12 av 17 KrF-ordførere tar gjenvalg:Flertallet av KrFs ordførere følger Ropstad til gjenvalg denne høsten

Flertallet av ordførere ABC Nyheter har vært i kontakt med støtter Kjell Ingolf Ropstad (bildet) og den nye regjeringsplattformen. Foto: FRI / Arne Andreas Opheim
Flertallet av ordførere ABC Nyheter har vært i kontakt med støtter Kjell Ingolf Ropstad (bildet) og den nye regjeringsplattformen. Foto: FRI / Arne Andreas Opheim Foto: FRI / Arne Andreas Opheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange KrF-ordførere er godt fornøyd med regjeringsplattformen, men enkelte ser på Frp-samarbeidet med bekymring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordfører Jarle Skeidsvoll på Osterøy er blant KrF-ordførerne som stiller til gjenvalg denne høsten. Han mener det er viktig å få være med på å forme utviklingen i lokalsamfunnet med utgangspunkt i KrFs verdier.

– Jeg stemte nei til regjeringsplattformen ut fra et mer langsiktig perspektiv, som svekket sentrum i norsk politikk og redusert vekstpotensial for KrF i framtiden, forteller Skeidsvoll til ABC Nyheter.

Han legger til at han mener regjeringsplattformen har fått et tydelig avtrykk av KrFs politikk.

ABC Nyheter har kontaktet samtlige med to spørsmål:

1) Stiller du til gjenvalg (hvorfor og hvorfor ikke)? og 2) Hvilke tanker gjør du deg om regjeringsdannelsen, i hvilken grad er den bra for partiet - eventuelt negativt for partiet?

Av 18 ordførere og én fylkesordfører har 17 ordførerne svart på våre spørsmål. Av disse stiller 12 til gjenvalg som ordførerkandidater. To stiller til gjenvalg uten ordførerambisjoner og tre har sagt nei til gjenvalg av forskjellige årsaker. Flertallet er positive til regjeringsdeltagelsen. Slik har det ikke vært i kjølvannet av regjeringsdannelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Plattformen for den nye regjeringen er ikke god nok til å forsvare løftebrudd. Andre får overta min plass i Telemark. Jeg kan ikke drive valgkamp for denne regjeringen, sa stortingsveteran Geir Jørgen Bekkevold da han stilte på et arrangement arrangert av PR-byrået Gambit H&K.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag kveld meldte Filter Nyheter at Bekkevold ikke stiller til gjenvalg. Han har sittet for KrF på Stortinget siden 2009.

Trekker seg: Bekkevold: – Kan ikke drive valgkamp for denne regjeringen

Tar pause

Ordfører Trond Arne Pedersen i Sokndal kommune forteller at han har takket nei til gjenvalg. Han skriver at han har sittet 20 år i kommunestyret hvorav de åtte siste som ordfører.

Trond Arne Pedersen tar pause og stiller ikke til gjenvalg. Foto: KrF
Trond Arne Pedersen tar pause og stiller ikke til gjenvalg. Foto: KrF

– Nå tar jeg en pause, skriver han.

Pedersen mener regjeringen er svært bra for partiet og viser til en god helhet.

I Selje sitter ordfører Stein Robert Osdal. Heller ikke han stiller til gjenvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har ingenting med retningsvalget å gjøre, men et ønske om å prioritere litt annerledes fremover, skriver ordføreren.

Løfter støtte: Også Stein Erik Hagen savner trøndere i regjeringen

– Retningsvalget er tatt, og nå handler det om å jobbe knallhardt for å synliggjøre KrF-resultat i den daglige arbeidet. Et retningsvalg koster uansett hvilken retning partiet hadde gått, slår han fast.

Til gjenvalg stiller Kjetil Glimsdal i Grimstad. Med mye spennende på gang i kommunen, ønsker han å være med.

– Og jeg vil at KrF skal ha innflytelse på utviklingen av byen vår.

For Glimsdal er politikken, ikke retningsvalget, viktigst. Han vil kunne støtte begge sidene i det politiske landsskapet.

