Kappløpet om pass til Europa: – Storbritannia føles ikke lenger som hjemme

Artikkelforfatter Stephen Moss skriver om de ettertraktede irske passene i kjølvannet av Brexit–avstemningen i 2016. Foto: Reuters/ Katarina Stoltz
Artikkelforfatter Stephen Moss skriver om de ettertraktede irske passene i kjølvannet av Brexit–avstemningen i 2016. Foto: Reuters/ Katarina Stoltz

Tusenvis av briter har søkt om statsborgerskap andre steder siden det ble stemt over Brexit. Her forklarer The Guardian sine europeiske lesere hvorfor de falt for denne avgjørelsen.

Etter Brexit kan Storbritannia bli et land hvor stadig flere innbyggere har doble statsborgerskap. En irsk besteforelder er nå den mest kjærkomne «eiendelen» i landet, ved å gi den stolte eier retten til et irsk pass– et pass til EU.

Antallet søknader om irske pass er økende. I 2018 søkte 200.000 briter. Omtrent halvparten av dem kommer fra Nord–Irland. Alle som er født på øya Irland før 2005, og alle født der siden, der en forelder er irsk, britisk, eller «har rett til å bo i Nord–Irland eller den irske stat, uten oppholdsrestriksjoner», er berettiget irsk statsborgerskap. Den andre halvdelen er briter bosatt utenfor Irland, og som plutselig har oppdaget en dragning mot en forelders eller besteforelders fødested. Antallet søknader har doblet seg siden folkeavstemningen, der den største økningen har kommet utenfra Irland. Det burgunderrøde passet verdsettes nå svært høyt.

Flere irer i årene som kommer?

Neale Richmond, leder for irske Seanads Brexit–komité, har hevdet at minst 10 prosent av briter utenfor Nord–Irland er kvalifiserte for irsk pass. Det er en fengslende statistikk, som nesten er umulig å verifisere, men om det skulle være det minste sannhet i det, og det går galt med Brexit, kan det ventes at antallet irske statsborgere betydelig vokser de kommende åra.

Min familie bidrar til dette: min sønn, gjennom min kone, har en irsk bestemor, og han har således gjort krav på et irsk statsborgerskap. Dette året kan han besøke sitt nye hjemland for første gang. Hans bestemor, som ble født nær Cork, kom hit for å slutte seg til krigsinnsatsen mot Hitler, men flyttet aldri tilbake. Åtti år senere, beholder hennes datter og sønn en fot innenfor EUs dører, og en plass i etterkrigstidens visjon av et forent Europa.

Familien Moss er ikke alene. Faktisk foregår jakten på dobbelt statsborgerskap også for briter som ikke er berørte av Brexit, eller som søker å beskytte sine bolig–, helse– eller arbeidsrettigheter. Det skjer over hele Europa.

The Guardian spurte lesere om å ta kontakt dersom de hadde søkt om statsborgerskap andre steder. Det kom inn mer enn 1100 svar.

Flere holdt på å søke seg til irsk, tysk, fransk, belgisk og svensk statsborgerskap, men det var mange andre land representert. Deriblant Østerrike, Kypros, Danmark, Ungarn og Malta. Det var overraskende mange søknader om latvisk statsborgerskap. Noen av dem kom fra etterkommerne til latviere som flyktet til Storbritannia, i etterkant av at Sovjet okkuperte deres land i 1944.

John Gribbon, en IT–manager som bor og jobber i England, er én blant hundretusener som nylig har blitt irsk. Statsborgerskap fikk han innvilget i 2018.

– Jeg ønsket å ha muligheten til valgfrihet av arbeidssted i Europa og tok ikke godt imot det faktum at den muligheten har blitt fjernet av Brexits forkjempere, sier han.

Gribbons bestefar, som døde i 1964, ble født i Belfast i 1915, tjenestegjorde i den britiske hær, og arbeidet som platearbeider ved verftene ved Tyne–elven.

– Han hadde ni barn og levde for deres frihet og muligheter, sier Gribbon (46), som har blitt irsk statsborger for å ivareta egen frihet og egne muligheter.

– Jeg fikk Willy Wonkas gullbillett 100 år senere, sier han.

– Selv om jeg aldri møtte ham, var hans avskjedsgave – å være irsk – den beste presangen jeg noensinne kunne fått. England er min fortid og vil alltid være en del av meg som den jeg er, men Irland vil gi meg frihet til å være den jeg ønsker å være.

Les også: EU og Norge beholder tollfrie kvoter på landbruk og fisk etter Brexit

– Har alltid følt at jeg var irsk

Matt Hurley, en 22 år gammel masterstudent i geovitenskap ved Universitetet i Utrecht, ble irsk statsborger i 2017. «Jeg har alltid følt at jeg var irsk, siden min far er irsk og min mor ble født i England til irske foreldre», sier han. "Jeg hadde aldri tenkt å få irsk statsborgerskap, da det føltes som om jeg tok noe fra et land jeg aldri har bidratt til». Men nå sier han:

– Storbritannia føles ikke lenger som hjemme etter å ha avvist Europa, noe jeg ikke har.

Det er selvfølgelig også praktiske fordeler:

– Å få et irsk pass har gjort det mulig for meg å bo i utlandet uten at jeg trenger å bekymre meg over at min studieavgift skal økes til samme nivå som for studenter utenfor EU eller å måtte søke om et slags studentvisum.

Tar tilbake tysk statsborgerskap

Statistikken over irske dobbeltborgerskap er spesielt bemerkelsesverdig fordi antallet briter som er kvalifiserte, er langt høyere enn for noe annet land. Og søknadsprosessen er enkel. Statsborgerskap er gratis og gis automatisk til barn av foreldre født i Irland, så lenge relevante fødselsdokumenter er fremvist. Gebyret for å melde seg inn i registeret for utenlandsfødte ligger på rundt 250 pund for voksne og 130 for barn. Dette gjelder for de som har blitt født utenfor Irland, men som har en irsk besteforelder. Det samme mønsteret er imidlertid tydelig i hele Europa (unntatt i Spania, som ikke tillater dobbelt statsborgerskap for briter bosatt i landet – en grunn til at så mange britiske expats i Spania sannsynligvis kommer tilbake, i tilfelle det ikke blir noen Brexit–avtale – og Polen, som tillater dobbelt statsborgerskap, men som ikke formelt anerkjenner et annet statsborgerskap innenfor sin egen jurisdiksjon). For eksempel har antallet britiske statsborgere som søkte om tysk statsborgerskap, mer enn doblet seg i 2017 sammenlignet med året før –en økning fra 2.865 til 7.493. Antallet briter som søker om å bli tyske, har vokst seg mer enn ti ganger større enn før folkeavstemningen i 2016.

Et bemerkelsesverdig resultat ved folkeavstemningen er antallet personer hvis familier flyktet fra nazistene, som nå tar tilbake tysk statsborgerskap.

–Jeg ble født i Palestina i 1944. Jeg var barn av statsløse, tyskfødte flyktninger, som hadde blitt fratatt sitt statsborgerskap fordi de ble ansett som jødiske, sier Nancy Krauss, pensjonert lege i East Anglia.

– I oppveksten snakket jeg bare engelsk, fordi foreldrene mine ønsket at vi skulle føle oss som om vi hørte til i Storbritannia. Jeg søker nå etter tysk statsborgerskap ved siden av mitt britiske. Drivkraften var Brexit. Tysk statsborgerskap vil tillate meg, min datter og mitt barnebarn, å forbli europeiske, noe som gir oss flere valg, om ting skulle blitt vanskeligere i dette landet. Men det er imidlertid en underliggende følelse av å rettferdiggjøre en feil i det å vende tilbake til røttene – i hvert fall mentalt – som tilhørte mine foreldre, og som ble urettferdig revet fra dem. Hvis den tyske regjeringen nå ønsker å gjøre det godt igjen, står jeg her med åpne armer».

Tyskland er ekstremt populært fordi landet ligger, sammen med Frankrike, på tredjeplass på Henley Passport Index, som rangerer land etter antall destinasjoner passholdere kan besøke uten å måtte ordne visum.

Les også: Farage truer med nytt «Brexit Party»

– Brexit tilbyr blå pass

Ben Wright, en 51 år gammel Management–konsulent, som bor i Tyskland sammen med sin kone og familie, har nettopp blitt en dobbeltborger.

– Jeg har brukt de siste 25 årene til å jobbe, leve og reise, over hele Europa», sier han.

– Jeg har sett murer og forflytningsbarrièrer falle. Brexit tilbyr blå pass. Det overskygger ikke det faktum at passet blir mindre verdifullt.

Wright klandrer Theresa May:

– Hovedproblemet var ikke Brexit–avstemningen, sier han og legger til:

– Det var Mays beslutning om at Storbritannia ville forlate det indre markedet og tollunionen. Det gjør at et nytt pass blir utrolig viktig hvis jeg skulle ha et ønske om å jobbe i Sveits eller andre steder i EU.

Karen Stone, daglig leder og kunstnerisk direktør for teatrene og orkesteret i Magdeburg i Tyskland, ventet knapt en dag etter folkeavstemningen for å komme i gang med søknaden om dobbelt statsborgerskap.

