Fakta om trender på målingene

Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Gjennomsnittet av siste publiserte måling fra alle institutter siste uke gir et knappest mulig flertall med 85 mandater til Høyre, Frp, Venstre og KrF, mot 84 mandater til Ap, SV, Sp, MDG og Rødt. Beregningen er foretatt av Poll of polls og bygger på seks målinger publisert i perioden 5.9. til 8.9.

* Aps fallende trend ser ut til å ha stanset opp, og partiet får et ukesnitt på 27,1 prosent. Det er så å si det samme som ukesnittet 1. september, men ned rundt 9 prosentpoeng fra nivået rundt årsskiftet. Ap er inne med 48 mandater, mot 55 i denne perioden.

* Høyres stabile oppslutning vedvarer. Snittet siste uke er på 24,1 prosent. Det ville gitt 42 mandater, ned 6 fra valget i 2013.

* Frps ukesnitt faller fra 15,6 prosent onsdag, til 14,7 fredag. Nivået i vår var rundt 13,5 prosent. Snittet nå ville gitt 28 mandater, mot 29 i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* SV har trygget avstanden til sperregrensen gjennom valgkampen, etter et nivå like over 4-tallet de siste ti månedene. Trenden fortsetter. Snittet siste uke er 5,9 prosent. Partiet ligger i øyeblikket an til å få 10 mandater, 3 mer enn for fire år siden.

* Sp ser ut til å falle noe tilbake i løpet av valgkampens innspurt. Partiet klatret raskt fra rundt 7-tallet ved årsskiftet til 12-tallet i april. Siste ukes snitt er 9,9 – og dermed er ukesnittet under 10-tallet. Ligger an til 17 mandater. Det er 2 færre enn for en uke siden, men 7 mer enn i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* KrF har vaket like over og like under 5-tallet i hele denne perioden, og valgkampen har ikke endret på det. Snittet siste uke på 4,9 prosent ville gitt 8 mandater, 2 færre enn dagens stortingsgruppe.

* Venstre er nå over sperregrensen på ukesnittet. Med 4,2 prosent på ukesnittet ligger Venstre i øyeblikket an til å få en gruppe på 7, ned 2 fra 2013. Bunn-nivået i vår ble nådd med 3,2 prosent i snitt for hele mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* MDG brøt sperregrensen i juni og har økt svakt de siste dagene fra et ukesnitt på 4,1 prosent sist fredag til 4,4 prosent onsdag. Men fredag faller partiet tilbake til 4,0 på ukesnittet (rundet opp fra 3,97). Det ville gitt 7 mandater mot dagens ene.

* Rødt har klatret gjennom valgkampen og ligger med 3,3 prosent (opp fra 2-tallet før sommeren og opp fra 3,2 prosent i ukesnitt sist fredag) an til å få 2 mandater. Rødt er ikke på Stortinget i dag.

Aktuelt:

Sprikende meningsmålinger: – Små marginer kan avgjøre regjeringsspørsmålet

Uavgjort mellom Erna og Jonas i masete debatt

Støre: KrF-samarbeid uaktuelt

Undersøkelse: Erna mest folkelig, Jonas mest elitistisk

Støre varsler mistillitsforslag mot Solberg