Stortinget skyndte seg med EUs finanstilsyn, men:EØS-komiteen utsatte vedtak om overnasjonalt finanstilsyn i dag

«ALVORLIG»: Finansminister Siv Jensen (Frp) begrunnet i en åpen høring 12. mai (bildet) hastebehandlingen av å få finanstilsynet under EU-systemet, med at det ville få alvorlige følger dersom Norge ikke fattet vedtak før ferien.
«ALVORLIG»: Finansminister Siv Jensen (Frp) begrunnet i en åpen høring 12. mai (bildet) hastebehandlingen av å få finanstilsynet under EU-systemet, med at det ville få alvorlige følger dersom Norge ikke fattet vedtak før ferien. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alltinget i Reykjavik sørget for at Norges myndighet over finanstilsyn ikke som planlagt ble overført til EU i Brussel i dag. I Norge hevdet Siv Jensen (Frp) at det ville få «alvorlige følger» om ikke Stortinget fattet vedtak i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik er EUs finanstilsyn:

Den internasjonale finanskrisen i 2008 ledet til mer omfattende regulering av og tilsyn med finanssektoren i Europa og USA.

For å styrke arbeidet i EU med makrotilsyn, finansiell stabilitet og et velfungerende finansmarked, vedtok Rådet og Europaparlamentet i november 2010 fire for­ordninger som etablerte et nytt europeisk finanstilsynssystem.

Det nye europeiske finanstilsynssystemet består av de nasjonale finanstilsynene og

  • Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA)
  • Den europeiske tilsynsmyndigheten for forsikring og tjenestepensjon (EIOPA),
  • Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten (ESMA)
  • Det europeiske rådet for systemrisiko (ESRB).

13. juni 2016 vedtok stortingsflertallet etter en ekstraordinær rask behandling å legge Norge under disses regime.

For ikke å bryte Grunnlovens forbud mot å avgi suverenitet til organer Norge ikke er medlem av, er det avtalt med EU å gi EFTAs overvåkingsorgan ESA og EFTA-domstolen den myndigheten over EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein, som EUs organer har over EU-landenes finansmarkeder.

Det er forutsatt at ESA skal kopiere alle beslutninger fra EU. Formelt beholdes en mulighet til å avvike, slik EØS-avtalen formelt har en bestemmelse om mulig veto.

Les regjeringens proposisjon om deltakelse i EUs finanstilsynssystem.

EØS-komiteen i Brussel utsatte i dag det omstridte vedtaket om å legge myndigheten over finanstilsynene i Norge, Island og Liechtenstein under Brussel.

Det bekrefter ministerråd ved den norske EU-delegasjonen, Knut Hermansen, overfor ABC Nyheter.

Saken sto på dagsorden for endelig vedtak da EU og EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein i formiddag avholdt et 50 minutter langt møte i EØS-komiteen.

Det er i denne komiteen partene vedtar nytt EU-lovverk som skal inn i EØS-avtalen.

Siste: EØS-finanstilsynet blir en realitet - neste uke legges Norge under Brussel

Islands Allting strir med grunnloven

Men saken måtte trekkes fra dagsorden fordi det islandske Alltinget ennå ikke har gitt klarsignal.

På et møte klokka 17 norsk tid skal Alltinget igjen behandle saken. En avstemning kan skje i kveld eller neste uke, forteller Hermansen om informasjonen EØS-komiteen fikk fra Islands representanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Partene ble enige om å vedta implementering av finanstilsynssaken i en skriftlig prosedyre kommende uke, framfor å vente til neste komitemøte i oktober, dersom Alltinget gir klarsignal, opplyser Hermansen.

Islendingene ønsket ikke å behandle tilslutning til EUs finanstilsynsorganer før ferien, slik Stortinget i all hast gjorde.

Og nå er behandlingen i Alltinget blitt forsinket, etter at det har oppstått store diskusjoner på Island om overføring av myndighet over finanstilsyn vil være brudd på den islandske grunnloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Debatten i det islandske parlamentet er ikke avsluttet. Island er ikke rede til å fatte en beslutning i EØS-komiteen. Saken ble derfor trukket på dagens møte, forteller Knut Hermansen.

