Stortingsflertall sikrer veteraner ankerett

Rødt-leder Bjørnar Moxnes fikk onsdag med seg stortingsflertallet på å sikre ankerett for veteraner som har tjenestegjort internasjonalt etter 1. januar 2010.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes fikk onsdag med seg stortingsflertallet på å sikre ankerett for veteraner som har tjenestegjort internasjonalt etter 1. januar 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt fikk onsdag med seg stortingsflertallet på å sikre ankerett i erstatningssaker for veteraner som har tjenestegjort internasjonalt etter 1. januar 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriks- og forsvarskomiteen avga sin innstilling i saken onsdag.

Rødts leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes har reagert kraftig på at veteraner som er blitt påført skader i utenlandsoperasjoner etter 1. januar 2010, har blitt fratatt ankerett i erstatningssaker. Det skjedde da den nye forsvarsloven trådte i kraft i 2017.

– Med dagens innstilling har vi lyktes med å få flertall for å reversere dette alvorlige feilgrepet. Det er en viktig seier i kampen for en verdig behandling av veteranene, sier Moxnes til NTB.

I hans forslag blir regjeringen bedt om å legge fram et forslag for Stortinget om endring av forsvarsloven.

Aktuelt: Moxnes om hytte-avtalen: – Nå må Siv Jensen rydde opp

Moxnes mener et skille mellom skader som er påført før og etter 1. januar 2010, er urimelig. Han er også glad for at flertallet i utenriks- og forsvarskomiteen har avvist forsvarsministerens forslag om at Finansklagenemnda skal være ankeinstans.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De alvorlige psykiske senskadene som mange veteraner sliter med, krever en helt annen fagkompetanse enn den Finansklagenemnda har, sier Moxnes.

– Norske veteraner har vært villig til å risikere liv og helse i tjeneste for landet sitt. Da skulle det bare mangle at vi har ordninger som gir dem reell kompensasjon for skader, uansett hvor lang tid etterpå de kommer til overflaten, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Aktuelt: Høyre skryter av Moxnes som har «lurt» Arbeiderpartiet