Meny

Amerikansk delegasjon på plass i Nord-Korea

Kan det bli toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un likevel? En amerikansk delegasjon er nå på plass i Nord-Korea for å fortsette forberedelsene til et mulig toppmøte. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Ahn Young-joon / AP
En amerikansk delegasjon satt søndag i samtaler med nordkoreanske representanter for å forberede et mulig toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un.

Det bekrefter det amerikanske utenriksdepartementet.

– En amerikansk delegasjon sitter nå i møte med nordkoreanske tjenestemenn i Panmunjon, sier utenriksdepartementets pressetalskvinne Heather Nauert.

– Vi fortsetter forberedelsene for et møte mellom president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, sier hun.

Opprinnelig var det planlagt et toppmøte i Singapore 12. juni, men etter at Trump for få dager siden erklærte at han ville avlyse møtet, for senere å ombestemme seg, har det hersket stor usikkerhet om møtet faktisk vil finne sted.

Gamle kjente

Den amerikanske delegasjonen krysset grensen i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea tidligere på søndagen. Delegasjonen ledes ifølge Washington Post av Sung Kim, USAs tidligere ambassadør til Sør-Korea. Han har tidligere også vært sjefforhandler i atomforhandlinger med regimet i Pyongyang.

Den nordkoreanske delegasjonen ledes av viseutenriksminister Choe Son-hui. De to kjenner hverandre fra før og ledet hver sin delegasjon i atomnedrustningsforhandlingene i 2005.

Les også: Nord-Korea fortsatt villig til å møtes «når som helst»

Kim fast bestemt

Men der Trump tidligere har truet med å avlyse toppmøtet og begrunnet det med Nord-Koreas fiendtlige holdninger, er Kim fast bestemt på å holde samtaler, opplyser det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har samme oppfatning etter å ha møtt Kim i helgen.

– Kim og jeg har blitt enige om at toppmøtet bør holdes og at vårt ønske om atomnedrustning på Korea-halvøya ikke bør stanse, sa Moon søndag.

Ifølge den sørkoreanske presidenten mener Kim at møtet med Trump vil markere en milepæl hvor flere tiår med konfrontasjoner vil ta slutt.

– Kim uttrykte sin intensjon om å sette en stopper for en krigs- og konfrontasjonsfylt historie ved å holde et vellykket toppmøte og samarbeide for fred og velstand, sa Moon.

Les også: Amerikansk regjeringskilde: Nord-Korea brøt løfter

– God framgang

Trump har på sin side sagt at forhandlingene mellom USA og Nord-Korea går «veldig, veldig bra».

– Vi har god framgang. Vi ser på om et møte den 12. juni i Singapore lar seg gjøre, sa Trump natt til søndag norsk tid.

Den gode tonen mellom USA og Nord-Korea surnet nylig da sistnevnte uttalte at USA ikke kan forvente ensidig atomnedrustning. For USA har hovedargumentet for at møtet skal finne sted, vært at nettopp Nord-Korea kvitter seg med atomvåpen. Kim begynte dermed å true med å avlyse møtet, og til slutt var det Trump som satte ned foten.

Les også: Trump: Samtalene om toppmøtet går veldig bra

Populært