Full splittelse i KrFU-ledelsenNestleder tar selvkritikk: – Knut Arilds råd har skapt en ny situasjon

KrFs leder, Knut Arild Hareide.
KrFs leder, Knut Arild Hareide. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrFU-politikerne ble aktivt spurt om de ville felle dagens regjering, men ingen tok til orde for det. Nå stiller fem av tolv delegater seg bak Knut Arild Hareides ønske om at Jonas Gahr Støre skal lede landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er full splittelse i ledelsen i KrFs ungdomsparti.

Nestlederne Nikolai Berglund Skogan og Edel-Marie Haukland har varslet at de vil gå imot landsmøtevedtaket om å gå inn i regjering med Frp, Venstre og Høyre.

Istedenfor vil de støtte Knut Arild Hareides ønske om å gå inn i regjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Det var ikke et alternativ da KrFU pekte retning og rådet moderpartiet om å gå inn i Solberg-regjeringen. Alternativene var enten å bli værende i opposisjon eller gå inn i dagens regjering.

47 av 80 landsmøtedelegater stemte for at KrF vil få større gjennomslag i en regjering med Høyre, Venstre og Frp. 33 stemte for ikke å gå inn i regjering.

De to nestlederne advarte mot å gå inn i Solberg-regjeringen, men foreslo ikke å felle regjeringen.

Lederen: Folk burde fremmet forslag om Støre-regjering

KrFU-leder Martine Tønnessen, som vil inn i dagens regjering, forstår ikke hvorfor ingen fremmet et tilleggsforslag om å gå inn i en regjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Leder i Krfu, Martine Tønnessen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Leder i Krfu, Martine Tønnessen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det var mulig å fremme endringsforslag gjennom hele prosessen, også på landsmøtet, og det ble aktivt spurt om noen ønsket et alternativ som innebar å felle regjeringen og gå til venstresiden tidlig i prosessen. Det må være opp til dem som ønsker denne løsningen å fremme et slikt forslag, men det var det altså ingen som gjorde, sier KrFU-leder Martine Tønnessen til ABC Nyheter.

– Delegatene er forpliktet på landsmøtevedtaket

– Hva tenker du om at ingen fremmet et slikt forslag og nå går aktivt inn for å støtte en Ap og Sp-regjering?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor man valgte å ikke fremme forslag for det, vet jeg ikke, og alt blir spekulasjoner. Men om folk ønsket dette primært, burde de også fremmet endringsforslag på det, og det var det åpning for helt frem til man startet voteringen, altså gjennom hele debatten, sier Tønnessen.

I tillegg mener hun at landsmøtevedtaket forplikter delegatene fra KrFU til å stemme for å gå inn i Solberg-regjeringen under det ekstraordinære landsmøtet i KrF 2. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Delegatene er forpliktet på landsmøtevedtaket, og jeg personlig mener at man skal stemme i tråd med landsmøtets vedtak. Vi hadde en lang og grundig demokratisk prosess i partiet som gav det vedtaket man fikk. Delegatene må vurdere hvordan de best kan oppfylle landsmøtets vedtak og jobbe for det.

– Har du tillit til dine to nestledere, når de sier de skal stemme imot vedtaket?

– Jeg har tillit til dem.

Les også: Så splittet er KrF før skjebnemøte: Dette møter toppene

Tar selvkritikk: – Ingen så for seg den løsningen

1. nestleder Nikolai Berglund Skogan tar selvkritikk for at han ikke pekte på Støre da KrFU holdt landsmøte i september.

Nikolai Berglund Skogan 1. nestleder. Foto: Pressebilde
Nikolai Berglund Skogan 1. nestleder. Foto: Pressebilde

– Årsaken var at det ikke var noen som så for seg den løsningen. Flere tar selvkritikk på det. Jeg var tydelig på at jeg ikke ville inn i dagens regjering. Det ble lagt opp til om man skulle inn i Frp-regjeringen eller ikke. Så kommer Knut Arild med sin tale, og når han legger frem sin løsning er det viktig at vi debatterer det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men burde du tatt til orde for enda et alternativ på landsmøtet?

– Jeg ser den at man burde tatt det opp på KrFU sitt landsmøte. Ingen så får seg hva Knut Arild ville peke ut. Man må debattere det når partilederen trekker et nytt alternativ frem. Knut Arilds råd har skapt en ny situasjon.

Et tredje alternativ?

– Jeg har vært opptatt av at KrF måtte følge det de sa om Frp. Jeg har tidligere også sagt at jeg ikke ser et problem å danne regjering med Sp og Ap, da regjeringsspørsmålet var oppe før forrige stortingsvalg i 2016.

– Hvorfor ble ikke Sp+Ap-alternativet diskutert på KrFU-landsmøtet?

– Årsaken til at det ikke ble diskutert var fordi det lå til rette for to alternativ. Så er spørsmålet hvorfor man ikke la til et tredje alternativ, det er mulig vi burde gjort det.

– Var det Hareide som overbeviste deg?

– Knut Arild har levert en tale og bok som har mange gode grunner til at vi bør gå inn i regjering med Ap og Sp. Han har overbevist mange KrFU-ere og KrF-ere.

SE VIDEO: Talen som overbeviste KrFU-nestlederen