Hareide anklages for løftebrudd

Ropstad: – Uansett hva vi velger, vil noen hevde at det er et løftebrudd

Fra KrFs medlemsmøte med leder Knut Arild Hareide og og Kjell Ingolf Ropstad i Frikirken i Vennesla.
Fra KrFs medlemsmøte med leder Knut Arild Hareide og og Kjell Ingolf Ropstad i Frikirken i Vennesla. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Knut Arild Hareide mener bare hans råd er veien å gå for å unngå et løftebrudd. Det får KrF-politikere til å reagere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Uansett om vi velger venstresiden eller høyresiden, vil noen hevde at det er et løftebrudd, eller i det minste i strid med det inntrykket vi gav før valget. Det har de til en viss grad rett i, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad til ABC Nyheter.

Før valget vedtok KrF at en regjeringen ledet av Erna Solberg uten Frp var førstevalget. Nå må de enten svelge Frp-kamelen eller felle Solberg, hvis partiet skal inn i regjering slik KrF-ledelsen ønsker.

– For partiledelsen er det en dyp erkjennelse av partiets alvorlige situasjon og at vi ikke lengre kan stå i den spagaten vi har gjort de siste årene, som gjør at vi er enige om at vi må velge en side. Vi er altså enige om at vi må velge en side, selv om vi peker forskjellig retning. Derfor sa partilederen i Arendal i august at vi har tre alternativ - og han har verken utelukket å sitte i regjering med Frp eller for den saks skyld SV, sier Ropstad.

Hareide: Mitt råd er ikke et løftebrudd

For to uker siden holdt KrF-leder Hareide en tale hvor han ba partiet følge hans rad og felle Erna Solberg som statsminister og innsette en Jonas Gahr Støre-ledet regjering med Ap, Sp og KrF.

Til VG sier Hareide at hans råd ikke er et løftebrudd.

– Dersom man ønsker at KrF skal inn i regjering denne høsten er det bare det rådet jeg har gitt partiet som ikke innebærer et løftebrudd. Vi ga en garanti om å ikke sitte i regjering med Frp til alle våre velgere, sier Hareide.

Hareide påpeker at han ikke har gitt Solberg en lovnad for hele stortingsperioden.

Etter valgresultatet var klart 22. september 2017, advarte Hareide Siv Jensen og Erna Solberg.

– Vi kan ikke gi en garanti for de fire neste årene, de bestemmer selv hvor farlig de lever, sa KrF-lederen.

Også i valgkampen uttalte Hareide at han ikke ville gi en Solberg-garanti i hele stortingsperioden.

– Vi feller ikke Erna, og vi blir ikke et støtteparti for Frp, sa Hareide til VG, og la til:

– Vi vil ikke sette inn Jonas Gahr Støre som statsminister rett etter valget. Vi vil ikke felle Erna Solberg rett etter valget. Men dette er ingen blankofullmakt for fire nye år som med Frp i regjering.

– Begge deler er like vanskelig å forklare overfor velgerne

Uttalelsen i VG om at å felle Solberg ikke er et løftebrudd, får KrFU-leder Martine Tønnessen til å reagere.

Leder i Krfu, Martine Tønnessen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Leder i Krfu, Martine Tønnessen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Han er tydelig på at det er politikken som skal avgjøre, men nå skal vi altså felle regjeringen uten saklig grunn. Men har jo sagt at regjeringen skal sitte så lenge politikken er grei. Jeg er enig med Knut Arild i at vi ikke har gitt blankofullmakt for fire år, men jeg mener det må være en sak som må ligge til grunn for å felle henne. Satt på spissen: Ja, regjeringen velger selv hvor lenge de sitter, og nå har de valgt å ha politikk som fører til at de blir sittende. Da blir det også feil å felle dem, sier Tønnessen til ABC Nyheter.

Hun legger ikke skjul på at hennes ønske om å tre inn i regjering med Frp er et løftebrudd.

– Så jeg er ikke noe bedre selv. Men det er nettopp det jeg prøver å påpeke: At begge deler er like vanskelig å forklare overfor velgerne våre basert på våre valgløfter, og derfor reagerer jeg på at Knut Arild fremhever sitt alternativ som noe bedre enn mitt alternativ.

Tidligere parlamentarisk leder for KrF, Hans Olav Syversen, mener også å felle Solberg-regjeringen blir et løftebrudd.

– Det ene alternativet er ikke noe større løftebrudd enn det andre, etter mitt syn. Feller man dagens regjering uten at det skyldes en konkret sak, så stemmer det dårlig med det vi lovet velgerne før valget, sier Syversen til VG.

SE VIDEO: Hareide advarte Frp og Høyer etter valget: – De bestemmer selv hvor farlig de lever

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært