Støre: Norge har vært for passiv overfor Russland

Ap-leder Jonas Gahr Støre peker ut nabolandspolitikk og nedrustning på som viktige punkter i framtidens utenrikspolitikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre peker ut nabolandspolitikk og nedrustning på som viktige punkter i framtidens utenrikspolitikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge har vært for passiv overfor Russland de siste årene. Han ber om løpende møter med russerne for å løse politiske uenigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er positivt at Erna Solberg nå skal møte Putin i løpet av våren, men vi bør, som Finland, ha løpende møter med Russland, sier Støre til Klassekampen.

Økte spenninger mellom Europa og Russland har bidratt til en nytt våpenkappløp. Samtidig har den vestlige alliansen også interne strider i form av president Donald Trumps harde linje mot rollefordelingen i NATO. Norge må følge nøye med på utviklingen, sier den tidligere utenriksministeren.

– Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sa at Norge lever i dyp fred. Det er en uro i det budskapet, for en dyp fred er på grensen til en litt søvnaktig, stilltiende selvtilfredshet om at det er fred i vår tid. Og det er det viktig å vekke oss opp fra, sier Støre.

Ap-lederen sier Norge også bør jobbe for nedrustning i Europa, spesielt etter at USA og Russland trakk seg fra INF-avtalen som forbød dem å ha mellomdistansemissiler. Kinas opprustning er en av grunnene til at de trakk seg, sier Støre, som mener Norge også bør ha en tøffere linje mot Xi Jinpings regime.

– Jeg var spørrende da Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide ikke ville snakke om menneskerettigheter i møte med Kina, sier han.