Merkel på utfordrende tur over Atlanteren

Tysklands statsminister Angela Merkel under en debatt i Bundestag torsdag, dagen før hun skulle møte Donald Trump i Washington. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel under en debatt i Bundestag torsdag, dagen før hun skulle møte Donald Trump i Washington. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angela Merkel skal gjøre et siste europeisk forsøk på å overtale Donald Trump til å unngå handelskrig og bevare atomavtalen med Iran. Det kan bli en utfordring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske statsministerens korte besøk i Washington fredag er ventet å bli langt mer forretningsmessig enn det storslåtte og tre dager lange statsbesøket som Frankrikes president Emmanuel Macron gjennomførte tidligere i uka.

USAs president Donald Trump har uttalt at han ser fram til møtet.

– Så mye å diskutere, så lite tid! Dette kommer til å bli godt for begge våre fantastiske land, skriver han på Twitter.

Skrur ned forventningene

Den tyske regjeringen har på sin side skrudd ned forventningene til hva Merkel kan få til.

– Det vil allerede bli regnet som en suksess hvis den amerikanske presidenten lytter og forstår at europeerne står side om side, sier regjeringens rådgiver for transatlantiske saker, Peter Beyer.

– Det transatlantiske forholdet var lettere før, konstaterer han og erkjenner at det gode forholdet mellom Europa og USA lenge ble tatt for gitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå har vi merket oss at vi må passe på det, sier han videre.

En ny meningsmåling viser at hele 69 prosent av tyskerne mener at forholdet mellom Tyskland og USA er blitt verre under Trump, mens kun 2 prosent mener at det er blitt bedre

62 prosent mener dessuten at forholdet ikke har vært verre siden annen verdenskrig tok slutt, ifølge målingen, som er utført av YouGov for nyhetsbyrået DPA.

Les også: Kroppsspråk-ekspert: – Det virket ganske hjertelig

Anstrengt forhold

Mens Macron har bygd opp et godt personlig forhold til Trump, tross stor politisk avstand, har Merkel et anstrengt forhold til den amerikanske presidenten. Forrige gang hun tok turen til Det hvite hus, i mars i fjor, ble hun tilsynelatende oversett av Trump da hun forsøkte å gi ham et håndtrykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel kommer hun til Washington med samme oppgave som Macron: Å overbevise Trump om at han ikke må innføre toll på import av stål og aluminium fra Europa, og at han heller ikke må skrote atomavtalen med Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars kunngjorde Trump at han innfører 25 prosents importtoll på stål og 10 prosent på aluminium. Etter kraftige reaksjoner fra USAs allierte i Europa gikk han med å innvilge et midlertidig unntak for blant annet EU, dog ikke for Norge. Men dette utløper 1. mai.

Pessimisme

I Tyskland er det liten tro på at Europa vil bli spart for tollen.

– Ut fra dagens perspektiv må vi anta at tollen kommer 1. mai. Og da får vi se hvordan vi håndterer det, sier en ikke navngitt regjeringskilde til nyhetsbyrået AFP.

Den neste fristen utløper 12. mai. Det er dagen da Trump har truet med å skrote atomavtalen med Iran, som skal hindre at Iran utvikler atomvåpen i bytte mot at sanksjonene mot landet oppheves.

Trump har kalt avtalen for «sinnssyk» og «den verste noensinne». Det er foreløpig lite som tyder på at Macron har greid å overtale ham til å snu, og Merkel stiller trolig med langt dårligere odds.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske presidenten har ikke lagt skjul på at han er sterkt kritisk til Merkels politikk. Han mener også at Tyskland skylder USA store summer på grunn av for små bidrag til NATO og landets store handelsoverskudd med USA.

– Vanskelig partner

Merkel på sin side misliker sterkt at Trump vil trekke USA fra klimaavtalen og at han insisterer på å sette USA først på bekostning av internasjonalt samarbeid.

– Det er ingen hemmelighet at hun ser den nåværende beboeren i Det hvite hus som en vanskelig partner. Hennes retur til Washington denne uken vil etter alt å dømme bli et sjongleringsnummer, skriver tankesmia German Marshall Fund.

Merkel fastholdt tidligere i uka at hun ønsker å bevare et solid strategisk partnerskap med USA.

– Den transatlantiske alliansen, gitt de mange ikke-demokratiske utviklingstrekkene i verden, er en stor skatt som jeg helt klart ønsker å verne om og gi næring til, sa hun.

Les også: Hvert fjerde Frp-medlem meldte seg inn etter Listhaug-bråket