Abortstriden

Hadia Tajik refser Erna Solberg og Bent Høie: – De konstruerer et problem som ikke finnes

Ap-nestleder Hadia Tajik refser Erna Solberg.
Ap-nestleder Hadia Tajik refser Erna Solberg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ap-nestleder Hadia Tajik mener Høyre-ledelsen har konstruert et problem i abortstriden. – Tajik skaper usikkerhet hos kvinner som det ikke er grunnlag for, svarer helseminister Bent Høie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen på Stortinget har forberedt hele 12 spørsmål om abortloven til onsdagens spørretime.

Bakgrunnen er at statsminister Erna Solberg har åpnet opp for å forhandle om endringer i abortloven med KrF. De blå KrF-erne brukte det som kronargumentet for å velge Solberg foran Jonas Gahr Støre.

– Folk har krav på å vite hva som står på spill

– Det er en rekke ubesvarte spørsmål i saken. Vi inviterer nå regjeringen til å komme å forklare hva slags endringer de planlegger i abortloven, folk har krav på å vite hva som står på spill, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til ABC Nyheter.

I Norge er det selvbestemt abort fram til utgangen av 12. svangerskapsuke. Abortloven § 2c sier at abort også kan skje etter dette når «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Bakgrunn: Solberg sier abort-løfte til KrF ikke vil medføre store endringer

– Lovteksten er helt nøytral

Det er særlig denne paragrafen KrF nå ønsker å endre på, en paragraf de anser som diskriminerende. Erna Solberg og helseminister Bent Høie (H) mener det samme. Tajik er helt uenig.

– Lovteksten er helt nøytral, den viser ikke til noen medisinske tilstander eller diagnoser, bare til den helt generelle betegnelsen «alvorlig sykdom». Dette har vist seg å dekke tusenvis av ulike situasjoner, sier Ap-nestlederen.

ABC Nyheter sender direkte fra spørretimen onsdag klokka 10!

Dette er striden

Sakens kjerne er at KrF ønsker at det ikke skal være mulig å ta abort etter 12 uker ene og alene på bakgrunn av egenskaper ved fosteret, som for eksempel ved alvorlig sykdom og Downs syndrom.

«Etter utgangen av tolvte svangerskapsuke kan svangerskapsavbrudd skje når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet», heter det i paragrafen.

Ifølge VG har Høyre skissert en løsning hvor de erstatter paragrafen med en ny paragraf, hvor det skal stå at svangerskapet kan avbrytes etter uke 12 «hvis fosteret ikke er levedyktig».

Det vil i praksis føre til at kvinnene må overbevise en nemnd med andre begrunnelser enn at det alene er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom.

Kilde: NTB, VG og ABC Nyheter

Solberg: – Diskriminerende

Etter at abortstriden startet i oktober har enkelte brukt navnet «downs-paragraf», fordi loven i dag gir grunnlag for å innvilge abort etter uke 12 hvis fosteret har Downs syndrom.

Erna Solberg støtter KrFs syn på at den er diskriminerende.

– Paragraf 2c – den såkalte «downs-paragrafen» – er slik den er formulert i dag en diskriminerende del av abortloven, fordi den gir en ubetinget rett til abort dersom barnet for eksempel har Downs syndrom. Jeg mener det er mulig gjennom forhandlinger å finne løsninger som fjerner dette diskriminerende elementet. Da må vi samtidig gjøre endringer slik at kvinner får ta abort i de tilfellene fosteret ikke er levedyktig, og abortnemndene må dessuten legge vekt på kvinnens vurdering av egen livssituasjon hvis hun får ansvar for et barn med ekstra utfordringer, skrev Erna Solberg på sin blogg 19. oktober.

– Konstruerer et problem som ikke finnes

Tajik mener Solberg konstruerer et problem.

– Uttrykket kom i bruk i slutten av oktober i år. De som er mest ivrige på å bruke dette misvisende og feilaktige uttrykket er Erna Solberg og Bent Høie selv. Det virker som de prøver å konstruere et problem som ikke finnes, slik at de etterpå kan late som de har løst det. Folk kan lese lovteksten selv: Den er helt nøytral og viser ikke til downs syndrom, sier Tajik.

SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hun får støtte av SV-leder Audun Lysbakken.

– Ordlyden i paragrafen er nøytral, og det er Erna Solberg og KrF selv som har bidratt til å trekke inn diskriminering gjennom å kalle den «downs-paragrafen», noe alle bør slutte med, sier han til ABC Nyheter.

I 59 av 305 senaborter hadde fosteret Downs syndrom

I fjor ble det gjennomført 305 aborter med bakgrunn i abortlovens paragraf 2c som det nå er strid om.

Paragrafen sier at kvinner kan få innvilget abort også etter tolvte svangerskapsuke hvis det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom.

14 ulike diagnoser lå til grunn for abortene, viser tall avisen Dagen har innhentet fra Medisinsk Fødselsregister.

Etter aborten blir fosteret obdusert, og diagnosene registreres i fødselsregisteret. Hvert foster kan ha flere diagnoser.

Blant fostrene som ble abortert i fjor var det 117 som hadde kromosomfeil, i tillegg til 59 som hadde Downs syndrom. 62 hadde også hjertefeil.

I fjor var det 17 personer som søkte om senabort fordi svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan føre til «urimelig belastning for kvinnens fysiske eller psykiske helse».

Kilde: NTB og Dagen

– Vil svekke kvinners rettslige posisjon

Høyre har hele veien stått fast på at endringene de åpnet for ikke vil innskrenke kvinners rettigheter til abort. Det er feil, mener Tajik.

– Fjerner du et objektivt kriterium i loven, nemlig «alvorlig sykdom», og erstatter det med et subjektivt kriterium, som «kvinnens egen vurdering» slik folk fra Høyre argumenterer for, da er kvinners rettslige posisjon svekket. For i dag holder det å kunne dokumentere at noe er alvorlig galt med fosteret, men med en slik endring må kvinner i stedet fortelle om sitt privatliv, sin økonomi og sine følelser for å bli innvilget muligheten til å avslutte svangerskapet med et alvorlig sykt foster.

Også Audun Lysbakken mener å fjerne paragraf 2c vil være en innskrenking av kvinners rett til abort.

– Å fjerne paragraf 2c er en klar innskrenking av retten til abort, det har også leger og medlemmer i nemnder slått fast. Her prøver Erna Solberg, og Høyre bevisst å villede om de faktiske forholdene.

Les også: Professor om Høyres-abortskisse: – Nærmest ubrukelig

– Hadde forventet mer av henne

Ap-nestlederen refser Solberg får håndteringen av saken etter at hun i VG åpnet for å forhandle om endringer i abortloven.

– Håndteringen fra Solberg har vært skuffende. Jeg hadde ventet mer av henne. Hun sa seg villig til å forhandle om kvinners rettigheter i dagens abortlov for å kunne fortsette som statsminister. Nå i ettertid går hun til motangrep på alle som stiller kritiske spørsmål, heller enn å stå frem og svare på hva Høyre og regjeringen planlegger av endringer, sier Tajik.

SV-leder Lysbakken tror mange føler det som et svik.

– Her ligger ansvaret på statsministeren som har satt abortloven i spill, og har lagt kvinners rett til å bestemme over egen kropp på forhandlingsbordet, for å beholde makten. Jeg tror mange føler det som et svik. Og selvsagt er det provoserende for svært mange om det eneste partiet som er mot hele retten til selvbestemt abort skal få tvinge gjennom endringer i loven, sier han.

Høie: Tajik skaper usikkerhet hos kvinner

Statsminister Erna Solberg og Bent Høie er forelagt kritikken fra Tajik og Lysbakken.

Bent Høie (H). Foto: NTB scanpix
Bent Høie (H). Foto: NTB scanpix

– Tajik forsøker å fremstille det som om Downs syndrom ikke har noe med abortlovens § 2 c å gjøre. Det er feil, og er noe daværende helseminister Jonas Gahr Støre innrømte i et skriftlig spørsmål fra KrF. Støre skrev da «Jeg kan svare bekreftende på representantens spørsmål. Det er langvarig fortolkningspraksis for at Downs syndrom kan regnes som "alvorlig sykdom" etter abortloven § 2 andre ledd bokstav c.» Dette svarte jeg Tajik i forrige uke, og jeg anbefaler henne å lese svarene hun får før hun fremmer uriktige påstander, skriver Høie i en epost til ABC Nyheter.

Han står fast ved at kvinners rettigheter ikke skal svekkes, og at det er Tajik som skaper usikkerhet.

– Høyre har vært tydelige på at kvinnenes rettigheter ikke skal svekkes dersom vi i forhandlinger blir med på å gjøre endringer på dette området. Det er et premiss fra Høyres side jeg håper Tajik kan forholde seg til, slik at hun slutter å skape usikkerhet hos kvinner som det ikke er grunnlag for, skriver helseministeren.

(SE VIDEO: Høyre-kvinner raste da Erna ville endre abortloven for fem år siden)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:50 Frode Berg et steg nærmere hjemreise06:20 Krimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19 Fem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01 Fortsatt mange branner i Australia06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:17 Ni år gammel gutt savnet i Oslo04:28 Tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22 Lovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37 Trump benåder to soldater02:59 Sterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:56 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Gazastripen02:43 Siktet skoleskytter i California er død02:30 Bolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater01:33 Mann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54 Dansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53 Politiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24 Prins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49 Sverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere
Siste nytt
06:50NorgeFrode Berg et steg nærmere hjemreise06:20NorgeKrimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19VerdenFem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01VerdenFortsatt mange branner i Australia06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeNi år gammel gutt savnet i Oslo04:28NorgeTenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22SportLovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37VerdenTrump benåder to soldater02:59NorgeSterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:56VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Gazastripen02:43VerdenSiktet skoleskytter i California er død02:30VerdenBolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater01:33NorgeMann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54VerdenDansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53NorgePolitiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24VerdenPrins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49SportSverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere
Populært