Regjeringen har holdt møter om norske Syria-barn

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har møtt partigruppene til de fire regjeringspartiene for å få innspill blant annet om Norge bør hente hjem barn av norske statsborgere som har sluttet seg til IS i Syria. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har møtt partigruppene til de fire regjeringspartiene for å få innspill blant annet om Norge bør hente hjem barn av norske statsborgere som har sluttet seg til IS i Syria. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har søkt råd hos regjeringen om Norge bør hente hjem barn av norske statsborgere som sluttet seg til IS i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ine Eriksen Søreide (H) har denne uken hatt personlige møter med partigruppene til Høyre, Frp, Venstre og KrF for å få innspill til hvordan regjeringen bør forholde seg til saken, skriver VG.

Det er blant annet vurdert å undersøke muligheten for å hente barna hjem til Norge, med humanitære organisasjoner som mellomledd, eller å øke den humanitære bistanden til leirene for å få inn medisiner og helsehjelp.

Fire norske kvinner og totalt seks barn sitter internert i leiren Al-Hol i Syria.

Bekymret for barna

Til NRK bekrefter Søreide at regjeringen har diskutert saken.

– Det er helt vanlig at en regjering konsulterer og diskuterer store og vanskelige saker i sine stortingsgrupper. Det har vi selvsagt også gjort i denne saken, sier Søreide til NRK.

Hun sier de jobber med å skaffe oversikt over situasjonen.

– Det er, som statsministeren har sagt, ikke aktuelt å hente hjem fremmedkrigere eller barna slik situasjonen er nå. Men vi er veldig bekymret for barnas situasjon. De opplever ting de ikke burde oppleve, sier Søreide.

Hun sier Norge er i kontakt med tolv andre europeiske land om saken, i tillegg til humanitære organisasjoner og hjelpeorganisasjoner.

– Det er også for å få vite mer om forholdene i leirene, og for å vurdere om det er noe de kan bistå med dersom det på noe tidspunkt blir aktuelt, sier utenriksministeren.

Raja tror på løsning

Venstres Abid Q. Raja bekrefter at Søreide tok kontakt om saken.

– Det er veldig bra at utenriksministeren kom til vårt gruppemøte for å få innspill. Det er betryggende at regjeringen utforsker alle alternativer for hvordan man på best mulig måte kan hjelpe disse barna, sier Raja.

Statssekretær Audun Halvorsen (H) har tidligere denne uken svart VG skriftlig om saken. Han skriver:

Regjeringen jobber kontinuerlig med denne problemstillingen og det er tett dialog mellom involverte norske departementer og etater. Vi deltar i den internasjonale diskusjonen og har kontakt me

d nærstående land og humanitære aktører.

I en undersøkelse for Dagbladet svarer 63 prosent av de spurte at Norge bør jobbe aktivt for å hente hjem disse barna.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden