Greenpeace og Natur og Ungdom:Saksøker staten for å stanse oljeboring i Arktis

Tankeren Torill Knutsen laster olje fra Goliat-feltet i Barentshavet. Greenpeace og Natur og Ungdom saksøker nå staten for å ha åpnet nye felt Barentshavet for oljevirksomhet. De mener det er i strid med Grunnlovens miljøparagraf. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Tankeren Torill Knutsen laster olje fra Goliat-feltet i Barentshavet. Greenpeace og Natur og Ungdom saksøker nå staten for å ha åpnet nye felt Barentshavet for oljevirksomhet. De mener det er i strid med Grunnlovens miljøparagraf. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Greenpeace og Natur og Ungdom saksøker staten for å få stanset tildelingen av oljelisenser i Barentshavet. De hevder tildelingene er i strid med Grunnloven og Parisavtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge miljøorganisasjonene ble Grunnlovens paragraf 112 brutt da nye områder i Barentshavet ble åpnet for olje- og gassvirksomhet i 23. konsesjonsrunde. Den såkalte miljøparagrafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.

– Vi mener staten har brutt med sitt ansvar for framtidige generasjoner ved å åpne opp for massiv oljeutvinning. Skal vi ha en klode å leve på i framtiden, må vi ta klimaendringene på alvor og la oljen bli liggende i bakken, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

Framtidige generasjoner

I tillegg hevder organisasjonene at utlysningene strider med Parisavtalen, som ble vedtatt i fjor.

Avtalen slår fast at den globale oppvarmingen bør holdes under 2 grader, og helst begrenses til 1,5 grader.

Organisasjonene får støtte fra den tidligere NASA-forskeren James Hansen, som var til stede da søksmålet ble presentert i Oslo tirsdag.

– Norge ser ut til å være fast bestemt på å sabotere Parisavtalen før den i det hele tatt trer i kraft, skriver han i et åpent brev til statsminister Erna Solberg (H).

NTB har forsøkt å få en kommentar fra Solberg til miljøorganisasjonens søksmål. Statsministerens kontor opplyser at hun ikke har anledning til å uttale seg om saken tirsdag.

Kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet har imidlertid gjort det klart at regjeringen avviser anklagene om grunnlovsbrudd.

– 23. konsesjonsrunde er forankret i et bredt flertall på Stortinget. Den ble gjennomført innenfor gjeldende lover og regler, sier han i en uttalelse.

Grande forventer at Solberg leverer: – For så dum går det ikke an å være

– Århundrets rettssak

Greenpeace og Natur og Ungdom mener de har et klart juridisk grunnlag for å gå til sak, og regner med at rettssaken vil finne sted neste år.

– Samtidig som Erna Solberg signerte Parisavtalen og lovet store utslippskutt, åpnet regjeringen for storstilt ny oljeleting i Barentshavet. Vi ber retten om å ugyldiggjøre disse lisensene ettersom mer olje vil føre til mer utslipp, ikke mindre, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Flere jurister har deltatt i forberedelsene av søksmålet, og høyesterettsadvokat Pål W. Lorentzen varslet tidligere i år «århundrets rettssak i Norge».

I et intervju med Bergens Tidende sa han at saken trolig vil pågå i flere år og ende i Høyesterett.

Les også: Frp-topper vil heller ut av regjering enn gå med på klimakrav

– For dårlig utredet

Også jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo har vurdert mulighetene for et søksmål mot staten.

– Konsekvensutredningene som er gjort i forkant av 23. konsesjonsrunde, tilfredsstiller ikke Grunnlovens krav, sa hun til NRK i forrige måned.

I stevningen til Oslo tingrett argumenterer Greenpeace og Natur og Ungdom for at tildelingene i 23. konsesjonsrunde er ugyldige på grunn av saksbehandlingsfeil – i tillegg til at de bryter Grunnloven. Ifølge stevningen er dette de mest sentrale manglene:

* Det er ikke blitt utredet om tildelingene er forenlige med verdens og Norges behov for å redusere klimagassutslippene.

* Det er ikke gjort noen reell vurdering av lønnsomhet i lys av karbonbudsjettet.

* Det er heller ikke vurdert om eventuelle skadevirkninger på iskanten og særlige verdifull og sårbare områder (SVO) kan rettferdiggjøres.

Les også:

Hareide tenker ikke på mulig regjeringsbrudd

Venstre-fylkesledere ser mulig regjeringskrise