– Det tok et år, store mengder papirarbeid, en eksamen for å bevise at jeg behersket tysk, og en annen om tysk lov og grunnlov, sier hun.

– Alt koster rundt 1200 euro, men nå har jeg endelig garanti for den samme bevegelsesfriheten og sikkerheten jeg har hatt de siste 40 årene.

Som mange andre mennesker som bor lengre perioder i utlandet, er hun rasende over at hun ikke fikk lov til å stemme i folkeavstemningen fordi hun hadde bodd utenfor Storbritannia i mer enn 15 år– som er grensen for å ha rett til å stemme.

– Jeg håper denne avgjørelsen blir revurdert, om det så skulle bli en ny folkeavstemning, sier hun.

Flere svensker

Antallet briter som søker om nederlandsk, svensk og fransk statsborgerskap har også steget enormt. I mangel på fremskritt rundt Guy Verhofstadts idé om å tilby briter – med Europa i tankene – en form for betalt statsborgerskap i EU, tar de som kvalifiserer seg til et annet europeisk land, på bakgrunn av fødselsrett, ekteskap eller oppholdssted, opp saken i sine egne hender.

I Frankrike var Beci Clayton rask til å søke i etterkant av folkeavstemningen. Hun var bekymret for at familien hennes ville få det vanskelig om hun ikke søkte. Den 35 år gamle engelsklæreren bor i Bretagne og er gift med en franskmann. Hennes to små barn er flernasjonale.

– Jeg hadde alltid trodd at vi ville vende tilbake til Storbritannia, men vet ikke lenger om det vil være mulig. I det minste vet jeg at familien min vil være i stand til å holde sammen i Frankrike. Jeg vil kunne leve og jobbe i Frankrike på ubestemt tid, og det er en stor lettelse for meg. Min nasjonale identitet pleide å være svært viktig for meg. Nå er jeg flau over å være britisk, og jeg føler meg også ganske fortapt».

Peter Tuck, en 45 år gammel veterinær bosatt i Grosbliederstroff, er i en lignende situasjon. Stedet høres ut som et tysk sted, men ligger nord–øst i Frankrike, rett ved grensen til de to landene.

– Jeg flyttet til Frankrike i 2002 med min tyske kone, og vi har bodd her siden. Våre to barn ble født i Frankrike. Vi bor i Frankrike, men våre barn krysser grensen hver dag for å gå på skole i Saarbrücken, sier han.

– Etter folkeavstemningen gikk vi ganske raskt gjennom den franske naturaliseringsprosessen. For oss er bevegelsesfrihet en glede og et privilegium. Vår region er helt avhengig av at grensen er åpen og usynlig, og vi kan ikke forestille oss at noen vil gjeninnføre kontroller som er fjernet. For mine barn er Brexit uforståelig.

– Min familie føler seg ikke velkommen

James Reynolds er en 38 år gammel lærer ved en internasjonal skole i Staffanstorp i Sverige. Han er gift med en svensk kvinne og har en to år gammel sønn. Han har vært bekymret for sin families rettigheter i tilfelle det ikke ble noen Brexit–avtale. Han har også vært bekymret for regler som gjelder inntektsnivå for ektefeller, hvis han skulle ha ønsket å flytte tilbake til Storbritannia.

– Jeg har bestemt meg for at jeg mest sannsynlig aldri kommer til å flytte tilbake til Storbritannia, fordi min familie ikke føler seg velkommen, sier han.

– Det er synd, fordi jeg er kvalifisert til å undervise der, med min 15 års lange erfaring som lærer, selv om det må sies at undervisning i Sverige er langt mindre stressende enn i Storbritannia.

Romit Jain, en 43 år gammel mann fra London av indisk opprinnelse, er en annen brite som har lyktes med å søke svensk statsborgerskap.

– Jeg søkte innen en uke etter folkeavstemningen og ble innvilget statsborgerskap i løpet av fire uker, sier Jain, som jobber for et svensk selskap, men som for tiden har sin base i Sør–Afrika.

– Jeg var kvalifisert for svensk statsborgerskap fordi jeg er gift med en svenske og hadde bodd der i omtrent fem år. Prosessen gikk knirkefritt, og jeg fikk til og med et nasjonalitetsbevis i posten. Et slikt et har ikke min kone, så jeg spøker med at dette gjør meg mer svensk enn henne

Jain sin situasjon tydeliggjør hvor latterlig Theresa Mays nedverdigelse av «innbyggere av ingensteds» er.

– Svensker pleide å spørre meg, før folkeavstemningen, om jeg ville ordne meg svensk statsborgerskap, siden jeg uansett var kvalifisert, sier han.

– Jeg svarte alltid at jeg ikke trengte det. Jeg så på det som et praktisk spørsmål, i motsetning til et om identitet. Men etter folkeavstemningen skjønte jeg at det handlet om identitet også. Jeg føler meg svensk og britisk, europeisk og indisk. Jeg ser ikke det som motstridende, selv om England mot Sverige i VM var vrient.

Noen folk ventet ikke engang på folkeavstemningsresultatet før de startet prosessen med å få et pass nummer to. Richard Ventham, en 44 år gammel mann som jobber innen legemiddelindustrien, begynte å undersøke dobbelt statsborgerskap da David Cameron annonserte at han ville holde en folkeavstemning. Etter å ha bodd i Belgia siden 2003, sier han:

– Jeg klarte ikke å stole på at den fremmedfiendtlige britiske offentligheten ville ta den riktige avgjørelsen. Jeg ble belgisk i mars 2016 og har ikke hatt en søvnløs natt siden. Jeg er europeisk – og ingen fremmedfiendtlig, korttenkt, liten majoritet kan ta det fra meg.

Ventham er rettere sagt mer emosjonell og engasjert en europeer enn de fleste av de kaldsindige teknokratene som argumenterte for å forbli, tilbake i 2016. Han beskriver det potensielle tapet av bevegelsesfriheten som en «tragedie».

– Min kone og mine barn er belgiske. Jeg antar at noen tror jeg var for tidlig på avtrekkeren med å søke før folkeavstemningen, men jeg kunne lese runene og hysteriet i tabloid–avisene og ønsket at statusen min ble sikret. Jeg klamrer meg til håpet på en ny folkeavstemning for å reversere beslutningen. Men siden jeg har bodd i Belgia i mer enn 15 år, er jeg ikke lenger berettiget til å stemme. Jeg har blitt fratatt min stemmerett.

Hånlige spørsmål

Oliver Gompertz, en pilot basert i London, søker om å få innvilget maltesisk pass. – Folk spør ofte hånlig: «Er det det du bare kan kjøpe?, sier han, og henviser til landene som tilbyr en snarere vei til permanent bosted, og noen ganger statsborgerskap, om søkerne er villige til å gjøre en betydelig investering i landet.

– Men jeg har rett til det gjennom besteforeldrene mine. Det har imidlertid ikke vært en enkel prosess: Jeg begynte å samle dokumentasjonen som kreves for mer enn tre år siden. Og så var det et spørsmål om å få til avtaler med ambassaden i London, noe som tok omtrent seks måneder. Og deretter tok det ytterligere 18 måneder å vente på at søknaden skulle behandles. Da trenger man en avtale til for å få passet.

Han tror det vil være verdt det.

– Det handler blant annet om karrièresikkerhet», sier han.

– Men for meg handler det hovedsakelig om hva jeg føler om min identitet. Om du drar til USA, Canada, Australia, New Zealand, og krysser grensen der, får det deg til å føle deg som en utenforstående, siden du ikke har rett til å være der. Jeg ønsker ikke å føle det samme i Europa.

Praktiske problemer

For mange er det også et praktisk problem. Jane Johnson, en 55-årig akademiker i Bologna, Italia, har nettopp fullført en søknad om italiensk statsborgerskap. Hun var motivert, sier hun, delvis av frykt for å miste «tilgang til den fantastiske statlige helsetjenesten i Bologna».

Men jeg tror Gompertz mer følelsesladde argument resonnerer. I nesten 50 år, til tross for den britiske politiske klassens tilbakeholdenhet, har vi vært europeiske borgere, med uhindret tilgang til det vakre, varierte, kulturelt rike kontinentet. En del av oss kan hevdes å være fransk eller spansk, italiensk eller tysk. Vi har kjempet flere kriger med våre naboer. Men nå kan vi nyte en lang fred og være deltakende i deres fantastiske land.

Brexit kan forandre dette for alltid. Mens min kone og sønn er trygge med sine nye nasjonaliteter, er den sinte waliseren i familien vår – altså meg – i ferd med å miste pass til EU og illusjonen av å være spansk. Er dette virkelig slutten på drømmen? Hvis jeg starter en liten bedrift i Plovdiv, hvor lenge er det til jeg kvalifiserer meg til bulgarsk statsborgerskap?

Oversatt av Per Lønning / ABC Nyheter © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Stor redningsaksjon i Kragerø – en person savnet etter havari11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea
Siste nytt
14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeStor redningsaksjon i Kragerø – en person savnet etter havari11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea
Populært