Støre forsvarte verdi-angrepet på Solberg: – Handler ikke bare om hva som er lurt

Jonas Gahr Støre holdt tirsdag tale for landsstyret i Arbeiderpartiet om den politiske situasjonen etter valget. Se video av talen her.

Om det var «smart» å angripe Erna Solberg for svakt lederskap skal diskuteres internt i Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre ble mottatt med stående applaus av Ap-toppene da han åpnet landsstyremøte tirsdag.

De neste to dagene skal tillitsvalgte fra hele landet diskutere valgkampen og valgresultatet. Støre ville ikke legge føringer på diskusjonen, men pekte på noen spørsmål han mener må belyses.

Angrepet på Erna: – Handler også om hva som er rett

Både Støre og Trond Giske angrep Erna Solberg for svakt lederskap og får å skape et kaldere samfunn med Frp i regjering i valgkampinnspurten.

– Før var Høyre en god alliert i kampen mot høyrepopulismen, når krefter spilte på fremmedfrykt så brukte Høyre å stille opp. Nå protesterer ikke Høyre lenger når svake grupper blir angrepet, nå stiller de opp når de som sprer frykt blir angrepet, sa Giske til ABC Nyheter få dager før valget.

Les saken: – Erna er ikke lenger sjefen

Listhaugs politiske rådgiver åpnet i går om taktikken til Frp, og kalte angrepet fra Arbeiderpartiet en «gavepakke».
Støre forsvarte tirsdag angrepet på Erna Solberg og Frp, men inviterte samtidig til diskusjon om sine egne harde utfall mot statsministeren.

– Så hører jeg også noen mene at det var galt av oss og meg å ta et verdioppgjør med Fremskrittspartiet og Erna Solberg for likegyldig lederskap i valgkampen. Også det spørsmålet skal vi evaluere, sa Støre og fortsatte:

– Men la meg si dette til dere: valgkamp handler ikke bare om hva som er lurt, det handler også om hva som er rett.

Støre: – Dypt bekymret over Frps innflytelse

Jonas Gahr Støre under landsstyremøtet til Arbeiderpartiet tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre under landsstyremøtet til Arbeiderpartiet tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Støre understreket at han er bekymret for utviklingen under den blåblå-regjeringen.

– Jeg var og er dypt bekymret over at Fremskrittspartiets innflytelse i norsk politikk fører til økte motsetninger i vårt samfunn, gjennom politikk og politisk lederskap. En skattekuttpolitikk som øker de økonomiske forskjellene i en tid hvor vi trenger det motsatte. En arbeidslivspolitikk som øker utryggheten hos folk på jobb i utsatte bransjer. En reformpolitikk som øker motsetninger mellom by og land i sak etter sak, og en integreringspolitikk som mest ekskluderer og polariserer, fremfor dette unike, viktige og samle og inkludere, sa Støre og understreket at han ikke «kan sitte med hendene i fanget».

– I møte med slik politikk og retorikk, partifeller, så kan vi som virkelig tror på verdien av små forskjeller og høy tillit, ikke sitte med hendene i fanget. Jeg kan ikke gjøre det. Et slikt Norge vil vi ikke ha, da må vi si fra og det kommer jeg til å gjøre igjen.

Bakgrunn: Nå skal Ap finne ut hvor valgkampen strandet

Ny politikk

I tillegg til evalueringen skal Ap i gang med å utvikle ny politikk og utnytte mulighetene i et nytt storting til å danne alternative flertall.

– Regjeringen har ikke lenger flertall bare med Venstre, noe som åpner for flere muligheter for oss til å danne alternative flertall. Det gir oss muligheter som vi skylder velgerne å prøve å få gjennomslag for, sa Støre.

Les også: Listhaugs spinndoktor takker Arbeiderpartiet: – Kritikken var en gavepakke

Les også: Valgforsker om Ap-svikt: – Det som skjer, er på mange måter det verste som kan skje

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden