgjort av utfallet av EU-parlamentsvalgene.

– Du må forstå at EPP er splittet i spørsmålet om migrasjon og hvilken retning det bør gå i framtidig samarbeid. Hvis antimigrasjonspartiene innen EPP får sterkere støtte enn i dag, er det gode muligheter for oss å bevege EPP tilbake dit de var før og åpne mer mot høyre, sier han.

– Omvendt, hvis pro-migrasjonspartiene får en sterkere stemme, vil de ganske sikkert lage allianser med progmigrasjons-, venstre- og grønne grupper. Det blir absolutt uaktuelt for oss. Hvorvidt vi klarer å forme EPPs framtid slik vi vil, avhenger av valgene.

– EPP har beveget seg mot venstre

Ifølge den ungarske utenriksministeren har de to store gruppene EPP og sosialdemokratene i S&D, i og med at de har utgjort flertallet i lang tid, formet og tilpasset seg hverandre.

– Som i et ekteskap, smiler Szijjártó og illustrerer med eltebevegelser med hendene.

– De europeiske sosialistene har formet EPP mye mer enn omvendt. Dessverre. Så EPP har beveget seg mer mot venstre, og bør bringes tilbake mot høyre. Men dette spørsmålet blir altså avgjort av velgerne denne helgen.

– Hvilke argumenter for og imot har Fidesz for å skifte fra EPP til EAPN eller en annen gruppe?

–Det er for tidlig tenke på andre allianser. Først må vi se utfallet av valgene og se om vi får beveget EPP tilbake til ståstedet det pleide å være på.

Støtter ingen kandidater etter fornærmelse

I striden om Fidesz har EPPs førstekandidat til vervet som president for EU-kommisjonen, tyskeren Manfred Weber, fornærmet Fidesz og ungarerne på det blodigste.

Han sa at han ikke ønsket å bli president hvis han var avhengig av Ungarns stemmer. Reaksjonen var at Fidesz trakk sin støtte til EPP-toppkandidaten.

– Vil Fidesz stemme for en annen kandidat enn Manfred Weber som president for EU-kommisjonen, eller avholde seg fra å stemme?

– Vi støtter ikke Weber lenger, fordi han fornærmet det ungarske folk. Weber uttalte at hvis han var avhengig av stemmene til det ungarske folk, ønsker han ikke å bli president. Han betrakter ungarske borgere som annenrangs borgere i EU og mindre verdifulle enn borgere av andre land. Dette er absolutt helt uakseptabelt for oss, sier Péter Szijjártó om den saken.

Han gjør klart at Fidesz heller ikke støtter noen av de andre toppkandidatene.

– Vi anser ingen av dem til å være i stand til å tilby løsninger på dagens utfordringer for Den europeiske union. Vi håper at det i diskusjonene etter valgene kommer opp andre og kvalifiserte kandidater til overflaten. Det som er sikkert, er at det nå ikke finnes noen god kandidat.

Hvorfor migrant-motstanden?

– Det er jo ikke mange innvandrere i Ungarn. Hvorfor er migrasjon det viktigste spørsmålet for dere?

– Nå har vi ikke noen illegale migranter. Men vi har måttet arbeide mye for å klare det. Vi har gjort enorme anstrengelser for å beskytte våre grenser. Vi har bygd hundrevis av kilometer grensegjerder, og har vakthold 24/7. Vi har brukt over en milliard euro på grensevern og ikke fått noen støtte fra EU.

– Så hvorfor er migrantspørsmålet så viktig? Du vet, i 2015 strømmet det 400.000 migranter fra Midtøsten, Afrika, Asia inn i Ungarn. De oppførte seg helt uakseptabelt. De angrep våre grenser og politi, truet folk, nektet å samarbeide med våre myndigheter, respekterte ikke våre lover og regler, okkuperte jernbanestasjoner og blokkerte motorveier. Det var helt uakseptabelt. Helt uakseptabelt. Det er en klar forventning i det ungarske folk om at dette ikke skal gjenta seg, forteller utenriksministeren.

Ungarn med det 4. alternativet

Szijártó insisterer på at Fidesz tror på en sterk Europeisk Union.

– Men den unionen bør være basert på sterke medlemsstater. Stater som holder på sin nasjonale, kulturelle identitet, kultur og religiøse arv, land som beholder retten til selv å bestemme hvem de skal slippe inn i landet, hvem de ikke vil slippe inn, hvem de vil leve sammen med og hvem de ikke vil leve sammen med, sier han.

Ifølge den ungarske statsråden vil migrasjon svekke Europa, svekke medlemsstatene og skape parallelle samfunn.

– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent. Etter at migrantkrisen startet har det skjedd over 30 terrorangrep fra personer med migrantbakgrunn. Mer enn 300 personer er drept, over 1300 skadet. Dette er noe vi ikke aksepterer. Vi avviser tilnærmingen at alle land i verden skal velge én av tre opsjoner - å være enten kilde, transittland eller destinasjon for migrasjon. Vi har suveren rett til et fjerde valg – å stå helt utenfor dette, fastslår utenriksminister Péter Szijjártó.

Personvernpolicy