Valgforsker om Ap-svikt: – Det som skjer, er på mange måter det verste som kan skje

TRØBBEL: Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre må snakke mye om dårlige meningsmålinger. Det gagner bare de politiske motstanderne.
TRØBBEL: Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre må snakke mye om dårlige meningsmålinger. Det gagner bare de politiske motstanderne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

LITTERATURHUSET (ABC Nyheter): At Arbeiderpartiet mister velgere til mange partier gjør det ekstra utfordrende å snu Ap-krisen, mener valgforsker Bernt Aardal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et snitt av meningsmålingene fra nettstedet Poll of Polls viser at regjeringspartiene Høyre og Frp ligger an til å miste mandater på Stortinget, men det alle snakker om er at Arbeiderpartiet ligger an til å gå mot et historisk dårlig valg.

For mens valgkampen har gitt bedre og bedre meningsmålinger for Høyre, viser et snitt av meningsmålingene fra Poll of Polls at Arbeiderpartiet har rast fra et gjennomsnitt på nasjonale målinger på 36,1 prosent (66 mandater) i desember til 27,9 prosent (50) mandater i august.

– Jeg sa det en gang slik at måten å tape et valg på er at du vant det forrige. Regjeringansvar koster, og på 80- og 2000-tallet så ser man at uansett politisk farge tapte man mye i neste valg, sier valgforsker Bernt Aardal til ABC Nyheter.

Slik det ligger an på målingene, en uke før valget, ligger Ap an til å gjøre sitt nest dårligste valg siden 1924.

– Det som er det spesielle er at det største opposisjonspartiet går tilbake med mye ut i fra meningsmålingen. Det er en paradoksal situasjon at selv om regjeringspartiene blir svekket, så svekkes den største konkurrenten, mens mindre partier går av med gevinsten, sier valgforskeren.

Les også: Gro refser Erna for Listhaugs Sverige-besøk

– På mange måter det verste som kan skje

Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

I en meningsmåling hos NRK 29. august, var lojaliteten til Arbeiderpartiet 58 prosent hos velgerne fra 2013.

I en kommentar skrev NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand at det nå antas at drøyt 900.000 velgere ikke har bestemt seg for hva de skal stemme.

– Det som skjer med Arbeiderpartiet nå, er på mange måter det verste som kan skje. Hvis et parti begynner å miste oppslutning, og man ser at det er til ett eller to partier, kan man prøve å korrigere kursen og minne velgerne på hva disse andre partiene står for i noen andre saker. Det kan være et smart grep for å tette lekkasjen, men i årets valgkamp lekker de til flere hold. At de lekker mye til både SV, Rødt, MDG og Sp gjør det mye vanskeligere. Kommer man med noen justeringer i den ene retningen, så kan det skyve velgerne fra seg i den andre retningen, sier Aardal og konkluderer:

– Jeg tror det er et signal om at velgerne ikke ser den tydelige profilen, slik den har fremstått i valgkampen. I tillegg er det en utfordring at en del av deres egne velgere sitter på gjerdet. Samtidig har vi sett at Arbeiderpartiet har lyktes med å mobilisere før.

Lysbakken: SV: - Vi er i vekst fordi vi er det tydeligste alternativet til Høyre-siden

Samlet brutto lekkasje fra Arbeiderpartiet til de øvrige partiene på venstresiden er ifølge NRK-målingen over åtte prosent av Arbeiderpartiets 874.769 velgere i 2013.

Les også: Opptur for Ap på VG-måling

Overrasket over manglende plan B og C

«Kritikken treffer ikke. Prosjektet oppleves utydelig. Velgerne går i ulike retninger. Ap samler ikke folket som før.» skrev Lars Nehru Sand i en kommentar i NRK i forrige uke.

«Støre snakker om den dalende «sysselsettingsandelen». Det er for komplisert til å drive valgkamp på.» skrev kommentator i VG Astrid Meland samme dag.

Bernt Aardal mener Arbeiderpartiet ikke har klart å få solgt deres «virkelighetsbeskrivelse» av Norge. For i valgkampen har pilene pekt oppover i norsk økonomi.

– Arbeiderpartiet satset så hardt på arbeidsledighet og den økonomiske krisen, og det er veldig klassisk Arbeiderpartiet. Det var ikke veldig originalt, men de visste at på dette feltet har de stor troverdighet. Så de kjørte sin beste sak, også ramlet bunnen litt ut, sa Aardal under en paneldebatt på Litteraturhuset tirsdag morgen.

Aktuelt: Solberg: – Støre må avlyse krisen etter jobbvekst

Cathrine Moe Thorleifsson, ekspert på nasjonalisme og identitet, og professor i statsvitenskap, Bernt Aardal. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Cathrine Moe Thorleifsson, ekspert på nasjonalisme og identitet, og professor i statsvitenskap, Bernt Aardal. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Valgforskeren er overrasket over at partiet ikke har hatt en «plan B og C».

– Jeg er overrasket over at de ikke har snudd seg litt rundt, fordi det er noe partiene burde ha lært i moderne valgkamper. Man har en liste med de sakene man har et eierskap og troverdighet til, men du må ha en plan B og C også, fordi det skjer alltid noe i en valgkamp som du må være forberedt på. Vi snakker om det mest ressurssterke partiet i norsk politikk.

Cathrine Moe Thorleifsson, forsker i sosialantropologi på UiO og ekspert på nasjonalisme og identitet, minnet om at man i andre europeiske land har sett at sosialdemokratiske partiet har fått mindre oppslutning.

– Det har skjedd en endring at partier som markerer seg på klima og miljø får en fremgang, sa Thorleifsson under tirsdagens paneldebatt.

Les mer: Katastrofevalg for franske sosialdemokrater

Høyre dyrker Erna

Høyre har bygd opp sin valgkamp rundt statsminister Erna Solberg.

– Erna Solberg er Norges statsminister og Høyres partileder. Hun er vår viktigste budbringer av hva Høyre ønsker de neste fire årene. Det er ingen tvil om at hun er et sterkt kort både for Høyre og borgerlig side, og hun er godt likt, sa Sigbjørn Aanes, som er Solbergs statssekretær og nærmeste rådgiver, til ABC Nyheter i forrige måned.

Medieprofessor Gunn Enli mener Høyre har lyktes med å dyrke Solberg.

– Forrige valgkamp viste Erna Solberg frem kjøkkenet sitt, og det var et rotete kjøkken. Det var med på å gi henne et image som en folkelig statsminister, og hun har fortsatt gjennom denne valgkampen å være den folkelige, joviale og tilsynelatende troverdige personen, og virker komfortabel som gode resultater bidrar til. Det er lett å være blid når det går godt, men for Jonas Gahr Støre har det vært vanskelig å komme igjennom som en troverdig politiker og partileder, og han har det tåkefyrste-imaget som han fortsatt sliter med. Det har med bakgrunnen hans å gjøre og hvordan han selv er en rik mann, og ikke helt klarer å slappe av i rollen, sa medieprofessor ved Universitet i Oslo, Gunn Enli, under debatten.
Les også: – Svakt lederskap av Solberg, sier Støre om Listhaug-bråket

Les også: Ap-veteraner hjelper Jonas

Usikker på hva du skal stemme? Ta ABC Nyheters quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale
Siste nytt
20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23PolitikkSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55PolitikkUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55PengerFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27PolitikkFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale
Populært