Meny

Kappløpet om pass til Europa: – Storbritannia føles ikke lenger som hjemme

Artikkelforfatter Stephen Moss skriver om de ettertraktede irske passene i kjølvannet av Brexit–avstemningen i 2016. Foto: Reuters/ Katarina Stoltz

Tusenvis av briter har søkt om statsborgerskap andre steder siden det ble stemt over Brexit. Her forklarer The Guardian sine europeiske lesere hvorfor de falt for denne avgjørelsen.

Etter Brexit kan Storbritannia bli et land hvor stadig flere innbyggere har doble statsborgerskap. En irsk besteforelder er nå den mest kjærkomne «eiendelen» i landet, ved å gi den stolte eier retten til et irsk pass– et pass til EU.

Antallet søknader om irske pass er økende. I 2018 søkte 200.000 briter. Omtrent halvparten av dem kommer fra Nord–Irland. Alle som er født på øya Irland før 2005, og alle født der siden, der en forelder er irsk, britisk, eller «har rett til å bo i Nord–Irland eller den irske stat, uten oppholdsrestriksjoner», er berettiget irsk statsborgerskap. Den andre halvdelen er briter bosatt utenfor Irland, og som plutselig har oppdaget en dragning mot en forelders eller besteforelders fødested. Antallet søknader har doblet seg siden folkeavstemningen, der den største økningen har kommet utenfra Irland. Det burgunderrøde passet verdsettes nå svært høyt.

Flere irer i årene som kommer?

Neale Richmond, leder for irske Seanads Brexit–komité, har hevdet at minst 10 prosent av briter utenfor Nord–Irland er kvalifiserte for irsk pass. Det er en fengslende statistikk, som nesten er umulig å verifisere, men om det skulle være det minste sannhet i det, og det går galt med Brexit, kan det ventes at antallet irske statsborgere betydelig vokser de kommende åra.

Min familie bidrar til dette: min sønn, gjennom min kone, har en irsk bestemor, og han har således gjort krav på et irsk statsborgerskap. Dette året kan han besøke sitt nye hjemland for første gang. Hans bestemor, som ble født nær Cork, kom hit for å slutte seg til krigsinnsatsen mot Hitler, men flyttet aldri tilbake. Åtti år senere, beholder hennes datter og sønn en fot innenfor EUs dører, og en plass i etterkrigstidens visjon av et forent Europa.

Familien Moss er ikke alene. Faktisk foregår jakten på dobbelt statsborgerskap også for briter som ikke er berørte av Brexit, eller som søker å beskytte sine bolig–, helse– eller arbeidsrettigheter. Det skjer over hele Europa.

The Guardian spurte lesere om å ta kontakt dersom de hadde søkt om statsborgerskap andre steder. Det kom inn mer enn 1100 svar.

Flere holdt på å søke seg til irsk, tysk, fransk, belgisk og svensk statsborgerskap, men det var mange andre land representert. Deriblant Østerrike, Kypros, Danmark, Ungarn og Malta. Det var overraskende mange søknader om latvisk statsborgerskap. Noen av dem kom fra etterkommerne til latviere som flyktet til Storbritannia, i etterkant av at Sovjet okkuperte deres land i 1944.

John Gribbon, en IT–manager som bor og jobber i England, er én blant hundretusener som nylig har blitt irsk. Statsborgerskap fikk han innvilget i 2018.

– Jeg ønsket å ha muligheten til valgfrihet av arbeidssted i Europa og tok ikke godt imot det faktum at den muligheten har blitt fjernet av Brexits forkjempere, sier han.

Gribbons bestefar, som døde i 1964, ble født i Belfast i 1915, tjenestegjorde i den britiske hær, og arbeidet som platearbeider ved verftene ved Tyne–elven.

– Han hadde ni barn og levde for deres frihet og muligheter, sier Gribbon (46), som har blitt irsk statsborger for å ivareta egen frihet og egne muligheter.

– Jeg fikk Willy Wonkas gullbillett 100 år senere, sier han.

– Selv om jeg aldri møtte ham, var hans avskjedsgave – å være irsk – den beste presangen jeg noensinne kunne fått. England er min fortid og vil alltid være en del av meg som den jeg er, men Irland vil gi meg frihet til å være den jeg ønsker å være.

