Meny

Fylkesleder i KrF: – Neppe flertall for dette på landsmøtet

KrFs Fylkesleder i Hordaland Dag Sele (t.v.) trekker seg fra vervene i partiet og er ved utgangen av mai ordinært KrF-medlem. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– En seier for KrF, uttalte Ropstad under kunngjøringen av den nye regjeringsplattformen. Nå sier medlemmer opp verv og forlater partiet.

Torsdag kveld sto Kjell Ingolf Ropstad på podiet på Gardermoen sammen med partilederne i Høyre, Frp og Venstre. Enighet om en regjeringsplattform var omsider et faktum.

– Jeg er stolt og glad for viktige KrF-gjennomslag i denne plattformen, sa han.

Ikke som den nye lederen i partiet, den rollen tok Olaug Bollestad over da Knut Arild Hareide forlot flyplasshotellet – og holder den fram til april, men som nestlederen som trakk partiet i en annen retning enn hans leder ville. Som KrF-eren som forhandlet plass i en borgerlig flertallsregjering med bakgrunn i løfter om endringer i abortloven. Endringer som det viser seg var tomme løfter. For loven endres ikke i et forhandlingsrom, den endres i Stortingssalen.

Ifølge Dagbladet blir det sett på som løftebrudd av Ropstad siden abortlovens paragraf 2c blir stående.

Dette er de fire regjeringspartiene enig om:

* De borgerlige partiene ønsker å fjerne muligheten for fosterreduksjon ved friske flerlinger før grensen for selvbestemt abort, men beholder paragraf 2c. Dette er en del av en handlingsplan for å redusere uønskede graviditeter.

* Regjeringen ønsker å utvide åpningstidene på Vinmonopolet på lørdager med én time, slik at salget varer fra 10.00 til 16.00.

* Regjeringspartiene vil at antall kvoteflyktninger reduseres om det kommer mange asylsøkere. Et tak på antall kvoteflyktninger er satt til 3.000.

* Flyktninger som reiser tilbake på hjemlandet på ferie, ønsker regjeringen skal få karantene på familiegjenforening.

* Regjeringen varsler at de vil jobbe videre for å nå NATO-forpliktelsen om å komme opp mot 2 prosent BNP på forsvar innen 2024.

* Firepartiregjeringen har satt et mål om 45 prosent klimakutt i ikke kvotepliktig sektor innen 2030.

* Pensjonsalderen i staten heves til 72 år, ønsker flerpartiregjeringen. I tillegg ønsker de at antall ansatte i statsforvaltningen skal være lavere i 2021 enn i 2017. Kommunereformen vil regjeringen videreføre. Kommunereformen skal videreføres og regionreformen skal gjennomføres, noe som skal føre til at det totalt vil bli færre heltidspolitikere.

* Regjeringen vil at antallet lærerspesialister skal økes med 3.000 innen fire år.

* Det skal innføres én ekstra realfagstime i uken, og obligatorisk engelsk på VG2 og VG3, heter det i regjeringsplattformen.

* Regjeringen vil «senke det totale skatte- og avgiftsnivået». Blant annet vil de forbedre skattesystemet ved å redusere skattesatser og gjennomgå skattefradrag «som har liten tilknytning til inntekt og arbeid med sikte på forenkling».

* De ønsker også å fjerne engangsavgift for biler over 20 år.

* Frps taxfree-seier fra 2014 som KrF reverserte før jul, blir likevel beholdt. Dette innebærer at tobakkvoten kan byttes inn i alkohol.

* Regjeringen vil innføre fradrag på bompengeutgifter. De vil også redusere bompengeandelen i nye veiprosjekter i kommende nasjonal transportplan.

– Det ble påpekt at løftet ikke ble innfridd, sier en kilde som var tilstede under avstemningen om regjeringsplattformen på Gardermoen torsdag kveld.

– Nå har vi tatt et veivalg jeg var uenig i, sa avgått leder Knut Arild Hareide på vei ut hotelldøren på Gardermoen, og blir i dag kalt en «sprell levende martyr» av politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim.

Mens Hareide har gått av, har andre KrF-politikere gått ut av partiet fordi de ikke lenger klarer å identifisere seg med politikken ledelsen har gått med på for å komme i regjering.

Støre: – En historisk trist dag

Kan ikke forsvare regjeringen

Fylkesleder i Hordaland KrF og sentralstyremedlem Dag Sele har trukket seg fra sine verv i partiet, men melder seg ikke ut. Til ABC Nyheter frykter han nå at partiet dras i feil retning.

Jeg følte jeg ikke kunne møte velgerne i en valgkamp og forsvare dette valget. Det grenser for hvor mange kameler som kan svelges, sier Sele til ABC Nyheter.

Det er ikke naturlig for ham å være leder når han ikke kan stå inne for politikken den nye regjeringen legger opp til. Ei finner han entusiasme for den og mener det er vanskelig å forsvare samarbeidet, men han fortsetter som medlem fordi han synes politikken til KrF er den som står ham nærmest.

Han forteller at partiet nå mister mye av entusiasmen etter Hareides tale til landsmøtet i september, og at han frykter at dette ikke er den beste veien for partiet å gå.

– Jeg håper jeg tar feil, skyter han inn.

Gjennomslagene veier ikke opp

Sele mener likevel at regjeringsplattformen viser at KrF har fått mange gode gjennomslag som likeverdsreformen, barnetrygden og fritidskortet.

– Det er mange gode ting, men helheten og retningen når vi ser på de tingene vi som parti ikke er enige i og som Frp har fått gjennomslag for er jeg redd de ikke veier opp. Ikke minst når vi ser på formuleringene i asyl- og flyktningpolitikken som er helt umulig å forsvare.

Sele er også bekymret for gjennomslagskraften for økningen i barnetrygden når regjeringen i sin erklæring har såvidt tydelig formuleringer om at skatter og avgifter skal ned.

– Her sier ikke noe om hvordan dette skal finansieres, og det kan bli at vi sliter med å gjennomføre dette. Helheten tilsier at man ikke er villig til å bruke skatter og avgifter til å finansiere goder, det kler KrF dårlig å akseptere dette.

Ville neppe fått flertall på landsmøtet

Sele stemte med Hareide og mot regjeringsplattformen under møtet på Gardermoen torsdag kveld, men han ikke overrasket over at flere av dem som stemte rødt på landsmøtet endte med å stemme for regjeringsplattformen torsdag. For det var på landsmøtet den store kampen ble tatt, det var her det ble gjort et realt forsøkt.

Dag Sele kan ikke forsvare regjeringens politiske plattform overfor velgerne. Her sammen med Knut Arild Hareides rådgiver Emil André Erstad under landsmøtet i 2015. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– I går tenkte jeg at om målene fra landsmøtet ble innfridd, ville jeg stemt ja, men etter mitt skjønn tror jeg ikke flertallet ville blitt det samme på landsmøtet om vi hadde visst at dette ble resultatet.

Enige med sin egen motpol

Odd Anders With har tidligere vært nestleder i KrF og satt som statssekretær for både Valgerd Svarstad Haugland og Laila Dåøvy. Nå har han meldt seg ut av partiet han begynte i som ungdomspolitiker.

Man har manøvrert skuta i et farlig farvann med flere skjær enn tidligere. Dette handler om et tett samarbeid hvor partiet hver eneste dag må være enig med et parti som er en motpol på en rekke områder som er viktige for KrF. Da blir det nærmest umulig ikke å støte på noen av disse skjærene, sier Odd Anders With.

Han er spent på å se hvordan utviklingen på meningsmålingene blir.

Dagsavisens mangeårige redaktør og politiske kommentator, Arne Strand, skriver fredag om meningsmålingene i januar, hvor KrF i snitt har hatt en oppslutning på 3,6 prosent at ikke sikkert at det er bunnpunktet. «Kanskje kan det vise seg å være et toppunkt».

– Det er bare følgerne som blir rimelig fornøyd nå, men det er også som de blir stramme i masken om partiet ikke når over sperregrensen.

Bakgrunn : Odd Anders With: – Røde nettverk i KrF jobber med stoppforsøk

Uvisst om utbryterparti

With understreker viktigheten av at KrF er et landsdekkende parti, noe han mener det ikke er i dag. Det er bare å se hvor de røde og blå delegatene på landsmøtet kom fra, sier han. Og understreker poenget sitt med at KrF ikke har noen stortingsrepresentanter som kommer nord for Dovre.

– Høyrevridningen vil forsterke dette. Det er et klart signal her.

– Du har fått spørsmålet tidligere; som sentral i nettverket Drivkraft - er det nå fristende å etablere nytt parti?

– Det er mange som har sagt til meg at de kan tenke seg å gjøre det. Jeg er engasjert i nettverket og ar ingen planer om å starte et nytt parti, sier With og forteller at nettverket har konsentrert seg om å synliggjøre seg og å skape en møteplass for kristendemokrater, både de som har meldt seg ut av partiet som følge av det politiske skiftet - og for dem som har valgt å ta kampen innad i KrF.

– Det er ikke snakk om en møteplass for de blå, selv om det kanskje kommer en og annen for å følge med.

Snudde i siste øyeblikk

Mens Dag Sele stod på sitt valg til det siste, tvil til tross, bestemte stortingspolitiker Tore Storehaug i siste øyeblikk å si ja til regjeringen. Han sier til NTB at han på forhånd ikke visste hva han ville stemme. I fjor stemte han for venstresiden i partiet.

KrFs stortingsrepresentant Tore Storehaug bestemte seg i siste øyeblikk. Her under debatten på KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Avgjorde valget : «Rød» KrF-er bestemte seg i siste øyeblikk: – Blandet følelse

– Det er en blandet følelse. Men en del av meg er også veldig stolt over og begeistret for det som ble lagt fram, sier han til NTB. Han er ikke sikker på om plattformen vil kunne samle et splittet parti.

– Syretesten blir politikken. Det er mange ting som begeistrer meg i plattformen, men det er et KrF som har en bredde som går inn i regjeringen. Det må bli reflektert videre, sier han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært