Meny

Barth Eide: – Sannhetens øyeblikk for Kypros

FNs spesialutsending til Kypros, Espen Barth Eide. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rivaliserende lederne på Kypros møtes nok en gang i Genève i et forsøk på å gjenforene middelhavsøya. FN-utsending Espen Barth Eide har tro på en løsning.

Kypros' gresk-kypriotiske president Nikos Anastasiades og hans tyrkisk-kypriotiske motpart Mustafa Akinci er igjen i Sveits for å forhandle fram en avtale som kan gjøre Kypros til en føderal og samlet stat.

Barth Eide mener det blir vanskelig – men mulig – å komme til en enighet om Kypros.

– Vi er nå i et sannhetens øyeblikk. Det ville vært leit å gå glipp av denne muligheten til å finne en løsning, sier Barth Eide til fremmøtte journalister i Sveits.

Stiller med A-laget

Lederne møttes i Genève i Sveits i november i fjor, men da de dro hjem, rådet pessimismen. Denne gangen er stemningen annerledes. Partene skal etter planen legge fram sine forslag til løsning innen onsdag. Deretter skal tidligere kolonimakt Storbritannia slutte seg til samtalene, sammen med Tyrkia og Hellas.

Det er ventet at landene, som alle fungerer som garantister for samtalene, sender representanter fra øverste nivå, med Tyrkias president Recep Erdogan og Hellas' statsminister Alexis Tsipras blant deltakerne. Storbritannias utenriksminister Boris Johnson skal også møte, ifølge Barth Eide.

Mye gjenstår

Forhandlingene varer i tre dager og regnes av FN som en historisk mulighet til å forene øya, som har vært splittet i en gresk-kypriotisk og tyrkisk-kypriotisk del siden 1974. Barth Eide sier at det er gjort store fremskritt, men mange av de mest kompliserte spørsmålene er ennå ikke løst.

I forrige forhandlingsrunde var det spørsmålet om hvor mange eiendommer og områder som skal tilbakeføres til greskkyprioter som flyktet under den tyrkiske militærinvasjonen i 1974, som skapte mest hodebry. Dette er et punkt som eksperter mener det fortsatt er svært vanskelig å oppnå enighet om.

Partene er også sterkt uenige om sikkerhetspolitikken og hvorvidt tyrkiske soldater fortsatt skal være utplassert på øya.

Populært