Advarer mot russisk okkupasjon av Finnmark

Kystjegere setter opp hellfire våpen under en øvelse.
Kystjegere setter opp hellfire våpen under en øvelse. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det man frykter er det man ser i det østlige Ukraina. At man har til dels uidentifiserte soldater i det jeg vil kalle en lavintensitetskonflikt, sier redaktør av tidsskriftet MilitærTeknikk, Bjørn Domaas Josefsen, til NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domaas Josefsen mener krigsscenariet hvor store russiske hærstyrker rykker gjennom Finnmark og Nord-Finland parallelt med angrep til havs langs hele norskekysten, er utgått på dato.

I stedet ser han for seg at en politisk konflikt kan eskalere og resultere i okkupasjon av deler av Norge.

– Så bruker man okkupasjonen som et pressmiddel mot norske myndigheter for å nå politiske fordeler, forklarer tidsskriftredaktøren til NRK.

Les også: Solberg: – Ikke brudd på basepolitikken

– Ikke nok til utløse NATOs artikkel 5

I Befalsbladet til Norges Offisersforbund tar han derfor til ordet for at den norske Hæren må rustes kraftig opp for å kunne stå imot og oppholde en fremtidig okkupasjonsmakt inntil NATO kommer Norge til unnsetning.

– Faren ved en slik okkupasjon sett fra norsk side er at den ikke er viktig nok, spesielt hvis det er en spent situasjon ellers i Europa, til at vi får støtte fra Nato-allierte. Det er ikke nok til å utløse artikkel fem i Nato-traktaten, påpeker Josefsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Amerikanske soldater får trene på Værnes i ett år til

«Spekulativ svartmaling»

Daglig leder i Norges Fredsråd advarer mot å lytte til Domaas Josefsens råd, og kaller utspillet for «spekulativ svartmaling» med stor risiko for misforståelser.

– Det finnes store, relevante forskjeller på Russlands handlinger i Ukraina, og hva Russland kan tenkes å foreta seg overfor Norge. Vi har en historisk fredelig grense med dem, og det må ligge til grunn for valgene vi tar, sier Langemyr til NRK.

Les også: Solberg: – Ingen grunn til russiske reaksjoner