Meny

KrFs veivalg: Dette mener KrF-toppene

Partileder Knut Arild Hareide taler til KrFs landsstyre fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

2. november skal KrFs skjebnevalg avgjøres på et ekstraordinært landsmøte. Partiet er splittet fra topp til tå. Her er alt du må vite i saken.

Knut Arild Hareide varslet 28. september at han mener partiet bør gå i regjeringssamtaler med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Skulle Hareide få flertallet i partiet bak seg, vil det være første gang i historien at KrF danner regjering med Ap.

De neste ukene skal partiledelsen i KrF reise Norge rundt for å lytte til lokal- og fylkeslag.

2. november holder partiet et ekstraordinært landsmøte, hvor KrF skal bestemme seg for om partiet starte forhandlinger med dagens regjering – eller satse på å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Her er en oversikt over hva de sentrale KrF-politikerne mener i den betente striden. Hareide har kun med seg to av partiet stortingspolitikere.

Opplysningene i saken er basert på offentlige uttalelser og kildeopplysninger.

Disse støtter Hareides ønske

Geir Jørgen Bekkevold Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (Telemark) har hele veien utelukket Frp som regjeringspartner.

– Frp-garantien bør gjelde til neste landsmøte. Det vi sa før valget bør gjelde også etter valget, sa Bekkevold til ABC Nyheter 22. september.

 • Stortingsrepresentant Tore Storhaug (Sogn og Fjordane).
Generalssekr Hilde Frafjord Johnson på landstyremøtet i Kr. F. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Ifølge ABC Nyheters informasjon støtter generalsekretær Hilde Frafjord Johnson Hareide. Dager før Hareides tale refset hun Erna Solberg i et debattinnlegg. Da KrFs landsstyre vedtok samarbeidsvedtaket i 2016 jobbet hun for at det skulle åpne for Arbeiderpartiet.

Overfor ABC Nyheter vil Frafjord Johnson ikke si hva hun mener.

– Som generalsekretær i KrF uttaler jeg meg ikke om partiets retningsvalg uansett hvor mange henvendelser jeg får om det. Min jobb er å være upartisk, og det er enda viktigere nå. Og spekulasjoner vil det være fullt av, men jeg sier ingenting, skriver hun i en epost til ABC Nyheter.

Les også: – Det å gi et regjeringsparti fripass har allerede forandret Norge

 • Sentralstyremedlem og fylkesleder i Troms og Finnmark, Svein Iversen.
 • Sentralstyremedlem og fylkesleder i Hordaland, Dag Sele.
 • Sentralstyremedlem, Hilde Ekeberg.
 • Sentralstyremedlem, Karin Bjørkhaug.
 • 1. vara til sentralstyre, Erik Lunde.
 • Fylkesleder i Oslo, Espen Andreas Hasle.
 • Fylkesleder i Telemark, Erik Næs.
 • Fylkesleder i Sogn og Fjordane Beate Bondevik Lie.

Beate Bondevik Lie. Foto: KRF

– Vi forsøkte å forhandle med Fremskrittspartiet i 2013. Det gikk ikke da og jeg har ingen tro på at det skal være lettere nå. Vi står for langt fra hverandre i viktige verdispørsmål. Stemningen i partiet er at vi går inn i regjering, og skal vi det er Ap og Sp det rette valget. I posisjonen i dag får vi kjeft for det som ikke er populært og regjeringen tar æren når noe er populært, sier Bondevik Lie til ABC Nyheter.

 • Fylkesleder i Oppland, Toril Kristiansen.

– Jeg støtter at Hareide ser at samarbeid med Arbeiderpartiet og Sp er en mulig løsning. Det er bra at han tar et slikt valg. NRK liker å omtaler KrF som et borgerlig parti. Det er feil. Vi er et sentrumsparti. Nå har vi muligheten til å vise at vi er i sentrum, sa hun til Oppland Arbeiderblad fredag.

SE VIDEO: Hareide peker mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet

Disse støtter nestledernes ønske

Hareides to nestledere Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad er uenige i KrF-sjefens konklusjon.

Ropstad mener KrF først må snakke med dagens regjering. Hvis det ikke fører frem, er Ropstad villig til å forhandle med Sp og KrF.

– Vi er enige om partiets politikk, men er uenige om veien videre, sier Ropstad til ABC Nyheter.

Han sier det er «grei stemning» i partiet, men at spørsmålet uten tvil vekker stort engesjament.

– Det blir en respektfull prosess. Man skal likevel ikke se bort i fra at det på kort sikt vil bli en avskalling i partiet, men vi gjør dette for å løfte partiet på lengre sikt.

Uavhengig av hva som blir avgjørelsen, lover Ropstad at han er motivert til å fortsette som KrF-nestleder.

– Alle i ledelsen vil fortsette uavhengig av valget, sier han.

