Omstridt TTIP-avtale forhandles i hemmelighet

DYSTRE TIDER: Obamas mann i EU, Anthony L. Gardner, her hos NHO i Oslo, ser mørkt ikke bare på Donald Trumps handelspolitikk, men også på britenes utsikter ved Brexit.
DYSTRE TIDER: Obamas mann i EU, Anthony L. Gardner, her hos NHO i Oslo, ser mørkt ikke bare på Donald Trumps handelspolitikk, men også på britenes utsikter ved Brexit. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

De omstridte TTIP-forhandlingene mellom USA og EU er likevel ikke døde. Deler av avtalen forhandles videre «uten det klare lyset fra media», sier amerikansk toppdiplomat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anthony L. Gardner var USAs ambassadør til EU fra 2014 og til president Trump tiltrådte i januar. Mandag gjestet han NHOs konferanse om EUs indre marked.

TTIP-avtalen har blitt forhandlet mellom EU og USA siden 2013, og ville mer enn bare å fjerne toll. Målet var å samordne standarder og regler for alskens produkter og tjenester.

Dette skapte stor folkelig uro på begge sider av Atlanteren.

Men da Trump kom til makta, var noe av det første han gjorde, å trekke USA ut av en tilsvarende avtale kalt TPP i Asia- Stillehavsregionen, og legge TTIP-forhandlingene på is.

Les også: Attac tør ikke fryde seg over Trumps stopp for TPP

I fryseboks, men ikke død

Men TTIP er ikke helt død, kunne Anthony L. Gardner, som ikke la skjul på sin negative holdning til Trump, fortelle.

– TTIP er i dyp, dyp frost. Som en stor frihandelsavtale er den død. Det var for mange viktige saker partene var uenige om, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men samtaler om deler av avtalen fortsetter uten det klare lyset fra media. Særlig dreier det seg om regulatoriske spørsmål innen farmasi og bilsikkerhet, la han til.

Deprimert Monica Mæland

Noe av det USA og EU - ifølge Gardner - er i ferd med å bli enige om, er å gjensidig anerkjenne hverandres testemetoder, uten at de nødvendigvis blir samordnet.

Eks-diplomaten uttrykte stor frustrasjon over USAs nåværende handelspolitikk og britenes utmelding av EU, Brexit.

– Hvis man ikke var deprimert fra før..., sa næringsminister Monica Mæland etter Anthony L. Gardners innlegg og avbrøt seg selv:

– Jeg slutter meg til mye av det han sier. USAs holdning til frihandel, globalisering og klima er dårlig nytt for verden, konkluderte Mæland på NHOs indre markedskonferanse.

Hun kunne også fortelle at 28. november 1994 har svidd seg fast som en av de mest tragiske dagene i hennes politiske liv. Det var da den andre folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap endte med flertall mot.