Støre vil lokke velgerne ned fra gjerdet med politikk i stedet for personstrid

Å få kommunale flertall er viktig for å demme opp for høyresidens politikk, sa partileder Jonas Gahr Støre på pressekonferanse sammen med nestleder Hadia Tajik (t.v.) og partisekretær Kjersti Stenseng. På helgens landsmøte meisler partiet ut politikk som skal vinne velgere ved høstens kommunevalg.
Å få kommunale flertall er viktig for å demme opp for høyresidens politikk, sa partileder Jonas Gahr Støre på pressekonferanse sammen med nestleder Hadia Tajik (t.v.) og partisekretær Kjersti Stenseng. På helgens landsmøte meisler partiet ut politikk som skal vinne velgere ved høstens kommunevalg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Velgerne har ikke tålmodighet til interne personsaker, vedgår Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han vil ha politikken på agendaen, men fortsatt ulmer metoo i partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng møtte Støre pressen tirsdag, to dager før nær 1.000 partifolk samles til landsmøte i Oslo. Her skal kanonene lades før høstens valg, med ny politikk om blant annet oppvekst og migrasjon. Over halvparten av delegatene er listetopper som står i frontlinjen når Ap skal hente tilbake velgere de har mistet.

Meningsmålingene de siste månedene tyder på en nedadgående trend. Den skal snus ved å snakke om politikk, lover Støre.

– Min erfaring og min overbevisning er at når Arbeiderpartiet snakker politikk, så treffer vi folk hjemme, fordi jeg tror at flertallet i Norge ønsker de løsningene. Når vi snakker om ting som handler om interne personalforhold, så er velgerne utålmodige. De fleste av dem går ikke til andre partier, men til gjerdet, sier partilederen til NTB.

Ny nestleder

Lørdag skal landsmøtet velge ny nestleder som erstatning for Trond Giske, som måtte gå av på grunn av varslene mot ham. Valgkomiteen har pekt på fylkesleder Bjørnar Skjæran fra Nordland, og han er alt ønsket velkommen til topps av Støre selv.

– Jeg har reist både i Nord-Norge og i distriktene som sier at dette er en stemme i Arbeiderpartiet har veldig godt av. Han har en erfaring og en stemme som kommer til å gi en ny tyngde til Aps ledelse, sier Støre.

Også Tajik sier hun ser fram i å samarbeide tettere med Skjæran.

– Tenker du at det nå kan bli mer ro og mindre strid om personalsaker?

– Ja, det håper jeg, sier hun til NTB.

Les også: Helleland: – Støre har mistet kontroll over venstresiden

Kritiserer kvinnepolitiker

Men metoo-sakene fortsetter å kaste skygger over partiet. Giske-varsleren Line Oma kritiserte mandag kveld valgkomiteens innstilling av Anette Trettebergstuen som ny leder av Aps kvinnenettverk.

Oma mener Trettebergstuen, som har vært likestillingspolitisk talsperson, har vært taus om Giske. Hun anklager henne også for å ha skjelt henne ut på telefon fordi hun stilte spørsmål ved partiets metoo-håndtering og likestillingspolitikken.

Trettebergstuen avviser at hun skjelte ut Oma og hevder hun deltok aktivt i metoo-debatten fra den begynte å rulle.

– Jeg støttet bevegelsen og fremmet politikk på Stortinget. Hadde jeg ikke vært i mammapermisjon store deler av året hadde jeg garantert bidratt enda mer i den offentlige debatten om politikken rundt metoo og, sier hun til Dagbladet tirsdag.

Les også: Giske har fortsatt tro på samarbeid med Støre

– Engasjert og politisk sterk

Støre tror ikke det brygger til ny intern personstrid. Der det er følelser og engasjement, blir det strid, mener han.

– Er hun en god representant for kvinnene i Ap?

– Jeg synes kvinnene i partiet skal få svare på det selv, men spør du en mann, så vil jeg si at jeg har opplevd henne, som leder av vår familiefraksjon og ansvarlig for likestilling i Stortinget, som en veldig engasjert og politisk sterk talsperson, og det trenger Arbeiderpartiet, sier Støre.

Tajik vil på sin side ikke kommentere Trettebergstuens kandidatur.

– Jeg tror partiledelsen skal være veldig forsiktig med å gå inn i enkeltheter i valgkomiteens innstilling. De har innstilt enstemmig på Trettebergstuen og så er det opp til landsmøtet å avgjøre, sier Tajik til NTB.

På pressekonferansen listet Tajik opp sakene som vil skape diskusjon på landsmøte, blant annet forslag om økt barnetrygd versus flere velferdsgoder som skolemat, å avvikle hjemmelekser, samt krav om at Norge skal signere atomvåpenforbud. Dessuten brygger det til ny strid om Aps oljekompromiss om Lofoten, Vesterålen og Senja.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden