– FpU-medlemmer vurderer om de ønsker å være i partiet

Økonomiansvarlig Ingeborg Bjørnevik i FpU Hordaland, sammen med Frp-politikerne Ketil Solvik-Olsen og Per Sandnerg.
Økonomiansvarlig Ingeborg Bjørnevik i FpU Hordaland, sammen med Frp-politikerne Ketil Solvik-Olsen og Per Sandnerg. Foto: Privat

Medlemmer i FpU krever at moderpartiet tar metoo-oppropet på alvor. Flere vurderer om de vil bli i partiet, advarer Ingeborg Bjørnevik i Hordaland fylkesstyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

–Det er en trend og en kultur som har blitt implementert i partiet over tid. Den siste saken er bare dråpen, sier økonomiansvarlig Bjørnevik i FpU Hordaland til NTB.

Oppropet kommer etter at Frps organisasjonsutvalg i den siste saken om seksuell trakassering, der en mann har sendt seksuelle meldinger til en 14-åring, har kommet fram til at et brudd på retningslinjene har funnet sted, men at det er opp til landsmøtet i FpU å håndtere saken.

– Rollen til et organisasjonsutvalg i slike saker er å skape distanse mellom de som varsler og dem det varsles om, sier Bjørnevik.

18 tillitsvalgte i FpU stiller seg bak oppropet mot Frps håndtering av metoo-saker.

Les også: Ungdomsopprør i Frp etter metoo-håndtering i moderpartiet

Sak med sprengkraft

Leder for organisasjonsutvalget i Frp, Helge André Njåstad, sa tirsdag til Filter Nyheter at «en streng advarsel» er en «reaksjon som er ganske sterk» overfor den omtalte mannen i metoo-saken, som også har verv i Frp. Njåstad kommenterte ikke oppropet.

– Det vil hefte ved vedkommende at han har en advarsel mot seg. Noen mener det er for mildt, mens noen mener det er for strengt. Sånn er det i alle saker, sa Njåstad.

Bjørnevik i FpU sier at det i første omgang ikke er selve vedtaket FpU reagerer på, men at FpU opplever at moderpartiet skyver ansvaret ned på ungdomspartiet i denne saken. FpU-eren sier det er mange unge politisk engasjerte mennesker som følger nøye med på Frps håndtering av saken, både i FpU og i andre ungdomspartier.

– Det er en sak med sprengkraft for unge som er engasjerte, sier hun.

Les også: Frp vokste på bekostning av Høyre gjennom Listhaug-bråket

Vurderer å melde ut

Nå advarer Bjørnevik om at det er stemmer i ungdomspartiet som har sagt at de skal vurdere om de ønsker å være i partiet, om oppropet ikke tas til etterretning.

– Vi er alle på samme lag, men vi mener at det må sterkere virkemidler til, sier hun.

Fylkesleder Martin Jonsterhaug i Hordaland sier til NTB at de tillitsvalgte i FpU de neste dagene skal samles for å ta opp en rekke krav til moderpartiet.

– Dersom man driver med trakassering, bør det kunne føre til for eksempel suspensjon i flere år. Det vil vise at også Frp tar trakassering på alvor, sier Jonsterhaug.

Personvernpolicy