Sprikende meningsmålinger: – Små marginer kan avgjøre regjeringsspørsmålet

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre kjemper om hvem som skal styre Norge.
Erna Solberg og Jonas Gahr Støre kjemper om hvem som skal styre Norge. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få dager før valget kommer meningsmålingene som perler på en snor. Mens noen målinger tyder på fortsatt borgerlig flertall, peker andre målinger i retning av regjeringsskifte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Små marginer kan avgjøre regjeringsspørsmålet. Vi kan håpe på avklaring på valgkvelden, men hvis et parti ligger svært nær sperregrensa, må det fintelling til. Da kan det ta lang tid å få resultatet, sier valgforsker Johannes Bergh til Dagbladet.

Ifølge Klassekampens siste partibarometer før valget viser at Jonas Gahr Støre (Ap) kniper makta med ett mandat, om Miljøpartiet De Grønne er med på leken.

Les også: Fakta om trender på målingene

MDG kan bli jokeren

Arbeiderpartiet får 26,3 prosent av stemmene på den siste målingen utført av Norfakta for Nationen og Klassekampen , ned hele 5,6 prosentpoeng fra forrige måling i august. Likevel redder de et slags overtak sammen med Senterpartiet, SV og Rødt. En Ap-Sp-SV-regjering ville fått 75 mandater med støtte fra to mandater for Rødt.

På den borgerlige siden får Høyre og Frp, sammen med støttepartiene KrF og Venstre over sperregrensa, 84 av plassene på Stortinget, der det trengs 85 seter for å ha flertall. Om dette blir resultatet etter valget neste uke, blir jokeren i kabalen MDG, som går mest fram av alle med 2,4 prosentpoeng, får 4,5 prosent av støtten, strekker seg over sperregrensa og ender med hele åtte mandater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre varsler mistillitsforslag mot Solberg

Uavgjort mellom Erna og Jonas i masete debatt

Hansson: – MDG har ikke valgt side

Konfrontert med resultatet er talsperson Rasmus Hansson fremdeles klar på at MDG ikke har valgt noen side. De vil velge den grønneste politikken, dog aldri med Frp i regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Rasmus Hansson (MDG) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Rasmus Hansson (MDG) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ifølge en meningsmåling Ipsos har utført for Dagbladet havner MDG på vippen og kan sørge for at det blir regjeringsskifte likevel.

Ap går tilbake 2,3 prosentpoeng til 27,2 prosent. Sammen med Sp og SV får Ap 78 mandater, og er altså et stykke unna flertall.

Heller ikke de fire borgerlige partiene får flertall, selv om Venstre går fram 1,3 prosentpoeng og bykser over sperregrensen med en oppslutning på 4,7 prosent.

For Miljøpartiet De Grønne er det lystig lesning. Partiet går fram 1,8 prosentpoeng til 4,4 prosent. Det holder til sju mandater og vippeposisjon på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Venstre ligger 600 stemmer over sperregrensen – og rekordmange tviler fortsatt

Støre: KrF-samarbeid uaktuelt

Høyre og Ap jevnstore på måling

De borgerlige beholder flertallet på Stortinget, ifølge en måling som Respons Analyse har utført for Aftenposten , Bergens Tidende og Adresseavisen. Her går Høyre fram 0,8 prosentpoeng til 24,7 prosent. Målingen gir 88 mandater til de fire partiene på borgerlig side, mot 81 mandater til de øvrige partiene.

Det er det samme som Poll of polls har regnet ut på bakgrunn av snittet av nasjonale målinger hittil i september.

Trass i en tilbakegang på 0,5 prosentpoeng og et svakt resultat, beholder Arbeiderpartiet posisjonen som største parti med 25,6 prosent.

Fremskrittspartiet får den største tilbakegangen med 2,3 prosentpoeng til 14,3 prosent.

Målingen viser samtidig at både SV og Senterpartiet rykker fram med 1,1 prosentpoeng til henholdsvis 7,3 og 9,9 prosent. For SVs del er dette partiets høyeste oppslutning i en Respons-måling siden februar 2009, skriver Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre: Valget handler om grunnleggende verdier

Knalltall for SV

SV-leder Audun Lysbakken Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

SV gjør et solid hopp og får støtte fra 8,1 prosent av velgerne på en meningsmålin offentliggjort fredag

Målingen som InFact har gjort for VG viser flertall for de rødgrønne, selv uten Miljøpartiet De Grønne på laget.