Les også: EU og Norge beholder tollfrie kvoter på landbruk og fisk etter Brexit

– Har alltid følt at jeg var irsk

Matt Hurley, en 22 år gammel masterstudent i geovitenskap ved Universitetet i Utrecht, ble irsk statsborger i 2017. «Jeg har alltid følt at jeg var irsk, siden min far er irsk og min mor ble født i England til irske foreldre», sier han. "Jeg hadde aldri tenkt å få irsk statsborgerskap, da det føltes som om jeg tok noe fra et land jeg aldri har bidratt til». Men nå sier han:

– Storbritannia føles ikke lenger som hjemme etter å ha avvist Europa, noe jeg ikke har.

Det er selvfølgelig også praktiske fordeler:

– Å få et irsk pass har gjort det mulig for meg å bo i utlandet uten at jeg trenger å bekymre meg over at min studieavgift skal økes til samme nivå som for studenter utenfor EU eller å måtte søke om et slags studentvisum.

Tar tilbake tysk statsborgerskap

Statistikken over irske dobbeltborgerskap er spesielt bemerkelsesverdig fordi antallet briter som er kvalifiserte, er langt høyere enn for noe annet land. Og søknadsprosessen er enkel. Statsborgerskap er gratis og gis automatisk til barn av foreldre født i Irland, så lenge relevante fødselsdokumenter er fremvist. Gebyret for å melde seg inn i registeret for utenlandsfødte ligger på rundt 250 pund for voksne og 130 for barn. Dette gjelder for de som har blitt født utenfor Irland, men som har en irsk besteforelder. Det samme mønsteret er imidlertid tydelig i hele Europa (unntatt i Spania, som ikke tillater dobbelt statsborgerskap for briter bosatt i landet – en grunn til at så mange britiske expats i Spania sannsynligvis kommer tilbake, i tilfelle det ikke blir noen Brexit–avtale – og Polen, som tillater dobbelt statsborgerskap, men som ikke formelt anerkjenner et annet statsborgerskap innenfor sin egen jurisdiksjon). For eksempel har antallet britiske statsborgere som søkte om tysk statsborgerskap, mer enn doblet seg i 2017 sammenlignet med året før –en økning fra 2.865 til 7.493. Antallet briter som søker om å bli tyske, har vokst seg mer enn ti ganger større enn før folkeavstemningen i 2016.

Et bemerkelsesverdig resultat ved folkeavstemningen er antallet personer hvis familier flyktet fra nazistene, som nå tar tilbake tysk statsborgerskap.

–Jeg ble født i Palestina i 1944. Jeg var barn av statsløse, tyskfødte flyktninger, som hadde blitt fratatt sitt statsborgerskap fordi de ble ansett som jødiske, sier Nancy Krauss, pensjonert lege i East Anglia.

– I oppveksten snakket jeg bare engelsk, fordi foreldrene mine ønsket at vi skulle føle oss som om vi hørte til i Storbritannia. Jeg søker nå etter tysk statsborgerskap ved siden av mitt britiske. Drivkraften var Brexit. Tysk statsborgerskap vil tillate meg, min datter og mitt barnebarn, å forbli europeiske, noe som gir oss flere valg, om ting skulle blitt vanskeligere i dette landet. Men det er imidlertid en underliggende følelse av å rettferdiggjøre en feil i det å vende tilbake til røttene – i hvert fall mentalt – som tilhørte mine foreldre, og som ble urettferdig revet fra dem. Hvis den tyske regjeringen nå ønsker å gjøre det godt igjen, står jeg her med åpne armer».

Tyskland er ekstremt populært fordi landet ligger, sammen med Frankrike, på tredjeplass på Henley Passport Index, som rangerer land etter antall destinasjoner passholdere kan besøke uten å måtte ordne visum.

Les også: Farage truer med nytt «Brexit Party»

– Brexit tilbyr blå pass

Ben Wright, en 51 år gammel Management–konsulent, som bor i Tyskland sammen med sin kone og familie, har nettopp blitt en dobbeltborger.

– Jeg har brukt de siste 25 årene til å jobbe, leve og reise, over hele Europa», sier han.

– Jeg har sett murer og forflytningsbarrièrer falle. Brexit tilbyr blå pass. Det overskygger ikke det faktum at passet blir mindre verdifullt.

Wright klandrer Theresa May:

– Hovedproblemet var ikke Brexit–avstemningen, sier han og legger til:

– Det var Mays beslutning om at Storbritannia ville forlate det indre markedet og tollunionen. Det gjør at et nytt pass blir utrolig viktig hvis jeg skulle ha et ønske om å jobbe i Sveits eller andre steder i EU.

Karen Stone, daglig leder og kunstnerisk direktør for teatrene og orkesteret i Magdeburg i Tyskland, ventet knapt en dag etter folkeavstemningen for å komme i gang med søknaden om dobbelt statsborgerskap.

– Det tok et år, store mengder papirarbeid, en eksamen for å bevise at jeg behersket tysk, og en annen om tysk lov og grunnlov, sier hun.

– Alt koster rundt 1200 euro, men nå har jeg endelig garanti for den samme bevegelsesfriheten og sikkerheten jeg har hatt de siste 40 årene.

Som mange andre mennesker som bor lengre perioder i utlandet, er hun rasende over at hun ikke fikk lov til å stemme i folkeavstemningen fordi hun hadde bodd utenfor Storbritannia i mer enn 15 år– som er grensen for å ha rett til å stemme.

– Jeg håper denne avgjørelsen blir revurdert, om det så skulle bli en ny folkeavstemning, sier hun.

Flere svensker

Antallet briter som søker om nederlandsk, svensk og fransk statsborgerskap har også steget enormt. I mangel på fremskritt rundt Guy Verhofstadts idé om å tilby briter – med Europa i tankene – en form for betalt statsborgerskap i EU, tar de som kvalifiserer seg til et annet europeisk land, på bakgrunn av fødselsrett, ekteskap eller oppholdssted, opp saken i sine egne hender.

I Frankrike var Beci Clayton rask til å søke i etterkant av folkeavstemningen. Hun var bekymret for at familien hennes ville få det vanskelig om hun ikke søkte. Den 35 år gamle engelsklæreren bor i Bretagne og er gift med en franskmann. Hennes to små barn er flernasjonale.

– Jeg hadde alltid trodd at vi ville vende tilbake til Storbritannia, men vet ikke lenger om det vil være mulig. I det minste vet jeg at familien min vil være i stand til å holde sammen i Frankrike. Jeg vil kunne leve og jobbe i Frankrike på ubestemt tid, og det er en stor lettelse for meg. Min nasjonale identitet pleide å være svært viktig for meg. Nå er jeg flau over å være britisk, og jeg føler meg også ganske fortapt».

Peter Tuck, en 45 år gammel veterinær bosatt i Grosbliederstroff, er i en lignende situasjon. Stedet høres ut som et tysk sted, men ligger nord–øst i Frankrike, rett ved grensen til de to landene.

– Jeg flyttet til Frankrike i 2002 med min tyske kone, og vi har bodd her siden. Våre to barn ble født i Frankrike. Vi bor i Frankrike, men våre barn krysser grensen hver dag for å gå på skole i Saarbrücken, sier han.

– Etter folkeavstemningen gikk vi ganske raskt gjennom den franske naturaliseringsprosessen. For oss er bevegelsesfrihet en glede og et privilegium. Vår region er helt avhengig av at grensen er åpen og usynlig, og vi kan ikke forestille oss at noen vil gjeninnføre kontroller som er fjernet. For mine barn er Brexit uforståelig.

– Min familie føler seg ikke velkommen

James Reynolds er en 38 år gammel lærer ved en internasjonal skole i Staffanstorp i Sverige. Han er gift med en svensk kvinne og har en to år gammel sønn. Han har vært bekymret for sin families rettigheter i tilfelle det ikke ble noen Brexit–avtale. Han har også vært bekymret for regler som gjelder inntektsnivå for ektefeller, hvis han skulle ha ønsket å flytte tilbake til Storbritannia.

– Jeg har bestemt meg for at jeg mest sannsynlig aldri kommer til å flytte tilbake til Storbritannia, fordi min familie ikke føler seg velkommen, sier han.

– Det er synd, fordi jeg er kvalifisert til å undervise der, med min 15 års lange erfaring som lærer, selv om det må sies at undervisning i Sverige er langt mindre stressende enn i Storbritannia.

Romit Jain, en 43 år gammel mann fra London av indisk opprinnelse, er en annen brite som har lyktes med å søke svensk statsborgerskap.

– Jeg søkte innen en uke etter folkeavstemningen og ble innvilget statsborgerskap i løpet av fire uker, sier Jain, som jobber for et svensk selskap, men som for tiden har sin base i Sør–Afrika.

– Jeg var kvalifisert for svensk statsborgerskap fordi jeg er gift med en svenske og hadde bodd der i omtrent fem år. Prosessen gikk knirkefritt, og jeg fikk til og med et nasjonalitetsbevis i posten. Et slikt et har ikke min kone, så jeg spøker med at dette gjør meg mer svensk enn henne

Jain sin situasjon tydeliggjør hvor latterlig Theresa Mays nedverdigelse av «innbyggere av ingensteds» er.

