Meny

Statsbudsjett:

To måneder siden Trine Skei Grande roste Frps klimaprofil

MER FORSONLIG: Venstres leder Trine Skei Grande under trontaledebatten i Stortinget 4. oktober, der hun roste Frps klimapolitikk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MER FORSONLIG: Venstres leder Trine Skei Grande under trontaledebatten i Stortinget 4. oktober, der hun roste Frps klimapolitikk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Venstres klima-brudd med regjeringen tirsdag kommer nøyaktig åtte uker etter at Trine Skei Grande snakket opp Fremskrittspartiets klimapolitikk i Stortinget.

«Fremskrittspartiet har nå gått fra å være et parti som fullstendig har fornektet klimaendringer, til å være et parti som nå er villig til å øke prisene på fossilt drivstoff.»

Slik roste Venstre-leder Tine Skei Grande det som til nå har vært regnet som Venstres motpol i klimapolitikken, Fremskrittspartiet.

Det skjedde da Stortinget diskuterte trontaledebatten tirsdag 4. oktober. Det er nøyaktig åtte uker før Venstre i dag erklærte at de bryter budsjettforhandlingene med Høyre-/Frp-regjeringen på grunn av for dårlig klimapolitikk.

– Fremskrittspartiet går betydelig lenger enn Arbeiderpartiet når det gjelder avgiftsnivå på fossilt drivstoff, sa Grande også den gangen.

Dagen etter forlangte hun imidlertid at regjeringen måtte være villig til å forhandle om tiørene de gikk inn for å øke bensin- og dieselavgiftene med.

Det viste det seg altså at regjeringen nektet å rikke på.

Les også:  Venstre avviser ultimatum

– Netto gunstigere å kjøre bil

– Hun bruker tid på Stortingets talerstol til å snakke opp ansvaret Fremskrittspartiet tar for klima – et parti som i alle fall til nå har et program som betviler de menneskeskapte klimaendringene. Hun ser etter ethvert halmstrå for å vise at Fremskrittspartiet er den progressive kraften for klima, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i trontaledebatten.

Han viste til Aps forslag til endringer i drivstoffavgiftene i diskusjonen om det reviderte nasjonalbudsjettet for 2016, lovet at partiet ville legge fram et alternativt statsbudsjett som samlet sett skal bidra til å få utslippene ned.

– Trine Skei Grande skal håndtere et framlegg fra regjeringen, fra statsminister og finansminister, som – netto – gjør det gunstigere å ha bil og å kjøre bil i Norge, og som trolig, ifølge ekspertene, vil øke utslippene, påpekte Støre.

Les også:   Arbeiderpartiet skuffet over et «ikke-eksisterende grønt skifte»

– Grønnere trontale enn med Ap

– Fremskrittspartiet har tatt et større ansvar enn Arbeiderpartiet med hensyn til prinsippet «forurenser betaler». Og sjøl om Venstre mener regjeringa har foreslått for lite, setter Fremskrittspartiet her Arbeiderpartiet i den klimapolitiske skammekroken, repliserte Trine Skei Grande til Ap-lederen.

Også Støres partifelle Terje Aasland angrep Venstre-lederen for støtten til Frp.

– I alle de trontalene som ble holdt da representanten Aaslands parti satt i regjering, er miljø knapt nevnt i noen av dem. De få gangene det er nevnt, er i forbindelse med kvotehandel, at man ønsker å kjøpe seg fri gjennom å få andre land til å gjøre de store endringene, sa Trine Skei Grande til det.

– Så ja, dette var den grønneste talen vi har sett på lenge, sa hun om årets trontale.

Les også:   Regjeringens statsbudsjett sikrer ikke Stortingets klimaforlik

Populært