Erna Solberg ut mot Hareide: – Kan oppleves som maktbehov

Video: Under en pressekonferansen i september rådet Hareide KrF til å vurdere samarbeid med Arbeiderpartiet. Uttalelsen har fått flere til å reagere.

Statsminister Erna Solberg er redd for tilliten til det politiske systemet hvis KrF-leder Knut Arild Hareide feller regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med DN tirsdag går statsministeren til kraftig angrep på Hareides venstresving i norsk politikk.

– Velgerne må undre seg over hva det er som gjør at KrF, som har fått mye politisk gjennomslag og pekte på meg som statsminister, plutselig skal bevege seg et annet sted uten at det er velgerne som har gitt beskjed om det, uten at de har gått til velgerne og sagt at det er det de vil gjøre, sier Solberg i et stort intervju med Dagens Næringsliv.

– Det tror jeg kan oppleves som at politikken baseres på maktbehov.

Hun sier hun har sett seg lei på Knut Arild Hareides beskrivelse av hvor varme og solidariske venstresiden er, som en motsetning til det Høyre, Frp og Venstre er.

– Når Knut Arild inviterer til en diskusjon om anstendig og ikke anstendig, som han hele tiden snakker om, bidrar han til polarisering av debatten, en sånn moralsk konkurranse. Den er det ganske mange på vår side av politikken som reagerer på. Jeg mener at det norske samfunnet er blitt varmere på disse årene for utsatte grupper, fordi vi har et pragmatisk forhold til løsninger, sier Solberg.

KrF holder et ekstraordinært landsmøte 2. november for å avgjøre partiets fremtid. Der skal 190 delegater bestemme om KrF skal gå inn i Solberg-regjeringen eller følge Hareides råd om å felle den.

I tillegg er et alternativ å bli i dagens posisjon mellom blokkene.

– Skalter og valter med velgernes tillit

Solberg mener KrFs snuoperasjon kan svekke tilliten til det politiske systemet.

– Mange vil kunne oppleve det som mangel på demokrati. Vi må passe på at vi ikke skalter og valter med velgernes tillit til at systemet er velgerstyrt, ikke elitestyrt, sier Solberg.

Hun er redd for at «politikken kan ende opp med å bare bli sett på som posisjonering og spill». Statsministeren sier det ikke er noen vei tilbake for KrF hvis de velger Ap.

– På kort sikt er det ikke det. Men vår dør står åpen. Problemet er at Hareide har gitt fra seg alle kortene slik han spiller nå. For det blir vanskelig å komme tilbake til oss etter å ha forhandlet med Ap og Sp, særlig når den historien Knut Arild forteller nå er at det dreier seg om et verdivalg, sier Solberg.

– Solberg tar feil

Knut Arild Hareide sier i en kommentar at Solberg tar feil.

– Velgerne valgte i fjor et flertall på Stortinget som ikke ønsket Frp i regjering. Dermed er det ikke et flertall bak Solberg-regjeringen. At Solberg har valgt Frp fremfor KrF beklager jeg, men jeg respekterer hennes valg. Jeg forstår at Solberg ikke ønsker en ny sentrumsbasert regjering. Jeg tror en regjering bestående av KrF, Sp og Ap vil være enda bedre for distriktene, familiene, landbruket, kampen mot fattigdom og de kristne verdiene.

– Jeg registrerer at dette kommer fra den samme Erna Solberg som har sagt at hun vil respektere KrFs interne debatt om veivalg og ikke blande seg inn i den, legger Hareide til.

VIDEO: Erna Solberg: – Vi vil gjerne ha med KrF

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»10:27NorgeDød mann i Bjørvika i Oslo er identifisert
Populært