– Svensker pleide å spørre meg, før folkeavstemningen, om jeg ville ordne meg svensk statsborgerskap, siden jeg uansett var kvalifisert, sier han.

– Jeg svarte alltid at jeg ikke trengte det. Jeg så på det som et praktisk spørsmål, i motsetning til et om identitet. Men etter folkeavstemningen skjønte jeg at det handlet om identitet også. Jeg føler meg svensk og britisk, europeisk og indisk. Jeg ser ikke det som motstridende, selv om England mot Sverige i VM var vrient.

Noen folk ventet ikke engang på folkeavstemningsresultatet før de startet prosessen med å få et pass nummer to. Richard Ventham, en 44 år gammel mann som jobber innen legemiddelindustrien, begynte å undersøke dobbelt statsborgerskap da David Cameron annonserte at han ville holde en folkeavstemning. Etter å ha bodd i Belgia siden 2003, sier han:

– Jeg klarte ikke å stole på at den fremmedfiendtlige britiske offentligheten ville ta den riktige avgjørelsen. Jeg ble belgisk i mars 2016 og har ikke hatt en søvnløs natt siden. Jeg er europeisk – og ingen fremmedfiendtlig, korttenkt, liten majoritet kan ta det fra meg.

Ventham er rettere sagt mer emosjonell og engasjert en europeer enn de fleste av de kaldsindige teknokratene som argumenterte for å forbli, tilbake i 2016. Han beskriver det potensielle tapet av bevegelsesfriheten som en «tragedie».

– Min kone og mine barn er belgiske. Jeg antar at noen tror jeg var for tidlig på avtrekkeren med å søke før folkeavstemningen, men jeg kunne lese runene og hysteriet i tabloid–avisene og ønsket at statusen min ble sikret. Jeg klamrer meg til håpet på en ny folkeavstemning for å reversere beslutningen. Men siden jeg har bodd i Belgia i mer enn 15 år, er jeg ikke lenger berettiget til å stemme. Jeg har blitt fratatt min stemmerett.

Hånlige spørsmål

Oliver Gompertz, en pilot basert i London, søker om å få innvilget maltesisk pass. – Folk spør ofte hånlig: «Er det det du bare kan kjøpe?, sier han, og henviser til landene som tilbyr en snarere vei til permanent bosted, og noen ganger statsborgerskap, om søkerne er villige til å gjøre en betydelig investering i landet.

– Men jeg har rett til det gjennom besteforeldrene mine. Det har imidlertid ikke vært en enkel prosess: Jeg begynte å samle dokumentasjonen som kreves for mer enn tre år siden. Og så var det et spørsmål om å få til avtaler med ambassaden i London, noe som tok omtrent seks måneder. Og deretter tok det ytterligere 18 måneder å vente på at søknaden skulle behandles. Da trenger man en avtale til for å få passet.

Han tror det vil være verdt det.

– Det handler blant annet om karrièresikkerhet», sier han.

– Men for meg handler det hovedsakelig om hva jeg føler om min identitet. Om du drar til USA, Canada, Australia, New Zealand, og krysser grensen der, får det deg til å føle deg som en utenforstående, siden du ikke har rett til å være der. Jeg ønsker ikke å føle det samme i Europa.

Praktiske problemer

For mange er det også et praktisk problem. Jane Johnson, en 55-årig akademiker i Bologna, Italia, har nettopp fullført en søknad om italiensk statsborgerskap. Hun var motivert, sier hun, delvis av frykt for å miste «tilgang til den fantastiske statlige helsetjenesten i Bologna».

Men jeg tror Gompertz mer følelsesladde argument resonnerer. I nesten 50 år, til tross for den britiske politiske klassens tilbakeholdenhet, har vi vært europeiske borgere, med uhindret tilgang til det vakre, varierte, kulturelt rike kontinentet. En del av oss kan hevdes å være fransk eller spansk, italiensk eller tysk. Vi har kjempet flere kriger med våre naboer. Men nå kan vi nyte en lang fred og være deltakende i deres fantastiske land.

Brexit kan forandre dette for alltid. Mens min kone og sønn er trygge med sine nye nasjonaliteter, er den sinte waliseren i familien vår – altså meg – i ferd med å miste pass til EU og illusjonen av å være spansk. Er dette virkelig slutten på drømmen? Hvis jeg starter en liten bedrift i Plovdiv, hvor lenge er det til jeg kvalifiserer meg til bulgarsk statsborgerskap?

Oversatt av Per Lønning / ABC Nyheter © Guardian News & Media Limited

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking etter eksplosjon i Kina04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking etter eksplosjon i Kina04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten
Populært