Stortinget anmelder Keshvari for fiktive reiseregninger

Mazyar Keshvari har innrømmet å ha krevd penger for reiser han ikke har vært på. Torsdag trakk han seg som leder for Oslo Frp.
Mazyar Keshvari har innrømmet å ha krevd penger for reiser han ikke har vært på. Torsdag trakk han seg som leder for Oslo Frp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stortingets administrasjon anmelde Mazyar Keshvari (Frp) etter Aftenpostens avsløring av at han har levert udokumenterte reiseregninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets administrasjon har torsdag levert en anmeldelse til Oslo politidistrikt vedrørende mulig misbruk av Stortingets ordning for reisegodtgjørelse, opplyser Stortingets direktør Marianne Andreassen til NTB.

– Saken er alvorlig. Vi er opptatt av å få brakt på det rene hva som er skjedd. Derfor har vi valgt å anmelde. For å få saken belyst, komme til bunns og vurdere om det er grunnlag for straffeforfølgelse, sier hun.

Hun legger til at Stortingets presidentskap er orientert, men at beslutningen er fattet av Stortingets administrasjon.

Mulig misbruk

Keshvari har ifølge Aftenposten levert udokumenterte reiseregninger for 290.000 kroner. Avisen kan dokumentere at han har vært i hjembyen Oslo samtidig som det er levert krav på 36.000 kroner.

«Beslutningen om å anmelde ble tatt på bakgrunn av opplysninger som er kommet fram om Mazyar Keshvari og hans mulige misbruk av Stortingets ordning for reisegodtgjørelse. Ut ifra disse opplysningene dreier det seg om mulige brudd på reglene om godtgjørelse for stortingsrepresentanter», heter det i en pressemelding fra Stortinget.

Har erkjent

Gjennom sin advokat Arve Lønnum har Keshvari bekreftet at han har levert feil reiseregninger til Stortingets administrasjon ved en rekke anledninger og fått utbetalt penger han ikke skulle fått. Han opplyste videre at Frp-representanten ønsker å gjøre opp for seg.

Lønnum ble torsdag orientert om anmeldelsen.

Trukket seg

Keshvari trakk seg torsdag som leder av Oslo Frp. Han møter som fast vararepresentant på Stortinget for Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes ba torsdag Stortingets presidentskap om å politianmelde Keshvari.

– Men det er ikke først og fremst Stortinget som er den fornærmede part. Det er det skattyterne som er, sier Moxnes.

Gjennomgå regelverket

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen slår fast at regelverket for reisegodtgjørelser for stortingsrepresentantene må gjennomgås.

– Når vi ser at systemet blir misbrukt, er det åpenbart at vi må ta en grundig gjennomgang for å vurdere endringer i regelverket, sier hun.

Frp-representant Morten Wold i presidentskapet sier til NTB at en gjennomgang av regelverket er helt naturlig når det avdekkes alvorlige feil.

– Systemet er i stor grad basert på tillit. Vi vet jo ikke ennå hva mer som måtte komme etter Aftenpostens gjennomgang av reiseregningene, men vi får håpe det ikke kommer flere graverende saker, sier Wold.

Personvernpolicy