Meny

Ryker regionreformen?

– Monica Mæland har malt seg inn i et hjørne i Finnmark

<p>Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) i debatt om fylker og regioner under Arendalsuka.</p>
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) i debatt om fylker og regioner under Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Monica Mæland har ikke noe svar på hva hun nå skal gjøre for å få gjenstridige Finnmark sammenslått med Troms. – Hele regionreformen står på spill hvis Finnmark skal bestå, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (ABC Nyheter): Finnmarks varaordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) slo fast at finnmarkspolitikerne ikke har noe annet mandat fra sin befolkning, enn å si nei til å bli tvangssammenslått med Troms, da regionreformen var oppe til debatt under Arendalsuka fredag.

– Vi har gjort vårt. Nå må Finnmark og Troms fylke gjøre sitt, var alt kommunal- og moderniseringminister Monica Mæland (H) kunne svare på gjentatte spørsmål om «hva nå».

– Mæland har malt seg inn i et hjørne, sier Tarjei Jensen Bech til ABC Nyheter om hvilke muligheter hun nå har til å få Finnmark slått sammen med Troms.

For på gjentatte spørsmål om hva hun nå skal gjøre med Finnmark, hadde ikke statsråden noe svar. Mandag får hun besøk av fylkesordføreren fra Troms. Også fylkesordfører Ragnhild Vassvik fra Finnmark er invitert, men sier nei takk.

– Jeg kan ikke tvinge henne, sier Mæland her i Arendal.

Derimot vil Vassvik får rikelig tid til å snakke med statsminister Erna Solberg fredag, der de sammen skal overvære sykkelrittet Arctic Race. De starter med en Hurtigruten-tur sammen fra Honningsvåg.

Settes hele reformen i fare?

FINNMARKS-TVANG: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland møtte veggen da hun diskuterte fylkessammenslåing med Tarjei Jensen Bech (Ap), varaordfører i Finnmark på siste dag av Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FINNMARKS-TVANG: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland møtte veggen da hun diskuterte fylkessammenslåing med Tarjei Jensen Bech (Ap), varaordfører i Finnmark på siste dag av Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fra 1. januar 2020 skal fylkene være sammenslått.

– Prosessen for sammenslåing av Finnmark og Troms ligger allerede etter. Det er næringslivet, elevene som skal gjennom samlet opptak og mange andre som blir utsatt for utrygghet. Fra vår side er det slik at Finnmark og Troms må gjøre dette si det tempoet de selv vil.

I debatten fastslo hun og lederen for utvalget som har laget forslag til oppgaver for de nye fylkene, Terje Hagen, at det minste fylket vil avgjøre hvilke oppgaver som kan desentraliseres fra staten til de nye fylkene.

Finnmark blir desidert minst.

Ifølge dem vil Finnmark med sitt lave folketall gjøre at hele reformen står på spill dersom det ikke blir sammenslåing, fordi de ikke vil ha kapasitet til å gjøre mange nye oppgaver.

Finnmark verst eller raskest?

– Du kan gå tilbake til Stortinget og foreslå å droppe tvangssammenslåingen, oppfodret fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech i debatten.

– Det kan jeg, men jeg vil ikke foreslå å droppe regionreformen. Jeg forholder meg til Stortingets vedtak, svarte statsråden.

– Jeg tror vi kan løse nye oppgaver i Finnmark, insisterte Bech.

– Uenig. Det minste fylket vil sette rammene for hva vi kan overføre av nye oppgaver, repliserte Mæland.

– Alle damene i salen er sikkert enig i at det er ikke størrelsen det kommer an på, det er tjenesten man levererer, framholdt Bech på finnmarksvis.

Men ifølge statsråden strever Finnmark å levere gode resultater allerede med de oppgavene de har, som stort frafall fra skolen, næringslivskompetanse og det å få folk til å bo der.

– Finnmark er fylket med størst framgang i å minske frafallet fra skole. På fem år har vi hatt 15 prosent framgang mot frafall. Og - du eier selv i regjering to skoler i Finnmark. Videregående er statlige, og de gjør det ikke bedre, sa Bech.

Bakgrunn: Finnmark nekter å møte Mæland om tvangssammenslåing

Mæland vil ikke løse med samarbeid

Kan regionreformen etter Mælands syn reddes også hvis Finnmark består, hvis de legger opp til å samarbeide på noen områder med Troms?

– Jeg vil ikke spekulere i det. Stortinget og regjeringen har fattet en helhetlig beslutning om regioner og oppgaver. Hvis man nå skal ta ut deler av reformen, tror jeg det vil invitere til en forhandling om hele reformen. Men dette blir opp til Stortinget å beslutte, sier Monica Mæland til ABC Nyheter.

– Men i debatten ble det jo foreslått at fylkene etter regionreformen kan samarbeide om å løse oppgaver?

– Jeg har sagt at vi ikke skal flytte ut oppgaver til fylker som den minste fylkeskommunen ikke kan håndtere. Den minste setter terskelen for hva den største kan gjøre. Ellers må vi diskutere om fylkene skal ha ulike ansvar, svarer Mæland.

– Kan terskelen for det minste fylket heves ved å inngå samarbeid med nabofylket?

– Vi har mye interkommunalt samarbeid og mye av det er bra. Men jeg mener vi skal flytte ut oppgaver som fylkeskommunene kan håndtere. De nye oppgavene bør ikke håndteres gjennom nye samarbeidskonstellasjoner, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

Bakgrunn: Mæland svarte ikke på Moxnes-spørsmål om tvangssammenslåing

– Størrelsen bør ikke avgjøre

– Vi ønsker nye oppgaver til fylkene. Men vi ønsker en demokratireform, ikke en tvangsreform, sa SVs Karin Andersen. I

– Fascinerende. Hvis SV er opptatt av gi fylkene flere oppgaver, burde dere ha gjort noe de åtte årene dere satt i regjering, svarte Mæland.

– Skal du gi dem flere oppgaver, må du gjøre noe med størrelse, la hun til.

Det siste er Karin Andersen uenig i.

– Og størrelse er noe annet enn folketall. Finnmark har realiteter og utfordringer som de må få styre selv, sa hun.

Fylkesrådmann Anne Skau i Østfold slo til lyd for fylkeskommunalt samarbeid som løsning, noe Mæland altså avviser. Østfold skal mot sin vilje slås sammen med Akershus og Buskerud til regionen Viken, som strekker seg fra Halden til Geilo. Men Oslo skal ikke være med.

– Viken ser det som naturlig at oppgavene er like for samtlige fylkeskommuner. Samtidig ser vi at Viken kan påta seg noen andre oppgaver. Og små fylker kan samarbeide, sa hun og konkluderte:

– Størrelsen på fylkene bør derfor ikke være styrende når oppgaver skal avgjøres.

Artikkelen er oppdatert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:54 Jordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA23:01 Enebolig i Tana overtent22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban
Siste nytt
23:54NorgeJordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA23:01NorgeEnebolig i Tana overtent22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban
Populært