Dermed har det gått over tre måneder siden stortingsflertallet banket gjennom det norske vedtaket om finanstilsyn i hurtigtogsfart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politikerne i Stortingets finanskomité hadde ikke sin første behandling av den mest omfattende suverenitetsavståelsen siden selve EØS-avtalen ble inngått i 1992, før 26. april.

Les også: Kathrine Kleveland: – Stortingsflertallet trosser folket

Giret om til toppfart

FARLIG: – Siv Jensen sa det ville få alvorlige følger hvis vi tok oss tid til å diskutere denne alvorlige grunnlovsavståelsen. Stortingsflertallet så nok på opplyst debatt som farlig, mener Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FARLIG: – Siv Jensen sa det ville få alvorlige følger hvis vi tok oss tid til å diskutere denne alvorlige grunnlovsavståelsen. Stortingsflertallet så nok på opplyst debatt som farlig, mener Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

3. mai protokollerte finanskomiteen selv et ønske om å få mer tid til å behandle saken.

«Vurderes utsatt til høsten med ev. åpen høring i juni. Saksordfører avklarer videre prosess per e-post i samråd med komiteleder.», heter det i komiteprotokollen.

Regjeringen, som i prinsippet er underlagt Stortinget, bifalt ikke den utsettelsen, og fikk tilslutning av flertallet. Bare Senterparitets leder Trygve Slagsvold Vedum leverte protokollmerknad mot hastebehandlingen på finanskomiteens neste møte, 10. mai.

Der ble den nye fremdriftsplanen godkjent av flertallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet for en offentlig høring i juni som komiteen enstemmig ønsket en uke tidligere, besluttet flertallet å avholde høring på to dagers varsel, nemlig 12. mai.

Senterpartiet fikk oppgaven med å invitere instanser til den høringen de færreste i offentligheten kjente til, og der bare ABC Nyheter var til stede fra media.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stortinget skjøt ned forslag om grunnlovsutredning før Norge avgir suverenitet

– Mer debatt ville gitt mer motstand

– Dette viser hvor hul argumentasjonen til finansministeren var. Vi utfordret henne i den åpne høringa hva konsekvensene ville være av å utsette Stortingets avgjørelse, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter i dag.

Han argumenterte den gang både med at suverenitetsavståelsen var så alvorlig at Stortinget måtte ta seg bedre tid til å drøfte saken, og at det var viktig å avvente folkeavstemningen i Storbritannia om deres medlemskap i EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av delene fikk gehør hos Arbeiderpartiet, Høyre og Frp.

– Etter den tid har Storbritannia vedtatt å melde seg ut. Det ene finanstilsynsbyrået til EUer London, som er det ene store finanssenteret i Europa. Sveits, som heller ikke er med i EU, er det andre store finanssenteret, sier Vedum.

– Nå ser vi at det er uro på Island fordi dette også der er i strid med grunnloven. Her hjemme ville de ha minst mulig opplyst debatt i saken. Dess mer debatt, jo mer motstand blir det, mener Sp-lederen.

Les også: Stortinget vedtar å legge Finanstilsynet under Brussel

Vedum fikk ikke problemene på bordet

– Finansminister Siv Jensen sa i høringa at saken er ekstremt vanskelig, men ville få alvorlige konsekvenser hvis vi ikke fattet vedtak da, sier Vedum.

Han ba om en forklaring på hvorfor det ville bli «alvorlige problemer».

– Hun klarte ikke å svare da, og måtte overlate det til Finansnæringa, oppsummerer Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke Finans Norges administrerende direktør Idar Kreutzer hadde konkrete opplysninger om skadevirkningene ved å gi spørsmålet en normal saksbehandling i Stortinget.

– Konsekvenser av at avtalen ikke kommer på plass? Det har ikke vært vesentlige problemer fordi alle har skjønt at dette er vanskelig og viktig, blant annet på grunn av Grunnloven. Men nå som det er funnet løsninger, vil det skapes usikkerhet hvis dette skyves over sommeren, hevdet Kreutzer.

– Skapes det nå problemer med å implementer, vil det ha nedsider, la han til.

Les også: Finansminister Siv Jensen feilinformerte Stortinget i EØS-strid