Meny

Amerikansk regjeringskilde: Nord-Korea brøt løfter

Folk kikker på en TV-sending om Donald Trump og Kim Jong-un i den sørkoreanske hovedstaden Seoul tidligere denne måneden. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nordkoreanske løftebrudd bidro til avlysningen av toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un, ifølge en kilde i Det hvite hus.

Trumps beslutning om å avlyse møtet ble kjent torsdag, rett etter at Nord-Korea erklærte at deres eneste anlegg for testing av atomvåpen var ødelagt.

Med utenlandske journalister som tilskuere ble en kraftig eksplosjon utløst i testanlegget Pyonggye-ri. Flere tunneler og observasjonstårn ble ødelagt med dynamitt.

Likevel valgte Trump å avlyse det planlagte toppmøtet i Singapore. En av grunnene var en serie med nordkoreanske løftebrudd, ifølge en høytstående kilde i Det hvite hus.

Ett eksempel er at nordkoreanske representanter angivelig ikke dukket opp til et møte med utsendinger fra USA i Singapore for å planlegge toppmøtet.

– De ventet og ventet. Nordkoreanerne dukket aldri opp, sa kilden torsdag til nyhetsbyrået AFP, VG og andre medier som fikk være til stede under et pressemøte i Det hvite hus.

I tillegg avlyste nordkoreanerne et planlagt møte med Sør-Korea. Og selv om journalister var invitert til ødeleggelsen av atomanlegget, fikk ingen utenlandske eksperter være til stede.

Ifølge kilden i Det hvite hus hadde det nordkoreanske regimet tidligere lovet at eksperter skulle få sjekke at anlegget faktisk ble destruert.

(©NTB)

Populært