Nå kommer fylkeskameratene med oppgavene de nye storfylkene skal få

Video: Se opptak fra pressekonferansen på Stortinget her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartiene har blitt enige med KrF om hvilke oppgaver de nye storfylkene skal få. - Det er galskap, det som skjer, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en stor seier for KrF. Vi flytter makt fra staten ned til politikere som kan bli kastet i neste valg hvis de ikke gjør jobben sin, sa KrFs Kjell Ingolf Ropstad da pressekonferansen startet.

- Dette er det største løftet for distriktene. Vi flytter arbeidsplasser fra Oslo til regionene, sa Ropstad, som forteller at 50-talls oppgaver flyttes.

Høyre, Venstre, Frp og KrF innkalte mandag til pressekonferanse i Stortinget klokka 16, for å fortelle hva de har kommet fram til i det store spørsmålet alle har lurt på med regionreformen:

Hva skal de nye storfylkene egentlig gjøre?

Det spekuleres dermed i om slaget er tapt for motstanderne av tvangssammenslåing, ikke minst i Finnmark og i det som skal bli til Viken - storfylket som setter Halden og Geilo i samme bås, men holder Oslo utenfor:

Viken skal bestå av Akershus, Buskerud og Østfold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At KrF har blitt enig med regjeringen om oppgavefordeling, tyder på at partiet sikrer flertall for frivillige og tvungne sammenslåinger av fylker når Stortinget skal behandle saken i høst.

Både tilhengere og motstandere har ventet på hvilke oppgaver de nye regionene skal få tilført. I vår vedtok Stortinget at en liste med oppgaver må legges fram innen 15. oktober.

Samtidig har Senterpartiet varslet at de vil foreslå å oppheve både Viken og Troms-Finnmark.

KrF vipper igjennom

KrF som i disse dager herjes av tvil om hvilket regjeringsalternativ de skal støtte, eventuelt slutte seg til, har forlangt en tilstrekkelig desentralisering av oppgaver fra staten til de nye fylkene, som betingelse for å banke gjennom regionreformen mot befolkningenes vilje i flere av fylkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De er på vippen i spørsmålet, og fikk Stortinget med på at oppgavelisten skulle legges fram av regjeringen innen 15. oktober, noe regjeringspartiene altså ser ut til å klare med god margin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Galskap skjer

- Det er galskap det som skjer. Det er fullstendig galskap. Hareide sa sjøl tidligere i åt at Viken er en dårlig løsning. Så har han sett hvilken enorme motstand det har vært. Mens Møre og Romsdal er mindre enn Østfold, skal Østfold slås samen med Akershus og Buskerud, tordner Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum overfor ABC Nyheter..

Han minner om at der er nesten 90 prosent av befolkningen i Finnmarks som sier at de ikke vil bli slått sammen .

- Frp som sier de er partiet for folk flest, har blitt et parti for eliten. De overkjører folket så det dundrer. De som snakker om at de vil ha folkeavstemninger, gir fullstendig blaffen, sier Vedum.

- Vi kommer til å fremme vårt forslag i Stortinget om å stoppe tvangssammenslåing. Vi vet det er flertall mot i Stortinget. Det er bare fire stemmer det står på. Her er det bare partipisken som kan tvinge gjennom en slik reform, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Desentralisering, demokratisering, effektivisering

Venstres André Skjelstad karakteriserer regionreformen som en stor demokratireform.

- Jeg håper at også opposisjonen vil opptre konstruktivt, sa han på pressekonferansen - som ble avholdt idet Stortingets kommunalkomite var på komitereise - i Finnmark.

Norunn Tveiten Benestad fra Høyre uttrykte også glede over å ha kommet til enighet om å flytte mer makt dit folk bor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette betyr effektivisering og desentralisering. Å redusere antall fylker fra 19 til 11 vil redusere de administrative kostnadene, sierKari Kjønaas Kjos , Frp.

- Den største desentraliseringsreformen

- Jeg er glad og fonøyd over at vi nå har fått avklart reformen. Vi har bare tiden og veien for gjennomføringen, sa statsråd Monica Mæland.

- Vi er enige om to prinsipper: At poenget er å flytte makt fra staten til fylkeskommunene, men ikke overføre makt til fylkene som gir dem makt til å overstyre kommunene, sa Mæland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå tar vi den største desentraliseringsreformen siden fylkene ble opprettet, sa Mæland, som ikke kan ikke svare nå på hvor mange penger og mennesker dette dreier seg om.

- Vi må ha en grundig gjennomgang. Det handler om mennesker og familier som opplever at jobben deres blir desentralisert, sier Mæland, som varsler at regjeringens oppgavemelding kommer 19. oktober for å bli behandlet i Stortinget.

Prøver å sukre Finnmarks pille

Bitterheten mot tvangssammenslåing har vært størst i Finnmark, som har nektet å være med på sammenslåingsprosessen.

Det nye gigantfylket i nord skal imidlertid få betydelig større ansvar og en mer sentral rolle i utforming og gjennomføring norsk nordområdepolitikk.

En forutsetning for en slik overføring av ansvar er at Finnmark og Tromsø slår seg sammen.

I vedtaket fra de fire partiene oppfordres Troms og Finnmark til å legge et nordområdesekretariat til det som nå er Finnmarks fylkeshovedstad, Vadsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nordområdepolitikken er eksempel på oppgaver Finnmark ikke kunne gjennomført alene, sa Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på pressekonferansen.

- Nordområdepolitikken forutsetter et samarbeid mellom de tre nordligste fylkene, understreker kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Artikkelen er oppdatert

LES OPPGAVEFORDELINGEN DE FIRE PARTIENE BLE ENIGE OM