Utenriksminister Szijjártó: Slik vil ungarske Fidesz manøvrere etter EU-valget

– Dette er tidenes viktigste valg til EU-parlamentet, sier utenriksminister Péter Szijjárto fra omstridte Ungarn. Her forteller han om partiet Fidesz' tanker om alliansepartnere etter helgens valg i EU.

– Vi er det mest vellykkede partiet av alle i den kristenkonservative partigruppa EPP, sier Ungarns utenriksminister og statsminister Viktor Orbáns høyre hånd, Péter Szijjártó, i dette eksklusive intervjuet i ABC Nyheter.

Mer om det siden.

Szijjártó mener det niende valget til EU-parlament, som pågår 23.-26. mai, er tidenes viktigste for EUs 500 millioner innbyggere.

Begrunnelsen er at det blir et veivalg for eller mot massemigrasjon til Europa.

Spenningen er stor foran EU-parlamentsvalget om hvor mye de såkalt høyrepopulistiske partiene vil styrke seg på bekostning av den sosialdemokratiske partigruppa S&D og den største grupperingen, den kristenkonservative partigruppa EPP.

Et EPP der blant annet Høyre og KrF har stått på for å få kastet det ungarske parti Fidesz ut av, på grunn av partiets politikk på hjemmebane.

Fidesz er nå suspendert mens partiets holdninger granskes. Partiet kan tenkes å gå over til en ny, voksende gruppe såkalt høyrepopulistiske partier i stedet.

Balansen mellom blokkene vil bli påvirket av hvor Fidesz havner.

I Oslo fredag forklarte utenriksminister Szijjártó for ABC Nyheter hvordan Fidesz-strategene nå tenker om hva som vil skje etter dette EU-valget.

Velgerne avgjør de politiske kreftene

MOTPOLEN: Den franske presidenten Emmanuel Macrons parti La Republique En Marche er veldig uenig med partier som Fidesz, som vil beholde mer suverenitet og er mot migrasjon. Her blir deres toppkandidat Nathalie Loiseau løftet fram på deres siste valgkamparrangement foran EU-parlamentsvalget. Foto: Christophe Archambault / AFP/NTB scanpix
MOTPOLEN: Den franske presidenten Emmanuel Macrons parti La Republique En Marche er veldig uenig med partier som Fidesz, som vil beholde mer suverenitet og er mot migrasjon. Her blir deres toppkandidat Nathalie Loiseau løftet fram på deres siste valgkamparrangement foran EU-parlamentsvalget. Foto: Christophe Archambault / AFP/NTB scanpix

– Vi møtes idet europeiske velgere går til stemmeurnene for å velge EU-parlament for kommende fem år. Hva tenker dere i regjeringen om Fidesz' tilhørighet i kommende periode – fortsatt i det kristenkonservative EPP eller den mer nasjonalt orienterte gruppa EAPN?

– Dette valget vil bli tidenes mest betydningsfulle. Fordi det er åpne spørsmål som må avgjøres. Det aller viktigste og mest presserende spørsmålet er migrasjon, innleder Szijjártó.

– Europeiske borgere kan velge om de vil stemme for politiske krefter som er for eller imot migrasjon, sier han og slår fast det som er godt kjent, at Ungarn representerer en veldig sterk holdning mot migrasjon.

– Vår interesse ved dette valget er at denne posisjonen blir sterkere og mer effektiv i europeiske institusjoner, inkludert Kommisjonen og Parlamentet, enn til nå.

Slik vil Fidesz velge partnere:

Når det gjelder det ungarske regjeringspartiets framtid, konstaterer utenriksministeren at Fidesz er det mest suksessrike partiet i EPP.

– Å, hvordan da?

– Ut fra støtten hjemme. Intet annet parti i EPP får så stor folkelig støtte hjemme, som vi gjør, svarer han.

Ifølge Szijjártó vil Fidesz avgjøre spørsmålet om framtidig tilknytning til den ene eller andre alliansen bli avgjort av utfallet av EU-parlamentsvalgene.

– Du må forstå at EPP er splittet i spørsmålet om migrasjon og hvilken retning det bør gå i framtidig samarbeid. Hvis antimigrasjonspartiene innen EPP får sterkere støtte enn i dag, er det gode muligheter for oss å bevege EPP tilbake dit de var før og åpne mer mot høyre, sier han.

– Omvendt, hvis pro-migrasjonspartiene får en sterkere stemme, vil de ganske sikkert lage allianser med progmigrasjons-, venstre- og grønne grupper. Det blir absolutt uaktuelt for oss. Hvorvidt vi klarer å forme EPPs framtid slik vi vil, avhenger av valgene.

– EPP har beveget seg mot venstre

Ifølge den ungarske utenriksministeren har de to store gruppene EPP og sosialdemokratene i S&D, i og med at de har utgjort flertallet i lang tid, formet og tilpasset seg hverandre.

– Som i et ekteskap, smiler Szijjártó og illustrerer med eltebevegelser med hendene.

– De europeiske sosialistene har formet EPP mye mer enn omvendt. Dessverre. Så EPP har beveget seg mer mot venstre, og bør bringes tilbake mot høyre. Men dette spørsmålet blir altså avgjort av velgerne denne helgen.

– Hvilke argumenter for og imot har Fidesz for å skifte fra EPP til EAPN eller en annen gruppe?

–Det er for tidlig tenke på andre allianser. Først må vi se utfallet av valgene og se om vi får beveget EPP tilbake til ståstedet det pleide å være på.

Støtter ingen kandidater etter fornærmelse

I striden om Fidesz har EPPs førstekandidat til vervet som president for EU-kommisjonen, tyskeren Manfred Weber, fornærmet Fidesz og ungarerne på det blodigste.

Han sa at han ikke ønsket å bli president hvis han var avhengig av Ungarns stemmer. Reaksjonen var at Fidesz trakk sin støtte til EPP-toppkandidaten.

– Vil Fidesz stemme for en annen kandidat enn Manfred Weber som president for EU-kommisjonen, eller avholde seg fra å stemme?

– Vi støtter ikke Weber lenger, fordi han fornærmet det ungarske folk. Weber uttalte at hvis han var avhengig av stemmene til det ungarske folk, ønsker han ikke å bli president. Han betrakter ungarske borgere som annenrangs borgere i EU og mindre verdifulle enn borgere av andre land. Dette er absolutt helt uakseptabelt for oss, sier Péter Szijjártó om den saken.

Han gjør klart at Fidesz heller ikke støtter noen av de andre toppkandidatene.

– Vi anser ingen av dem til å være i stand til å tilby løsninger på dagens utfordringer for Den europeiske union. Vi håper at det i diskusjonene etter valgene kommer opp andre og kvalifiserte kandidater til overflaten. Det som er sikkert, er at det nå ikke finnes noen god kandidat.

Hvorfor migrant-motstanden?

– Det er jo ikke mange innvandrere i Ungarn. Hvorfor er migrasjon det viktigste spørsmålet for dere?

– Nå har vi ikke noen illegale migranter. Men vi har måttet arbeide mye for å klare det. Vi har gjort enorme anstrengelser for å beskytte våre grenser. Vi har bygd hundrevis av kilometer grensegjerder, og har vakthold 24/7. Vi har brukt over en milliard euro på grensevern og ikke fått noen støtte fra EU.

– Så hvorfor er migrantspørsmålet så viktig? Du vet, i 2015 strømmet det 400.000 migranter fra Midtøsten, Afrika, Asia inn i Ungarn. De oppførte seg helt uakseptabelt. De angrep våre grenser og politi, truet folk, nektet å samarbeide med våre myndigheter, respekterte ikke våre lover og regler, okkuperte jernbanestasjoner og blokkerte motorveier. Det var helt uakseptabelt. Helt uakseptabelt. Det er en klar forventning i det ungarske folk om at dette ikke skal gjenta seg, forteller utenriksministeren.

Ungarn med det 4. alternativet

Szijártó insisterer på at Fidesz tror på en sterk Europeisk Union.

– Men den unionen bør være basert på sterke medlemsstater. Stater som holder på sin nasjonale, kulturelle identitet, kultur og religiøse arv, land som beholder retten til selv å bestemme hvem de skal slippe inn i landet, hvem de ikke vil slippe inn, hvem de vil leve sammen med og hvem de ikke vil leve sammen med, sier han.

Ifølge den ungarske statsråden vil migrasjon svekke Europa, svekke medlemsstatene og skape parallelle samfunn.

– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent. Etter at migrantkrisen startet har det skjedd over 30 terrorangrep fra personer med migrantbakgrunn. Mer enn 300 personer er drept, over 1300 skadet. Dette er noe vi ikke aksepterer. Vi avviser tilnærmingen at alle land i verden skal velge én av tre opsjoner - å være enten kilde, transittland eller destinasjon for migrasjon. Vi har suveren rett til et fjerde valg – å stå helt utenfor dette, fastslår utenriksminister Péter Szijjártó.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg
Siste nytt
18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg
Populært