Tillerson: USA er forpliktet til å bevare Europas sikkerhet

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skal møte USAs utenriksminister Rex Tillerson i Brussel.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holder pressekonferanse i Brussel i forkant av NATOs utenriksministermøte, som finner sted tirsdag og onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Rex Tillerson forsikrer at USA som NATO-medlem er fullt forpliktet til å ivareta Europas sikkerhet.

I forkant av Tillersons reise til flere europeiske land, uttalte han at USA vil være den første som kommer til å svare på ethvert angrep mot en europeisk alliert i henhold til NATOs artikkel 5 om gjensidig forsvar.

Talen var ment å legge en demper på utstrakt uro om at Trump-administrasjonen trekker seg fra alliansen ved å kreve at europeiske medlemmer øker sine egne forsvarsbudsjett.

USAs utenriksminister Rex Tillerson Foto: NTB scanpix
USAs utenriksminister Rex Tillerson Foto: NTB scanpix

– Allianser er meningsløse hvis deres medlemmer ikke kan eller ønsker å oppfylle sine forpliktelser, sa Tillerson, med henvisning til artikkel 5 om at NATO-medlemmer skal komme ethvert medlemsland til unnsetning ved et angrep.

– Dette er den beste mekanismen vi har til å avskrekke aggresjon, sa Tillerson i talen i den Washington-baserte tankesmia Wilson Center.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump er blitt kritisert for å ha sagt at europeiske NATO-land må bruke 2 prosent av sine budsjetter på forsvar. Per i dag er det kun en håndfull land som gjør det. Trump har sagt at USA kan være mindre villig til å forsvare land som ikke oppfyller sine budsjettforpliktelser.

Tillerson sa tirsdag at Trumps poeng var å illustrere at USA ikke har råd til å betale for Europas forsvar.

Tillerson kritiserte i sin tale Russlands militære inngrep i Georgia og Ukraina, og russisk innblanding i europeiske valg og politikk. Slike handlinger er uakseptable og ikke verdig et ansvarlig medlem av verdenssamfunnet, sa han.