Høyre skryter av Moxnes som har «lurt» Arbeiderpartiet

Video: Helleland: – APs retorikk minner mistenkelig om Rødt.

Høyresiden forsøker nå å tegne et bilde av et Arbeiderparti på vei til ytre venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I valgkampen var Høyre og Frps plan å stemple Ap som vingle-parti og Støre som tåkefyrste, ifølge Aftenposten.

Men nå går det lenger og lenger tid mellom hver gang opposisjonens største parti anklages for å vingle. Istedenfor hevder høyrepartiene at Arbeiderpartiet har gått til venstre i norsk politikk.

– Partiet Rødt fortjener honnør fordi de klarer å lure Arbeiderpartiet ut på galeien, sa Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder, onsdag.

Samleside: Her finner du alle sakene fra trontaledebatten

– Latt meg overraske over atferden til Ap

En kilde på høyresiden i norsk politikk, som ABC Nyheter har snakket med, sier følgende:

– Ja, det er jo bevisst, men samtidig er det en realitet vi bare påpeker. I valgkampen så Støre til sentrum, det ble kritisert sterkt i fagbevegelsen og internt i Arbeiderpartiet, og nå har Støre gitt etter for venstresiden. Å vise det i debattene er jo fair, og det er heller ikke en ulempe før KrFs sidevalg.

På første dag av trontaledebatten i Stortinget ble Støre beskyldt for å tatt Arbeiderpartiet til venstre.

Høyres Trond Helleland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Høyres Trond Helleland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Høyres parlamentariske leder startet med følgende uttalelse:

– Jeg har latt meg overraske over adferden til det gamle styringspartiet Arbeiderpartiet det siste året. Jeg tror det har noe å gjøre med at Rødt kom inn i Stortinget. Plutselig var Arbeiderpartiet ute med en retorikk som minnet mistenkelig om Rødt: Velferdsprofitører, sette strek for privat virksomhet, for eksempel nå å si nei til privat renhold, privat kjøkkendrift i kommunen – ting som har vært innarbeidet lenge. Er det sånn at Arbeiderpartiet nå har tatt et langt steg mot venstre, samtidig som de ønsker å samarbeide mot sentrum? Det blir jo en vanskelig kombinasjon, spurte Helleland.

– Dette er gjenkjennelig Arbeiderparti-politikk: Trygge omsorgstjenester og velferdstjenester for folk, svarte Støre.

Les også: Ap-Stenseng: Må bli tydeligere på at vi er trygt plassert på venstresiden

– Rødt har klart å lure Arbeiderpartiet

Videre anklaget han Arbeiderpartiet for å «dilte etter Rødt og SV», før han videre ga ros til Bjørnar Moxnes.

– Jeg synes det er all mulig grunn til å gi representanten Moxnes honnør for at han har klart å flytte Arbeiderpartiet så langt til venstre. Han og partiet Rødt

Leder for Rødt, Bjørnar Moxnes Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Leder for Rødt, Bjørnar Moxnes Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

fortjener honnør fordi de klarer å lure Arbeiderpartiet ut på galeien. Det som har skjedd, er at Arbeiderpartiet har lagt seg opp til den retorikken som representanten Moxnes tok med seg i stortingssalen. Han må jo være ganske godt fornøyd med at han etter ett år på Stortinget har kunnet flytte landets største parti så mange skritt mot venstre, sa Helleland.

– Tar av meg hatten for Moxnes

Mathilde Tybring-Gjedde (H) benyttet også taletiden til å rose Rødt-leder Moxnes.

– Jeg vil begynne med å ta av meg hatten for at Bjørnar Moxnes det siste året har klart å dra det tidligere styringspartiet Arbeiderpartiet til venstre i en rekke saker, og på mange måter bestemt deres kurs, sa Tybring-Gjedde.

Moxnes hevdet i sin tale at Arbeiderpartiet har tatt en venstresving i retorikken, men partilederen venter på politikken.

– Først må vi vente litt med å sprette champagnekorkene – som dere i Høyre ofte gjør – når det gjelder Arbeiderpartiets kursendring. Ja, det har vært en retorisk venstresving, og ja, det er bra, men det gjenstår å se om vi i praktisk politikk på Stortinget vil få med oss Arbeiderpartiet på fornuftige forslag om, la oss si, profittforbud i velferden. Det har de stemt imot så langt. De har snakket i riktig retning, men ikke fulgt opp i praksis på Stortinget. Så det gjenstår å se, men vi skal gjøre vårt for å presse dem i riktig retning, sa Moxnes.

Les også: Listhaugs høyre hånd takket Arbeiderpartiet etter valget

Sandtrøen: Høyre bruker tiden sin på taktikk

Nils Kristen Sandtrøen, Arbeiderpartiet, Hedmark. Foto: Stortinget
Nils Kristen Sandtrøen, Arbeiderpartiet, Hedmark. Foto: Stortinget

Ap-representant på Stortinget, Nils Kristen Sandtrøen, mener Høyre og Frp bruker altfor mye tid på Arbeiderpartiets retorikk.

– Forskjellene mellom folk øker og det er avgjørende å skape bedre liv for flere. Mens Arbeiderpartiet jobber for sterke fellesskap og at en million nordmenn skal få trygghet med pensjon for framtida, gjør Høyres politikk at forskjellene mellom folk øker og ellers bruker de stadig mer av tida si på taktikk, sier Sandtrøen til ABC Nyheter.

– Senest i dag i Stortinget forsøker Erna Solberg å unngå å svare på helt konkrete spørsmål om problemer som opptar mange folk i landet vårt. Som mangel på politi og om hun ikke er enig med Arbeiderpartiet at det er urettferdig at det er hull i pensjonssystemtet som gjør at så mange folk mister en av de viktige rettighetene for pensjon som mange av oss andre har i dag, legger han til.

Ap-politikeren har lite til overs for uttalelsene fra Trond Helleland.

– Norge trenger folkevalgte som jobber for at hele befolkningen skal få bedre liv. Når Helleland kommer med slike uttalelser, kan det hende at han vil ha glede av å møte alle de mennskene som håper at politikken til Arbeiderpartiet blir gjennomført fordi det vil dem gi dem større trygghet på jobben og for framtida til familien.

Lysbakken: – Et skremmebilde myntet på KrF

SV-leder Audun Lysbakken mener Høyre lenge har hatt som mål å fremstille det som at Arbeiderpartiet har tatt en venstresving.

SV-leder Audun Lysbakken under trontaledebatten 2018 på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken under trontaledebatten 2018 på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette er retorikk fra Høyres side. De har vært opptatt av å si at Ap har gått til venstre lenge. De har hatt det som strategi lenge før det kom forslag som ga grunnlag for å hevde det. Det er retorikk, taktikk og spill. Så har Arbeiderpartiet nærmet seg SV i noen saker, men Ap sier fortsatt nei til arveskatt og nei til å stoppe profitt i velferden. Vi er glad for at vi har jobbet sammen i noen saker, men det bildet Høyre lager er først og fremst et skremmebilde myntet på KrF, sier Lysbakken til ABC Nyheter.

KrFs veivalg: Så dypt er partiet splittet - dette mener KrF-toppene

SE VIDEO: Kong Harald leser opp trontalen under åpningen av Stortinget

Vinglete sentrumsflørt

I februar vedtok Arbeiderpartiet at SV og Ap var foretrukne regjeringspartnere, men nå utlukker ikke partiet å regjere med Sp og KrF - uten SV.

– Arbeiderpartiet har gode erfaringer med å samarbeide med SV og Sp. Vi vil søke samarbeide med disse partiene, samt søke flertall med alle opposisjonspartier, het det i uttalelsen som Aps landsstyre vedtok 13. mars i år.

I april uttalte partisekretær Kjersti Stenseng at Arbeiderpartiet må bli tydeligere på at de er et parti plassert på venstresiden.

– Arbeiderpartiet er et parti trygt plassert på venstresida i norsk politikk, det må vi bli tydeligere på. Det betyr ikke en venstredreining, men vi har dårlig erfaring med mange av forlikene med regjeringspartiene, sa hun til ABC Nyheter.

Dette står i kontrast til talen som Støre holdt på Aps landsmøte i februar 2017.

– Det står mellom to tydelige alternativer: Et Norge der Høyrepartiene styrer i fire nye år. Eller et Norge der Ap og sentrum tar ansvar sammen, sa Støre.

I fjor sommer var det flere i LO og Arbeiderpartiet som mislikte at Ap-leder Jonas Gahr Støre strakk ut en hånd til KrF i valgkampen.

Jonas Gahr Støre sa dette til landsstyremøtet i Arbeiderpartiet i 2017:

«Jeg kan lese fra tid til annen at jeg flørter med Knut Arild Hareide.»

«Det er feil,» fortsatte han, «det er mye mer alvorlig enn som så.»

«Sosialdemokratiet og sentrum må finne sammen for å hindre at samfunnet blir preget av en sterk allianse mellom høyrepopulister og høyrefolk,» sa Støre.

Under Arendalsuka ville ikke Støre kommentere overfor ABC Nyheter om KrF var velkommen i en Ap-regjering.

På spørsmål om Arbeiderpartiet kan se for seg å sitte i regjering med KrF, hadde Ap-lederen følgende svar:

– Det er ikke et spørsmål vi har noen kommentar til.

Les saken: Støre nekter å kommentere å KrF er velkomne

– Arbeiderpartiet er klar

Da Hareide fredag rådet KrF til å se mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet, var tonen fra Støre en annen.

– Det er klart at hvis flertallet skifter, så er Arbeiderpartiet klar, sa Støre.

– KrF og Arbeiderpartiet deler viktige fellesskapsverdier i politikken. Begge partier har et sterkt sosialt engasjement, og vi finner ofte sammen i saker som rettferdig fordeling, bistand og fattigdomsbekjempelse. Derfor ser jeg positivt på de mulighetene et forpliktende samarbeid mellom våre to partier åpner for, fortsatte Ap-lederen.

SE VIDEO: Støre blir ikke med på å regulere arbeidsinnvandringen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden