Meny

NATO oppretter nye hovedkvarterer

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg hilser på USAs forsvarsminister Jim Mattis under fotoseansen på NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i bakgrunnen. Foto: Virginia Mayo / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs forsvarsministre har vedtatt at det skal opprettes to nye kommandoer og en egen operasjonssentral for trusler i det digitale rommet.

– I dag ble vi enige om rammene for en tilpasset kommandostruktur, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han møtte pressen etter dag én av NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

Hovedgrepene i den nye kommandostrukturen er at det skal opprettes to nye kommandoer. Den ene skal sikre forsyningslinjene til sjøs over Atlanterhavet, mens den andre skal arbeide for å sette NATO i stand til å flytte militære styrker raskere gjennom Europa.

I tillegg skal det opprettes en egen operasjonssentral for trusler i det digitale rommet, ifølge Stoltenberg.

Bakteppet er den økte trusselen fra Russland, uro i nærområdene i sør og et ønske om å gjøre Europa mindre avhengig av USAs beskyttelse.

– Vi har et mer selvhevdende Russland. Det at Russland har tatt et landområde fra et annet europeisk land, må vi ta på alvor, påpeker forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Han mener det nå er riktig av NATO å legge større vekt på forsvar av Europa etter en periode der alliansen har brukt store krefter på operasjoner ute.

– Vi må bygge et forsvarssamarbeid i NATO-alliansen som tar opp i seg at det er en ny sikkerhetspolitisk situasjon, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han mener den nye atlantiske kommandoen er en seier for Norge.

– For oss er denne viktig rett og slett fordi vi har store havområder og kyst mot Atlanterhavet, sier Bakke-Jensen.

Aktuelt:

Norge vil ikke delta i kampen om ny NATO-kommando

Stoltenberg fortsetter trolig som NATO-sjef

NATO mener Russland villedet om Zapad-øvelsen

Populært