Meny

– Et stortingsnei fra Listhaug er et farvel til politikken

Sylvi Listhaug Listhaug har gjort det klart at hun skal bruke sommeren til å bestemme seg for om hun vil si ja til å bli nominert som stortingskandidat for Frp i en ny periode. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skulle Sylvi Listhaug (Frp) si nei takk til stortingsnominasjon, lukker hun samtidig døra til å bli partiets nye leder, mener ekspert.

– Sier Listhaug nei til Stortinget, er hennes politiske karriere over, sier Dagsavisens mangeårige politiske kommentator Arne Strand til NTB.

Listhaug har gjort det klart at hun skal bruke sommeren til å bestemme seg for om hun vil si ja til å bli nominert som stortingskandidat.

– Den som vil til topps i partiet, må sitte på Stortinget. Sånn er det i alle partier. Jeg kan ikke tenke meg at det er annerledes i Fremskrittspartiet, slår Strand fast og påpeker at nåværende Frp-leder Siv Jensen sitter på Stortinget, der også hennes forgjenger Carl I. Hagen satt i alle år.

Bakgrunn: Listhaug vurderer å gi seg i norsk politikk

– Pause umulig

Strand mener det i praksis er umulig å ta en pause fra Løvebakken dersom Listhaug ønsker å bli partileder.

– En stortingsperiode på fire år er for lang tid. Da er hun uaktuell i toppolitikken i mange år framover, slår han fast.

Andre analytikere er derimot mindre bombastiske.

– Formelt er det ingen ting i veien for å bli partileder selv om man ikke sitter på Stortinget. Det er ikke det avgjørende, påpeker valgforsker og professor Anders Todal Jenssen.

– I en del andre partier ville det å si nei til stortingsnominasjon være det samme som å si takk og farvel til politikken. Men i Frp er det ikke nødvendigvis slik, mener politisk kommentator Aslak Bonde.

Samtidig har partiet aldri tidligere vært i en lignende situasjon, framholder han.

– Vi vet jo ingen ting om hvordan Frp vil håndtere slike ting. Det har aldri skjedd før i partiets historie.

Les også: Listhaug får best karakter av sine egne

Blir Siv sittende?

Han mener det mest spennende spørsmålet akkurat nå er om Siv Jensen vil bli sittende som Frp-leder i fire nye år.

– Hun har sittet veldig lenge og har jobbet beinhardt som finansminister og partileder. Det ville vært naturlig om hun trakk seg som partileder i neste periode, sier han.

Også Frps nestledere Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen har begge takket nei til stortingsplass i neste periode. Dersom Listhaug gjør det samme, kan det gi partiet alvorlig hodekløe.

– Hvem skal da overta ledervervet etter Siv Jensen, spør Strand.

Aftenpostens kommentator Harald Stanghelle tror det vil være et stort tap for Frp om Listhaug ikke stiller til høsten. Men heller ikke han tror det vil være et endelig farvel til toppolitikken.

– Om hun velger en annen vei i noen år nå, av hensyn til familien og barna, så kan det godt være. Men jeg er helt overbevist om på at vi vil få høre mer til Sylvi Listhaug i norsk politikk senere, sier Stanghelle til P4.

Prøveballong

Både Jenssen og Bonde tror det kommer til å bli vanligere i framtida å ta pause fra politikken, ikke minst på grunn av det økte presset fra mediene.

– Denne saken handler jo først og fremst om hvor ubarmhjertig og tøft det har blitt å være politiker på toppnivå når man har små barn, sier Jenssen.

Bonde utelukker imidlertid ikke at hele saken er en prøveballong fra Listhaug.

– Det kan godt hende hun sier hun er i tenkeboksen for å teste hvor mange i partiet som ønsker henne videre, sier han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus