Kypriotisk president med harde utfall mot Espen Barth Eide

FNs spesialutsending Espen Barth Eide. Foto: AP / Petros Karadjias / NTB scanpix
FNs spesialutsending Espen Barth Eide. Foto: AP / Petros Karadjias / NTB scanpix Foto: Petros Karadjias / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kypros' president mener FN-utsendingen Espen Barth Eide er partisk og har unødig hastverk i forhandlingene om å samle den delte øya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gresk-kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades mener Eide ser ut til å ha samme synspunkter som den tyrkisk-kypriotiske siden. Anastasiades sier Eide må forstå at «uttalelser eller trusler» vil føre til det motsatte enn at Kypros samles til en føderasjon.

– Jo mindre Eide snakker, jo bedre, sier Anastasiades.

Han legger til at nordmannen ser ut til å ha det travelt. Anastasiades kritiserer også Eide for å ignorere Tyrkias protester mot Kypros' leting etter olje og gass.

Les også: Barth Eide: – Sannhetens øyeblikk for Kypros

Har varslet comeback i Norge

FNs generalsekretær António Guterres har etter en samtale med Espen Barth Eide gått ut og oppfordret de kypriotiske lederne til å gjøre sitt ytterste for å komme fram til en fredsavtale, særlig tatt i betraktning at «tiden kan løpe ut for prosessen».

Eide har selv sagt at han mener en fredsavtale må komme på plass innen sommeren hvis prosessen skal lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv akter han å reise tilbake til Norge til høsten for å delta for fullt i valgkampen før stortingsvalget. Eide har varslet comeback i norsk politikk og er nominert på antatt sikker plass for Oslo Ap.

Les også: Fredssamtalene på Kypros gjenopptas neste uke

Spesialutsending

Eide ble utnevnt til spesialutsending av daværende generalsekretær Ban Ki-moon i 2014. Det har siden vært gjort store framskritt for å få til en avtale om gjenforening av den delte øya, men prosessen har opplevd tilbakeslag de siste månedene på grunn av økende mistillit på begge sider.

Kypros ble delt i en gresk-kypriotisk og en tyrkisk-kypriotisk del i 1974, etter en tyrkisk invasjon av øya for å hindre en fullstendig gresk overtakelse. Tyrkia anerkjenner ikke Kypros som selvstendig stat, kun en selvstendighetserklæring fra den tyrkisk-kypriotiske delen. Tyrkia har fortsatt 35.000 soldater på øya.