Ola Borten Moe: – Dilemma å overse hver 5. svenske velger

SVENSK KAOS: Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe og leder Trygve Slagsvold Vedum etter valgvaken hos søsterpartiet Centern: – Seier, men stor usikkerhet.
SVENSK KAOS: Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe og leder Trygve Slagsvold Vedum etter valgvaken hos søsterpartiet Centern: – Seier, men stor usikkerhet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-ledelsen er usikre på om søsterpartiet Centern bør ta Sverigedemokraterna inn i varmen, hoppe over til venstresiden eller prøve å få til andre løsninger på tvers av blokkgrensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forstår det slik at C og alle er skeptiske til å samarbeide med Sverigedemokraterna. Man kan spekulere på hvor bærekraftig det er å definere ut 20 prosent av det svenske elektoratet.

Det sier Senterpartiets 1. nestleder Ola Borten Moe til ABC Nyheter, få timer etter at han og partileder Trygve Slagsvold Vedum var på valgvake hos Sverigedemokraternas sterkeste motstander, Centerpartiet.

– Men du kan like gjerne si at Sverigedemokraterna i realiteten må ta et valg: Hvem de skal støtte som statsminister. Egentlig tror jeg ikke noen vet hva som nå vil skje, fortsetter Borten Moe.

– Det ble en valgvake uten forløsning, slår Borten Moe fast.

Har en mistanke om Löfven

Også Borten Moe trekker fram ett av de store samtaleemnene i Sverige nå som verken den borgerlige Alliansen (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Centern) eller Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet de gröna får noen flertall:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir partiene nødt til å samarbeide på tvers av blokkgrensene?

Med det omdiskuterte partiet Sverigedemokraterna (SD) som har vokst til 17,6 prosent ifølge de siste opptellingsresultatene, vil de bli tunga på vektskålen når Riksdagen skal stemme over hvem som skal være statsminister.

Da må det et samarbeid til over grensene hvis partiene skal stå ved det de har sagt - ikke noe samarbeid med SD.

– I går snakket Löfven om en blokkoverskridende politikk. Men jeg har mistanke om at når Löfven sier det, er tanken at han fremdeles skal være statsminister. Og at det ikke er snakk om å være blokkoverskridende hvis han ikke skal være det, sier Ola Borten Moe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som med Sp - gikk fram, men ...

Mens Senterpartiet her hjemme gjerne samarbeider mot venstre, vil ikke Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gi sitt svenske søsterparti noe råd om å gjøre det samme og imot alt de har sagt i valgkampen, støtte Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du endrer faktisk ingenting om Centern går over til den andre sida. For de er ikke på vippen. De må ha med ett eller to partier til fra Alliansen. Jeg vet ikke hvor fruktbart det er å spekulere i det, sier Vedum.

Han påpeker at Centern har gjort sitt beste valg på 25 år.

– De kommer betydelig styrka ut av valget og inn i Riksdagen. Så er det en krevende parlamentarisk situasjon. Det bar også valgvaka betydelig preg av. Som hos oss i fjor, har de gjort et veldig godt valg – så er det fremdeles ingen klar løsning om regjeringsmakt, sier Sp-lederen.

Frp: – Snakk med SD!

– Det finnes ikke noe styringsdyktig alternativ i dag uten Sverigedemokraterna. Moderaterna må snakke med SD fordi vi snakker om et parti med nesten 18 prosent. Det er farlig å overse velgerne, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alliansen må snakke med SD slik at det blir et parlamentarisk grunnlag for regjeringsskifte i Sverige, mener også Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen.

– Dette får svenske politikere ordne opp i, sier statsminister Erna Solberg om det politiske kaoset i Sverige.

Se video: Thrillervalget i Sverige fortsetter etter valgdagen: