Venstre lanserer tiltakspakke på 4,5 milliarder

Venstre-nestleder Terje Breivik på partiets landsmøte som åpnet i Tønsberg fredag.
Venstre-nestleder Terje Breivik på partiets landsmøte som åpnet i Tønsberg fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre har utarbeidet 30 konkrete forslag i en tiltakspakke på 4,5 milliarder kroner som skal motvirke arbeidsledighet og stimulere til et grønt skifte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er krise på Vestlandet. Og er det krise på Vestlandet, så er det også krise i Norge. Snart passerer vi 40.000 som har mistet jobben i olje- eller oljerelaterte næringer, sa Venstre-nestleder Terje Breivik da han presenterte pakken under partiets landsmøte i Tønsberg lørdag.

Det dyreste enkelttiltaket er 1,5 milliarder kroner i 2017 til å framskynde utbygging av jernbanen mellom Bergen og Voss, elektrifisering av flere strekninger samt ny T-banetunnel i Oslo og bybane i Stavanger. Partiet setter også av en halv milliard til forskning og tilsvarende sum til konkrete byggeprosjekter på Sør- og Vestlandet.

Skattefradrag

Blant øvrige tiltak er å innføre skattefradrag for håndverkstjenester knyttet til energieffektivisering i egen bolig. Dette skal gjøres etter dansk modell, der summen er satt til inntil 120.000 kroner i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre vil også la arbeidsledige som starter egen bedrift beholde rett til dagpenger i inntil tre år samt gå i dialog med ESA for å undersøke muligheten for redusert arbeidsgiveravgift i områder eller næringer der ledigheten er høy.

Partiet har også en rekke forslag som skal styrke ordningene og reglene som knyttes til gründere og selvstendig næringsdrivende. I tillegg tar Venstre til orde for å innføre et nytt anbudsregime med nullutslippsteknologi for nye ferjeanbud.

Ikke oljepenger

Breivik sier tiltakspakken ikke skal finansieres ved økt oljepengebruk, men snarere ved omdisponeringer i budsjettet samt modernisering og effektivisering av offentlig sektor. Venstre legger heller ikke opp til å øke det samlede skattenivået, selv om det blir gjort endringer i det Venstre mener er et grønt skatteskifte.

Forslagene skal konkret følges opp i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett og statsbudsjettet for neste år samt bringes inn i forhandlingene om oppfølging av rapporten fra Grønn skattekommisjon. De blir også tema for møtene i den borgerlige såkalte «supergruppa», som er et nylig opprettet underutvalg av partitopper i de fire samarbeidspartiene.