God tone mellom Merkel og Trump – men ingen tollgarantier

USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel utvekslet komplimenter mens de ble fotografert i Det ovale kontor fredag. Foto: AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel utvekslet komplimenter mens de ble fotografert i Det ovale kontor fredag. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tonen var god da Tysklands statsminister Angela Merkel møtte USAs president Donald Trump i Washington. Om Tyskland slipper toll er likevel fortsatt uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump ga Merkel et kyss på kinnet og gratulerte henne med gjenvalget i fjor da hun ankom Washington for et i underkant av tre timer langt møte fredag.

Videre la til at han og Merkel har hatt «et fantastisk forhold fra dag én», noe «enkelte dessverre ikke forstår».

– Jeg liker deg, sa Trump mens de to lederne poserte for fotografene.

– Og jeg deg, svarte Merkel, som takket Trump for mottakelsen og la til at hun ville bruke turen til å igjen understreke at Tyskland ønsker et dypere forhold med USA.

Ingen garantier

Under møtet skulle Merkel etter planen gjøre et siste europeisk forsøk på å overtale Trump til å unngå handelskrig og bevare atomavtalen med Iran.

Under pressekonferansen etter møtet kom det imidlertid ingen garantier om noen av delene.

Isteden ga Merkel Trump medhold i at Iran-avtalen ikke «er tilstrekkelig til å begrense Irans atomprogram» i sin nåværende form, samtidig som hun ikke kunne si noe konkret om hvorvidt Tyskland og EU blir unntatt fra Trumps varslede 25 prosents toll på stål og aluminium.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til sjuende og sist er dette opp til president Trump, sa Merkel.

Ønsker rettferdig handel

Trump snakket på sin side lenge om hvordan USAs handelsavtaler er urettferdige for amerikanerne og fører til at USA går med kraftig handelsunderskudd.

– Men jeg klandrer ikke deg, jeg klandrer mine forgjengere, sa Trump, som heller ikke ville si noe om hvorvidt Tyskland og EU får tollunntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– EU har noen fantastiske land, og det er et stort handelspotensial mellom oss. Jeg sikker på at alle kommer til å bli fornøyde til slutt, sa den amerikanske presidenten.

Mens Merkel sto ved siden av ham, rettet Trump samtidig ny kritikk NATO, som han mener hjelper Europa mer enn USA, og mot landene i forsvarsalliansen som ikke betaler sin del av regningen.

Tyskland bruker 1,3 prosent av bruttonasjonalproduktet sitt på forsvar, godt under alliansens mål på 2 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anstrengt forhold

Mens Macron har bygd opp et godt personlig forhold til Trump, tross stor politisk avstand, har Merkel et anstrengt forhold til den amerikanske presidenten. Forrige gang hun tok turen til Det hvite hus, i mars i fjor, ble hun tilsynelatende oversett av Trump da hun forsøkte å gi ham et håndtrykk.

Likevel kommer hun til Washington med samme oppgave som Macron: Å overbevise Trump om at han ikke må innføre toll på import av stål og aluminium fra Europa og at han heller ikke må skrote atomavtalen med Iran.

I mars kunngjorde Trump at han innfører 25 prosent importtoll på stål og 10 prosent på aluminium. Etter kraftige reaksjoner fra USAs allierte i Europa gikk han med å innvilge et midlertidig unntak for blant annet EU, dog ikke for Norge. Men dette utløper 1. mai.

Les også: Amerikansk etterretningskomité har lagt fram sin siste russlandsrapport

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pessimisme

I Tyskland er det liten tro på at Europa vil bli spart for tollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ut fra dagens perspektiv må vi anta at tollen kommer 1. mai. Og da får vi se hvordan vi håndterer det, har en ikke navngitt regjeringskilde sagt til nyhetsbyrået AFP.

Den neste fristen utløper 12. mai. Det er dagen da Trump har truet med å skrote atomavtalen med Iran, som skal hindre at Iran utvikler atomvåpen i bytte mot at sanksjonene mot landet oppheves.

Trump har kalt avtalen for «sinnssyk» og «den verste noensinne». Det er foreløpig lite som tyder på at Macron har greid å overtale ham til å snu, og Merkel stiller trolig med langt dårligere odds.

Den amerikanske presidenten har ikke lagt skjul på at han er sterkt kritisk til Merkels politikk. Han mener også at Tyskland skylder USA store summer på grunn av for små bidrag til NATO og landets store handelsoverskudd med USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vanskelig partner

Merkel på sin side misliker sterkt at Trump vil trekke USA fra klimaavtalen og at han insisterer på å sette USA først på bekostning av internasjonalt samarbeid.

– Det er ingen hemmelighet at hun ser den nåværende beboeren i Det hvite hus som en vanskelig partner. Hennes retur til Washington denne uken vil etter alt å dømme bli et sjongleringsnummer, skriver tankesmia German Marshall Fund.

Les også: Pompeo sier maksimalt press mot Nord-Korea vil vedvare