– Trump kan bane vei for tredje verdenskrig

Lederen av Senatets utenrikskomité Bob Corker. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
Lederen av Senatets utenrikskomité Bob Corker. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump har havnet i en rasende ordkrig med lederen av utenrikskomiteen i Senatet, partifellen Bob Corker, som beskriver Det hvite hus som en barnehage.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordkrigen begynte med en Twitter-melding der den amerikanske presidenten anklaget Corker for å være for feig til å stille til gjenvalg.

65 år gamle Corker, som har sittet ti år i Senatet, skjøt raskt tilbake på Twitter.

– Det er synd at Det hvite hus har blitt en barnehage for voksne, skrev han.

Senere fulgte Corker opp kritikken i et intervju med The New York Times , der han hevder at Trump styrer landets som et «reality show».

– Truslene hans mot andre land kan føre oss ut i tredje verdenskrig, advarer Cork, som hevder at så å si alle republikanere i Senatet deler hans egen bekymring når det gjelder Trump.

Prøve å beherske

USAs president Donald Trump. Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: NTB scanpix

– Han bekymrer meg. Han må bekymre alle som bryr seg om landet vårt, sier Corker.

– Jeg vet med sikkerhet at hver eneste dag i Det hvite hus handler det om å prøve å beherske ham, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Corker har også flere ganger tidligere åpent kritisert Trump og avdekket hvor splittet Det republikanske partiet er i synet på presidenten.

Da Trump nylig blåste av utenriksminister Rex Tillersons forsøk på å komme fram til en diplomatisk løsning på atomstriden med Nord-Korea, rykket Corker ut i forsvar.

Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis og Trumps stabssjef John Kelly hjelper oss å holde kaoset på avstand, sa han i en kommentar.

Aktuelt: Lavrov: Kim og Trump oppfører seg som barnehageunger

Rasende Trump

Trump legger ikke skjul på at han er rasende på den innflytelsesrike senatoren og rakket søndag ned på ham i en rekke Twitter-meldinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Senator Bob Corker tryglet meg om å støtte ham i gjenvalg i Tennessee. Jeg sa «nei» og han trakk seg (sa han ikke kunne vinne uten min støtte). Han ville også bli utenriksminister, jeg sa «nei takk». Han er også i stor grad ansvarlig for den forferdelige Iran-avtalen, hevder Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump hevder også at det var Cork som sto bak «den forferdelige» atomavtalen med Iran, som Trump gjentatte ganger har lovet å slå en strek over.

Les også: Trump roser Nord-Koreas leder for klok avgjørelse

Blir utfordring

Corker kan bli en utfordring for Trump-administrasjonen framover, etter at han besluttet å ikke stille til gjenvalg for republikanerne i Senatet.

– Det kan komme til å bli gøy, advarte Trumps budsjettsjef Mick Mulvaney nylig.

– Særlig nå når han ikke stiller til gjenvalg. Nå har han frie tøyler og kan komme til å si og gjøre akkurat som han vil, konstaterte han.

Corker er den siste av flere republikanere som har falt i unåde hos Trump. Partiets majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, fikk så hatten passet da Kongressen sa nei til å slå en strek over president Barack Obamas helsereform, og det samme gjorde de to senatorene John McCain og Lisa Murkowski.