Trump og frihandelsavtaler:

Attac tør ikke fryde seg over Trumps stopp for TPP

UT AV TPP: President Donald Trump viser fram ordren han signerte 23. januar om å trekke USA ut fra frihandelsavtalen for Stillehavslandene, Trans-Pacific Partnership (TPP).
UT AV TPP: President Donald Trump viser fram ordren han signerte 23. januar om å trekke USA ut fra frihandelsavtalen for Stillehavslandene, Trans-Pacific Partnership (TPP). Foto: Saul Loeb / AFP/NTB scanpix

Noe av det første Donald Trump gjorde som president, var å oppfylle solidaritetsbevegelsen Attacs våte drøm. Det begeistrer ikke leder Petter Slaatrem Titland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Globaliseringskritiske bevegelser som Attac Norge har havnet i en åpenbar skvis etter at den ikke ukjente, nyvalgte presidenten i USA som en av sine første gjerninger skrotet den inngåtte frihandelsavtalen TPP.

Fra Attac og andre har det haglet med kritikk mot liberalistiske avtaler som TPP i Stillehavs-regionen, TTIP-avtalen som ser ut til å ha gått i stå i forhandlinger mellom EU og USA, og tjenesteavtalen TISA som forhandles i Verdens handelsorganisasjon WTO.

Likevel jubler ikke leder Petter Slaatrem Titland i Attac Norge over at Donald Trump nå har stått dem bi ved å stanse TPP. Han ønsker for alt i verden å ikke bli koblet til Trump.

Les også: – Det er svært skammelig, men ikke uventet

– Trump vil ha frihandel

– Oppsigelse av avtaler som TPP har vært en våt drøm for bevegelser som Attac. Hva synes du om at Trump faktisk trekker USA fra den?

– Jeg har forstått det sånn at de andre landene beholder den. Det er fortsatt en lang vei å gå for innbyggerne i de andre landene. Det er ikke en seier for bevegelsen så lenge avtalen fortsetter i de gjenværende landene, sier Petter Slaatrem Titland til ABC Nyheter.

Han mener at grunnen til Trumps oppgjør med TPP, er at demokraten Bernie Sanders snakket mye mot avtalen. Derimot tror Titland at Trump vil holde fast ved de andre, kontroversielle globaliserings-avtalene.

– TISA-avtalen kommer til å bli Trumps avtale. Der er bank-, finans- og internett-industrien og alt privat innenfor helse og offentlig velferd, interessert, sier Titland.

«Jeg er her for å hjelpe dere», sa Trump på et møte med en rekke multinasjonale selskaper før valget. ...Vi skal gjøre det mye lettere for dere å drive handel» , skriver Attac på sine hjemmesider.

– Det er derfor vi ikke jubler over dette, fordi Trump er opportunist. Han har ikke tatt oppgjør med handelsavtaler i seg selv, men vil bare forhandle dem til det bedre for USA selv, sier Attac-lederen.

Bernie Sanders, som demokratene vraket som sin presidentkandidat til fordel for Hillary Clinton, er glad uten forbehold:

– Jeg er glad TPP er død og borte. De siste tredve årene har vi sett en serie handelsavtaler, inkludert NAFTA, permanente handelsforhold med Kina og andre, som har kostet oss millioner av arbeidsplasser med anstendig lønn og gitt en konkurranse mot bunnen som har gitt amerikanske arbeidere lavre lønn, skriver Sanders i en uttalelse mandag.

Les også: Mette Nord med kraftig varsku mot Norges hemmelige TISA-forhandlinger

Frykter å bli knyttet til Trump

– Trump reforhandler den nordamerikanske handelsavtalen NAFTA og jeg forventer at de setter i gang TISA-forhandlinger i WTO igjen og at han blir sentral der, sier Titland og påpeker:

– Vi har blitt diskreditert for å være Trump-tilhengere. Men nå er det den norske regjeringen som får en ny, problematisk sengekamerat.

Han viser til at Kristin Clemet på twitter spør hvorfor det ikke er flere jubelrop fra venstresiden som i lang tid har kjempet for å stoppe TPP.

– Også andre har knyttet oss til Trump, legger han til.

Sammen med Attac-ledere fra resten av Europa skal Titland drøfte den nye situasjonen på et møte i Madrid kommende helg.

I mellomtiden har presidentskiftet i USA ikke slått helt inn på hjemmesiden til presidentens handelssjef United States Trade Representative (USTR). Der står fortsatt Obamas positive omtale av TPP som en mulighet til å frigjøre muligheter for amerikanere til handel med Asia og stillehavsland.

Mens et stort banner på forsiden taler for Trumps «America First Trade Policy».

Les også: Advarer mot å tro på Brendes og Hansens forsikringer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden