Meny

Statsbudsjettet 2017

Arbeiderpartiet skuffet over et «ikke-eksisterende grønt skifte»

Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen (Ap) mener det er «åpenbart at det bare er Høyre og Fremskrittspartiet som omtaler budsjettforslaget som et grønt skifte». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen (Ap) mener det er «åpenbart at det bare er Høyre og Fremskrittspartiet som omtaler budsjettforslaget som et grønt skifte». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Samarbeidspartiene og venstresiden i norsk politikk har i hele dag rast mot regjeringens manglende satsing på klima. Heller ikke Arbeiderpartiet er fornøyd. 

Dagens store «snakkis» etter regjeringens budsjettforslag har vært klima. 

Mens Venstre, KrF, SV, Miljøpartiet De Grønne og miljøorganisasjoner gikk rett i strupen på regjeringens klimapolitikk, valgte Arbeiderpartiet å omtale klimatiltakene slik i sin pressemelding etter regjeringens budsjettforslag: 

«Tiltakene for å snu utviklingen med økte utslipp av klimagasser, er svake.»

Arbeiderpartiet tok istedenfor et oppgjør med et «rekordhøy arbeidsledighet og rekordhøy bruk av oljepenger», og mener regjeringen gjør altfor lite for å få folk i jobb. 

Overfor ABC Nyheter bekrefter Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, at de også de er svært skuffet over regjeringens klimatiltak.

– Det grønne skiftet er ikke-eksisterende i dette budsjettet, sier Marthinsen til ABC Nyheter og utdyper:

– Vi ventet i spenning på om det skulle ligge store positive klimaoverraskelser i statsbudsjettet. Det gjorde det ikke. Etter partienes runde i salen i dag er det åpenbart at det bare er Høyre og Fremskrittspartiet som omtaler dette som et grønt budsjett. 

Forskere: – Grått, ikke grønt

Paris-avtalen fra i fjor forplikter Norge til å kutte 40 prosent av klimautslipp innen 2030, dette er bakgrunnen for det regjeringen kaller et grønt skatteskifte. 

Ved Cicero senter for klimaforskning, er forskerne skuffet over statsbudsjettet.

– Det er et grått skatteskifte. Det stemmer ikke med hvordan man vanligvis tenker på et grønt skatteskifte, hvor man skal øke avgifter på det som forurenser, mens man kutter for eksempel på inntektsskatt, sier forsker Steffen Kallbekken til Aftenposten.

Les også:  Vedum forbannet over regjeringens bilpolitikk

Noen av reaksjonene på sosiale medier:

Nina Jensen, generalsekretær i WWF, og for øvrig Siv Jensens søster:

SV-leder Audun Lysbakken:

Miljøorganisasjonen Bellona:

Populært