Ryker regionreformen?– Monica Mæland har malt seg inn i et hjørne i Finnmark

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) i debatt om fylker og regioner under Arendalsuka.
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) i debatt om fylker og regioner under Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Monica Mæland har ikke noe svar på hva hun nå skal gjøre for å få gjenstridige Finnmark sammenslått med Troms. – Hele regionreformen står på spill hvis Finnmark skal bestå, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Finnmarks varaordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) slo fast at finnmarkspolitikerne ikke har noe annet mandat fra sin befolkning, enn å si nei til å bli tvangssammenslått med Troms, da regionreformen var oppe til debatt under Arendalsuka fredag.

– Vi har gjort vårt. Nå må Finnmark og Troms fylke gjøre sitt, var alt kommunal- og moderniseringminister Monica Mæland (H) kunne svare på gjentatte spørsmål om «hva nå».

– Mæland har malt seg inn i et hjørne, sier Tarjei Jensen Bech til ABC Nyheter om hvilke muligheter hun nå har til å få Finnmark slått sammen med Troms.

For på gjentatte spørsmål om hva hun nå skal gjøre med Finnmark, hadde ikke statsråden noe svar. Mandag får hun besøk av fylkesordføreren fra Troms. Også fylkesordfører Ragnhild Vassvik fra Finnmark er invitert, men sier nei takk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke tvinge henne, sier Mæland her i Arendal.

Derimot vil Vassvik får rikelig tid til å snakke med statsminister Erna Solberg fredag, der de sammen skal overvære sykkelrittet Arctic Race. De starter med en Hurtigruten-tur sammen fra Honningsvåg.

Settes hele reformen i fare?

FINNMARKS-TVANG: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland møtte veggen da hun diskuterte fylkessammenslåing med Tarjei Jensen Bech (Ap), varaordfører i Finnmark på siste dag av Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FINNMARKS-TVANG: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland møtte veggen da hun diskuterte fylkessammenslåing med Tarjei Jensen Bech (Ap), varaordfører i Finnmark på siste dag av Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fra 1. januar 2020 skal fylkene være sammenslått.

– Prosessen for sammenslåing av Finnmark og Troms ligger allerede etter. Det er næringslivet, elevene som skal gjennom samlet opptak og mange andre som blir utsatt for utrygghet. Fra vår side er det slik at Finnmark og Troms må gjøre dette si det tempoet de selv vil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I debatten fastslo hun og lederen for utvalget som har laget forslag til oppgaver for de nye fylkene, Terje Hagen, at det minste fylket vil avgjøre hvilke oppgaver som kan desentraliseres fra staten til de nye fylkene.

Finnmark blir desidert minst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge dem vil Finnmark med sitt lave folketall gjøre at hele reformen står på spill dersom det ikke blir sammenslåing, fordi de ikke vil ha kapasitet til å gjøre mange nye oppgaver.

Finnmark verst eller raskest?

– Du kan gå tilbake til Stortinget og foreslå å droppe tvangssammenslåingen, oppfodret fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech i debatten.

– Det kan jeg, men jeg vil ikke foreslå å droppe regionreformen. Jeg forholder meg til Stortingets vedtak, svarte statsråden.

– Jeg tror vi kan løse nye oppgaver i Finnmark, insisterte Bech.

– Uenig. Det minste fylket vil sette rammene for hva vi kan overføre av nye oppgaver, repliserte Mæland.

– Alle damene i salen er sikkert enig i at det er ikke størrelsen det kommer an på, det er tjenesten man levererer, framholdt Bech på finnmarksvis.

Men ifølge statsråden strever Finnmark å levere gode resultater allerede med de oppgavene de har, som stort frafall fra skolen, næringslivskompetanse og det å få folk til å bo der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Finnmark er fylket med størst framgang i å minske frafallet fra skole. På fem år har vi hatt 15 prosent framgang mot frafall. Og - du eier selv i regjering to skoler i Finnmark. Videregående er statlige, og de gjør det ikke bedre, sa Bech.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Finnmark nekter å møte Mæland om tvangssammenslåing

Mæland vil ikke løse med samarbeid

Kan regionreformen etter Mælands syn reddes også hvis Finnmark består, hvis de legger opp til å samarbeide på noen områder med Troms?

– Jeg vil ikke spekulere i det. Stortinget og regjeringen har fattet en helhetlig beslutning om regioner og oppgaver. Hvis man nå skal ta ut deler av reformen, tror jeg det vil invitere til en forhandling om hele reformen. Men dette blir opp til Stortinget å beslutte, sier Monica Mæland til ABC Nyheter.

– Men i debatten ble det jo foreslått at fylkene etter regionreformen kan samarbeide om å løse oppgaver?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har sagt at vi ikke skal flytte ut oppgaver til fylker som den minste fylkeskommunen ikke kan håndtere. Den minste setter terskelen for hva den største kan gjøre. Ellers må vi diskutere om fylkene skal ha ulike ansvar, svarer Mæland.

– Kan terskelen for det minste fylket heves ved å inngå samarbeid med nabofylket?

– Vi har mye interkommunalt samarbeid og mye av det er bra. Men jeg mener vi skal flytte ut oppgaver som fylkeskommunene kan håndtere. De nye oppgavene bør ikke håndteres gjennom nye samarbeidskonstellasjoner, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

Bakgrunn: Mæland svarte ikke på Moxnes-spørsmål om tvangssammenslåing

– Størrelsen bør ikke avgjøre

– Vi ønsker nye oppgaver til fylkene. Men vi ønsker en demokratireform, ikke en tvangsreform, sa SVs Karin Andersen. I

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fascinerende. Hvis SV er opptatt av gi fylkene flere oppgaver, burde dere ha gjort noe de åtte årene dere satt i regjering, svarte Mæland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skal du gi dem flere oppgaver, må du gjøre noe med størrelse, la hun til.

Det siste er Karin Andersen uenig i.

– Og størrelse er noe annet enn folketall. Finnmark har realiteter og utfordringer som de må få styre selv, sa hun.

Fylkesrådmann Anne Skau i Østfold slo til lyd for fylkeskommunalt samarbeid som løsning, noe Mæland altså avviser. Østfold skal mot sin vilje slås sammen med Akershus og Buskerud til regionen Viken, som strekker seg fra Halden til Geilo. Men Oslo skal ikke være med.

– Viken ser det som naturlig at oppgavene er like for samtlige fylkeskommuner. Samtidig ser vi at Viken kan påta seg noen andre oppgaver. Og små fylker kan samarbeide, sa hun og konkluderte:

– Størrelsen på fylkene bør derfor ikke være styrende når oppgaver skal avgjøres.

Artikkelen er oppdatert