– Jeg tror dette vil være positivt for partiet å forsøke et mer forpliktende samarbeid. Noe økt tilslutning, og noe avskalling måtte vi regne med uansett retningsvalg. Nå håper jeg på tydelig og begeistret tilslutning for KrF-politikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stemte nei til regjeringen

Men ikke alle er begeistret. Aftenposten skrev i helgen at partiet sliter med å stille lister i flere kommuner i etterkant av regjeringserklæringen. Ifølge Aftenposten hadde KrF liste i 13 av 27 kommuner i Oppland i 2015. I år er det foreløpig kun Gjøvik som har nok kandidater.

I kjølvannet av regjeringserklæringen torsdag i forrige uke, har den ene nyheten etter den andre om interne floker, og gleder, i KrF blitt dekket. ABC Nyheter fortalte fredag om fylkesleder og sentralstyremedlem Dag Sele som trekker seg fra alle verv fordi han føler det ikke er mulig å forsvare regjeringens politikk overfor velgerne.

Slår tilbake: Bollestad: – Jeg har måkt dritt

Ordfører Per Pedersen i Træna kommune i Nordland takket allerede i september i fjor ja til gjenvalg.

Ordfører Per Pedersen i Træna tar gjenvalg, men det er ikke sikkert et blir for KrF. Foto: KrF
Ordfører Per Pedersen i Træna tar gjenvalg, men det er ikke sikkert et blir for KrF. Foto: KrF

– Jeg regner med at det blir for KrF, men jeg kan ikke garantere det, skriver han i e-post til ABC Nyheter. Han har ingen utdypende kommentar til akkurat dette utsagnet, til spørsmålet om regjeringsplattformen og samarbeidet med Frp sier han:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At KrF går inn i dagens regjering, gjør at partiet havner under og forblir under sperregrensa. Så får Dagen redaktøren si og mene hva han vil...

Også ordfører Astrid Aarhus Byrknes i Lindås stiller til gjenvalg. Hun skriver i en e-post at nominasjonsprosessen i kommunen er over og at det ikke var plass til alle som ønsket å stå på listen.

– Jeg er en gul Krf-er og kan samarbeide med begge sider. Det er gjennomslag for politikken som er det viktigste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dropper ordførerkjedet

Ordfører Thor Håkon Ramberg i Rømskog forteller at han stiller til valg, men ikke som ordførerkandidat i den nye sammenslåtte kommunen. Rømskog slås sammen med Aurskog-Høland.

– Jeg synes regjeringsplattformen har et merkbart KrF fotavtrykk. Det blir en utfordring å samle partiet, men det ville det ha blitt uansett hvilken side man hadde valgt. Mitt største ankepunkt er at valgkampen gav klart inntrykk av at KrF ikke skulle inn i regjering med FrP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprør før tiltredelse: Bråk allerede før Solberg-regjeringen er presentert

I Vennesla kommune sitter den forholdsvis ferske ordfører Nils Olav Larsen. Han stiller også til gjenvalg for KrF. Sin røde bakgrunn fra industribygda til tross. Larsen forteller at før KrF gikk i regjering opplevde han at partiet ble skjøvet fra barrikade til barrikade. Partiet ble også en slags personalsekretær for Frp gjennom å stemme ut blant andre Listhaug.

– Men om vi hadde valgt rød side, ville vi havnet i en mindretallsregjering. Jeg valgte pragmatisk. Men skal det være verdt det må splittelsen gå over. er man uenige i menigheten, går de uenige ut og danner ny menighet. Det håper jeg ikke skjer her. Dette er noe vi ikke trenger å ta med oss inn i evigheten.

Reagerer på homofritak: Skeiv motvind for homofritatt Ropstad

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordfører Ove Gundersen i Froland er blant dem som stiller til gjenvalg for

Ordfører Ove Gundersen i Froland mener det ikke nødvendigvis ville blitt bedre å gå til ventresiden. Foto: KrF
Ordfører Ove Gundersen i Froland mener det ikke nødvendigvis ville blitt bedre å gå til ventresiden. Foto: KrF

partiet. Han forteller at han er komfortabel med valget partiet har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når vi nå ser hvordan KrF blir angrepet fra venstresiden, er det vel ingen ting som tyder på at det hadde vært noen lettere å få gjennomslag for viktige KrF-saker hos Ap og Sv, skriver Ørjan Albrigtsen til ABC Nyheter. Han stiller til gjenvalg som ordfører i Skjervøy kommune i Troms fylke.

Lovet ikke å samarbeide

Gjenvalg tar også Dagfinn Arntsen i Værøy kommune i Nordland. Han er glad for at partiet har fått en avklaring.

– Men det vil nok bli tungt å viske ut det faktum at vi som partiet lovet å ikke gå inn i et samarbeid med Frp i denne valgperioden.

Krever ny partileder: Nordland KrF vil ikke ha Ropstad som partileder

Arntsen forteller til ABC Nyheter at han ikke er blant KrF-medlemmene i Nordland som krever en annen partileder enn Ropstad. Til det sier han at Ropstad har gjort det beste ut av en vanskelig situasjon, og at ledervalget bør tas under ordinære omstendigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reidun Bakken er ordfører i Audnedal. Hun har rykket ned til andreplassen på listen. Audnedal kommune slås sammen med Lyngdal kommune.

Nei til gjenvalg, sier Mirjam Ydstebø som i dag sitter på ordførerkontoret i Kvitsøy kommune i Rogaland.

Mirjam Ydstebø i Kvitsøy tar ikke gjenvalg som ordfører. Foto: KrF
Mirjam Ydstebø i Kvitsøy tar ikke gjenvalg som ordfører. Foto: KrF

– Det er summen av flere grunner som ligger bak den beslutningen, til tross for at jeg stortrives i rollen. Ydstebø mener at KrF har fått mange gode gjennomslag i den nye regjeringsplattformen. – Med KrF i regjeringen vil politikken bli dratt noe mer mot sentrum og det tror jeg er bra både for Norge og for KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 20 år har Bjørn A. Ropstad vært ordfører i Evje og Hornnes kommune. Det er nok, skriver han, og derfor har han takket nei til gjenvalg. Men;

– Så har jeg takket ja til å stille til valg i et nytt Agder fylke som fylkesordfører kandidat for KrF.

Utfordrende med Frp

Henrik Halleland er ordfører i Finnøy, men kommunen opphører å eksistere 1. januar neste år og Halleland stiller dermed til valg i Stavanger kommune. Han er enn så lenge innstilt til førsteplassen. Nominasjonsmøtet er til helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenslått blir ikke Giske kommune i Møre og Romsdal. 70 prosent av innbyggerne har sagt nei til å bli en del av Ålesund kommune, forteller ordfører Harry Valderhaug til ABC Nyheter. Han stiller til gjenvalg, men er usikker på

Harry Valderhaug på Giske satser på å bli gjenvalgt som ordfører. Foto: KrF
Harry Valderhaug på Giske satser på å bli gjenvalgt som ordfører. Foto: KrF

hvordan regjeringssamarbeidet vil påvirke valget til høsten.

Inn i regjering: Solberg vil la Ropstad slippe homopolitikken

– Ulempen sett fra der jeg står er stor fordi vi kommuniserte under valgkampen at vi ikke skulle samarbeide med Frp. Jeg er litt ubekvem med det. Men når vi først går i regjering, så var det Erna vi sa at vi ville støtte, så vi måtte gå den veien, sier han.

Valderhaug synes det er skummelt å spå hva slags utslag regjeringssamarbeidet vil gi, men håper at velgerne til syvende og sist heller vil fokusere på det som er gjort lokalt.

Ordfører Jonas Skrettingland i Hå kommune stiller til gjenvalg. Han er nettopp blitt nominert. Ordføreren er spent på hvilke utfall uroen i partiet vil gi når folk går til urnene, men sier at det i hans kommune er tydelig flertall blant folk som støtter retningsvalget partiet har tatt.

– Når vi først har gått inn, så er dette riktig retning, sier han.

Om løfter om ikke å samarbeide med Frp sier han:

– Det ble også sagt i innspurten av valgkampen at en stemme til KrF ikke skulle sette Jonas Gahr Støre i regjering.