Vedum slakter regjeringens tvangsliste

– Dette er en tvangsliste som viser regjeringens groteske forakt for det lokale folkestyret, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB scanpix.
– Dette er en tvangsliste som viser regjeringens groteske forakt for det lokale folkestyret, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB scanpix.

Regjeringen forhandler med samarbeidspartiene om tvangssammenslåinger av inntil ti kommuner. Grotesk forakt for det lokale folkestyret, mener Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har siden nyttår forhandlet medstøttepartiene Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre for å få til en avtale om å slå sammen kommuner med tvang.

Etter det VG kjenner til la regjeringspartiene først fram en liste med 12 tvangssammenslåinger fordelt på 10 fylker. Utfordringen skal være å få KrF med på å bruke tvang i dette omfanget, og listen er dermed redusert slik at det nå forhandles om tvangssammenslåinger av inntil ti kommuner.

– Dette er en tvangsliste som viser regjeringens groteske forakt for det lokale folkestyret, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

Les også: Ap-ordførere savner støtte fra Støre

Målet med kommunereformen er å redusere antall kommuner og flytte mer makt og ansvar til større kommuner.Reformen er basert på frivillighet, men det åpnes for tvang i spesielle tilfeller. Så langt har nær 100 kommuner frivillig slått seg sammen.

– Det er helt uforståelig at en regjering som har lovet at prosessen skal bygge på lokaldemokratiet og avgjørelsene der nå er endt opp med at fire-fem stykker sitter på et kontor i Oslo sentrum og tegner et nytt kommune-kart, sier Vedum.

Les også: Småpartier taper ved kommunesammenslåing

Mannen som lederforhandlingene om tvangssammenslåingene, stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp), sier det er kun i de ytterste unntakstilfellene at Stortinget kan skjære gjennom, og det er i så fall ut fra regionale hensyn.

– Vi gjør det nettopp fordi vi skal styrke lokaldemokratiet, så kritikken fra Vedum faller på sin egen urimelighet, sier Njåstad, som ikke ønsker å kommentere innholdet i forhandlingene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden