Stridssaker i kø på Venstre-landsmøtet

Venstre-leder Trine Skei Grande under landsmøtet i Tønsberg.
Venstre-leder Trine Skei Grande under landsmøtet i Tønsberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag går landsmøtet i Venstre til votering om en rekke kontroversielle forslag. Stikkord er todeling av foreldrepermisjonen, oljeutvinning og flyktninglønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke tenk på begrensningene, tenk på mulighetene, sa stortingsrepresentant Abid Raja da han innledet landsmøtedebatten om oppvekstpolitikk lørdag ettermiddag.

Raja har ledet et partiutvalg med om lag 150 ulike forslag om barne- og familiepolitikk. Flere av dem er kraftig kritisert av partifeller og mange vil bli avvist når partiet går til votering.

Ordninger som skal sikre et minstenivå av norskspråklige barn i barnehagene, behovsprøvd barnetrygd og krav om at barn fra seks års alder skal bli hørt i fordelingssaker er blant forslagene fra utvalget.

Les også: Grande gjenvalgt: – Trine er uovertruffen

Motstand

Raja møter også intern motstand for ønsket om å la alle barn under tre år være hos sin primære tilknytningsperson ved samlivsbrudd. Dette står i kontrast til regjeringens ønsker om å legge mer vekt på delt bosted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet kontroversielt forslag mange spør seg om hvordan skal gjennomføres, handler om å la barnet bli boende hjemme ved samlivsbrudd og i stedet la foreldrene flytte inn og ut etter tur.

Ny votering blir det også om omskjæring av guttebarn, et tema som skapte opprivende strid under landsmøtet i Venstre for to år siden. Forslaget tar til orde for informert samtykke og en aldersgrense på 16 år før rituell omskjæring kan utføres. Partiledelsen går kraftig imot og viser til religionsfriheten.

– Det er ingen tvil om at dette forslaget vil bli oppfattet som en inngripen inn mot jøder, advarte nestleder Ola Elvestuen ifølge Vårt Land da saken ble debattert under en parallellsesjon lørdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Venstre med tiltakspakke på 4,5 milliarder: – Det er krise på Vestlandet

Foreldrepermisjon

Til behandling på landsmøtet foreligger også krav om todeling av foreldrepermisjonen. Forslaget er fremmet av sentralstyremedlem Guri Melby og stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn og holdes opp mot Raja-utvalgets ønsker om en tredeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi synes det er mest rettferdig å dele foreldrepermisjonen likt. Vi vet at pappakvoten har mye å si for hvor mye permisjon fedrene tar, sier Rotevatn til Dagsavisen.

Overfor NTB gir han uttrykk for optimisme med tanke på søndagens avstemming.

– Det er ikke garantert, men jeg tror det kan gå, sier han.

Nattåpne barnehager, fylkesvise mobbeombud, kurs for førstegangsforeldre, bedre tilrettelegging av hjemmefødsler, avvikling av kontantstøtten, minimumsnorm for bemanning og gratis barnehage for lavinntektsfamilier er andre forslag som foreligger.

Les også: Venstre-strid om lavere lønn til flyktninger

Klima

Temperatur er det i klimadebatten innad i Venstre også. Redaksjonskomiteens leder Rebekka Borsch mener partiet er feigt dersom det ikke går inn for å stanse alle tildelinger i den 23. konsesjonsrunden på norsk sokkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiledelsen ønsker en mer moderat formulering som er i tråd med politikken Venstre står for i dag. Også når det gjelder de kontroversielle forslagene om nye dagpengesatser og lavere lønn til flyktninger ser det ut til at partitoppene vinner fram med sitt ønske om å avvise dem.

Venstre står imidlertid sammen om en rekke tiltak for bedre dyrevelferd. Forbud mot import av gåselever og pelsprodukter, nei til eksotiske sirkusdyr, ja til sunnere og mer saktevoksende kylling- og kalkunraser samt styrking av politiets arbeid mot dyrekriminalitet vil trolig bli blant søndagens vedtak.

Les også: Forsker: – Hvor er norske politikere når barnvernet filleristes i utlandet?