Samtidig med SVs fremgang på 2,6 prosentpoeng går Arbeiderpartiet tilbake med 1,3 prosentpoeng og ender på 28 prosent. Senterpartiet får støtte fra 10,7 prosent av velgerne, fram 0,7 prosentpoeng. Sammenligningsgrunnlaget er en måling publisert tirsdag.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet går tilbake med henholdsvis 1,9 og 0,2 prosentpoeng og ender dermed på 21,5 og 12,6 prosent.

Samarbeidspartiet Venstre får derimot solid framgang på 1,3 prosentpoeng og ender på 5,2 prosent. Både KrF og Miljøpartiet De Grønne står på stedet hvil med henholdsvis 4,7 og 4,4 prosents oppslutning. Rødt får støtte fra 3,3 prosent av de spurte, et fall på 0,5 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over og under sperregrensen

Også Rødt går fram med 0,7 prosentpoeng til 3,1 prosent.

Trine Skei Grande Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Trine Skei Grande Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Venstre krabber med knapp margin over sperregrensen til 4,5 prosent, mens MDG havner under. Oppslutningen om partiet er nesten halvert siden målingen i forrige uke, og partiet får bare 2,7 prosent.

Bortsett fra MDGs nedgang er alle resultatene innenfor feilmarginen, skriver NTB.

Et gjennomsnitt av siste ukes meningsmålinger, sammenlignet med forrige uke, viser derimot at MDG er over sperregrensen med 4,5 prosent, mens Venstre havner under med 3,9 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste byråene har hatt borgerlig flertall de siste dagene. Men havner Venstre under sperregrensen og MDG kommer over, blir dette veldig fort en annen skål, sier Johan Giertsen i Poll of polls til Aftenposten.

Les også: MDG har tro på joker-posisjon: – Døra er åpen for Erna

Venstresiden fram i Oslo

Både SV og Rødt går kraftig fram, mens begge regjeringspartiene har klar tilbakegang på VGs partibarometer for Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet er det klart største partiet i Oslo med en oppslutning på 29,1 prosent, riktignok en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng fra stortingsvalget for fire år siden.

Rødt og SV er imidlertid de store vinnerne på målingen i hovedstaden. Rødt stormer fram med 4,2 prosentpoeng og ender opp på 7,6 prosent og er femte største parti. SV øker med 3,5 prosentpoeng til 9,1 prosent og er tredje størst i Oslo. MDG går fram med 0,8 prosentpoeng til 6,4 prosent.

Samtidig sliter både Høyre og Frp. Høyre, som var like i hælene på Ap i Oslo ved forrige stortingsvalg, faller 2,9 prosentpoeng til 26,9 prosent. Frp rykker tilbake 3,2 prosentpoeng til 8,4 prosent.

Dette er tallene: Ap 29,1 (-1,3), H 26,9 (-2,9), SV 9,1 (+3,5), Frp 8,4 (-3,2), Rødt 7,6 (+4,2), Venstre 7,3 (-0,9), MDG 6,4 (+0,8), KrF 2,0 (-0,8), Sp 1,4 (+0,5) og andre 1,7 (-0,1).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: MDG-Hansson: – Støre er en Høyre-mann

Høyre faller, Ap fram i TV 2-måling

Trygve Slagsvold Vedum Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Trygve Slagsvold Vedum Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

For sjette gang på rad er det borgerlig flertall i meningsmålingen som Kantar TNS utfører for TV 2. Men Ap går mest fram, Høyre mest tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire partiene på borgerlig side sikrer flertall med 86 av 169 mandater i målingen. Det er to mandater færre enn i onsdagens måling.

Venstre går litt tilbake i TV 2s torsdagsmåling og balanserer på sperregrensen med en oppslutning på 4,1 prosent.

– Mister partiet et par promille, eller om lag 2.000 velgere, og faller under 4 prosent som avgjør hvem som er med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene, mister de borgerlige partiene flertallet, konkluderer TV 2s Kjetil Løset i sin oppsummering av målingen.

Arbeiderpartiet går mest fram sammenlignet med forrige måling som ble publisert onsdag. Partiet øker med 1,1 prosentpoeng til 28,1 prosent.

Det er den høyeste oppslutningen Arbeiderpartiet har hatt siden valgkampinnspurten startet under Arendalsuka midt i august.

Høyre går mest tilbake fra forrige måling med 1,4 prosentpoeng til 23,4 prosent. Samtidig styrker Fremskrittspartiet seg med 0,4 til 15,2 prosent.

Les også: Solberg har "god tro" på valgseier