Bakgrunn: Kilder til ABC Nyheter: Partiledelsen er splittet

UENIGE MED SJEFEN: Nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Parlementarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan.
Hans Fredrik Grøvan (Krf). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– KrF hører hjemme på ikke-sosialistisk side. Det er en avgrunn mellom grunnfjellet i Ap og grunnfjellet i KrF i spørsmål som handler om menneskeverd og sorteringssamfunn, sa stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan til NTB etter Hareides tale.

 • Stortingsrepresentant Steinar Reiten (Møre og Romsdal).

– Vi bør inn i den sittende regjeringen, sa stortingsrepresentant Steinar Reiten fra Møre og Romsdal, da VG snakket med ham etter landsstyremøtet fredag.

Torhild Bransdal. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Stortingrepresentant Torhild Bransdal har så langt vært taus i debatten, men tirsdag bekrefter hun overfor ABC Nyheter at hun heller mot borgerlig side.

– Jeg heller mot høyresiden. Mange grunner til det, men vil fremheve at det er vanskelig for meg å se grunn for å bryte et eksisterende samarbeid inne i en stortingsperiode, skriver hun i en sms.

 • KrfU-leder Martine Tønnessen. KrFU-lederen fikk kjempet igjennom et flertall for regjeringssamarbeid med Høyre, Frp og Venstre på KrFU sitt landsmøte i september.
 • Fylkesleder i Nordland Ingelin Noresjø. Fylkeslederen sier til ABC Nyheter at hun «lever godt» med begge alternativer, men at hun mener partiet heller mest til borgerlig side.

– Jeg er politisk veldig enig med Hareides analyse, men slik jeg kjenner KrF heller vi mer til høyresiden i norsk politikk. Slik jeg ser det nå er det derfor best å gå inn dagens regjering. Samtidig vil debatten i partiet kunne påvirke dette standpunktet for min del, sier Noresjø.

 • Leder i KrF kvinner Ann Katrine Skjørshammer
 • Fylkesleder i Buskerud Hege Irene Fossum
 • Sentralstyremedlem Tove Welle Haugland
 • Fylkesleder i Møre og Romsdal Randi Walderhaug Frisvoll
 • Fylkesleder i Vestfold Laila Eliassen
 • Fylkesleder i Østfold Brynjar Høidebraaten
 • Fylkesleder i Agder Per Sverre Kvinlaug

Les også: Siv Jensen om Venstre-omfavnelsen: – Resultatet ble mer Frp-politikk

De ukjente

Fylkesleder i Akershus Arne Willy Dahl skriver i en sms til ABC Nyheter at han foreløpig ønsker å holde lav profil.

– Min oppgave som fylkesleder er å ta fylkeslaget gjennom en prosess der alle medlemmer får komme til orde, ikke å dytte på dem med mine meninger, skriver fylkeslederen.

Fylkesleder i Rogaland Oddny Helen Turøy vil ikke si hva hun mener.

– Det vil jeg informere mitt fylkesstyre om når vi kommer så langt. Fremt til det skal ha noen gode runder i lokallagene og fylkeslaget, skriver Turøy i en sms til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har ikke lyktes å nå få tak i disse sentrale KrF-politikerene:

 • Fylkesleder i Trøndelag Jon Normann Tviberg.
 • Fylkesleder i Hedmark Oluf Maurud.

Hva nå?

Allerede denne uken skal Knut Arild Hareide og partiledelsen gjeste noen av de største KrF-fylkeslagene.

Startskuddet går av torsdag da Hareide besøker Bergen KrF torsdag kveld, ifølge Aftenposten.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier til ABC Nyheter at minst to fra ledelsen vil være representert på møtene.

2. november skal KrFs ekstraordinære landsmøte avgjør hvilken side partiet velger. Det vil kunne føre til at Norge får en regjering styrt av Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Siv Jensen legger i disse dager siste hånd på neste års statsbudsjett, som skal legges fram mandag 8. oktober. Hun trenger KrFs støtte for å få det gjennom i Stortinget.

Finansdebatten står på Stortingets dagsorden 27. november, og KrFs retningsvalg vil avgjøre hvilken blokk som får flertall. Velger KrF sosialistisk side, vil Erna Solberg trolig stille kabinettspørsmål og meddele at regjeringen søker avskjed hvis regjeringen ikke får flertall for budsjettet.

Les også: Hareide advarer mot individualisme på høyresiden i ny bok

SE VIDEO: Erna Solberg: – Vi vil gjerne ha med KrF

Kilder: NTB, lokalaviser og Facebook

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Putin: Russland vil være med på atomforhandlinger12:07 Espen Bjervig blir sjef for landslagstrenerne11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film presenteres20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er
Siste nytt
13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenPutin: Russland vil være med på atomforhandlinger12:07SportEspen Bjervig blir sjef for landslagstrenerne11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film presenteres20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er
Populært