Ted Cruz gir ikke opp kampen mot Trump

Ted Cruz har ikke planer om å gi seg uten kamp. Se video.

Ny tirsdag, nye muligheter. Ted Cruz forsøker nå å skaffe seg tilstrekkelig støtte i maktapparatet i det republikanske partiet for å skvise ut Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag skal Donald Trump, Ted Cruz og John Kasich atter en gang i ilden blant republikanerne, mens Hillary Clinton og Bernie Sanders skal knive om delegater på Demokratenes side.

Strategien Ted Cruz vil følge, beskrives i New York Times : Republikanske ledere som ikke vil avfinne seg med at Trump blir nominert som partiets presidentkandidat, forbereder nå en 100 dager lang kampanje med mål om å hindre eiendomsmogulen i å oppnå sin drøm om å vinne partivelgernes hjerter og deretter Det hvite hus.

Les også: Cruz klar til å ta over Rubios støttespillere

Delegatkamp

Selv om planen skulle fungere og dermed gi økt håp til Cruz, betyr ikke det at veien ligger åpen for Trumps største utfordrer.

Som avisen The Texas Tribune påpeker, kan Cruz' sjanse for å overleve delegatkampen bli forpurret av at Ohio-guvernør Kasich insisterer på å få henge med i kampen om delegatenes gunst.

Kasich har til nå støtte fra 143 delegater. Han har dermed minst støtte av de tre republikanerne. Cruz har 423 delegater på sin side før tirsdagens nominasjoner, mens Trump sitter på 678 delegater.

Veien mot mål er fortsatt lang selv for Trump, fordi en kandidat trenger 1.237 delegater for å vinne nominasjonen på Republikanernes landsmøte i juli.

58 delegater skal fordeles i tirsdagens nominasjonsvalg i Arizona. På nominasjonsmøtene i Utah skal de tre knive om til sammen 40 delegater, og ni delegater skal fordeles på Amerikansk Samoa, ei øygruppe som er amerikansk territorium i det sørlige Stillehavet.

Les også: – Ted Cruz oppga ikke valgkamplån i 2012

Senatorer mot Sanders

På den demokratiske siden får nå Sanders klar melding fra flere senatorer om at han må tone ned kritikken mot Clinton, fordi det kan skade hennes sjanser i selve presidentvalget dersom Clinton blir Demokratenes kandidat og Trump Republikanernes utkårede, skriver Politico.

Clinton har riktig nok langt flere delegater i ryggen enn Sanders, men også der er veien fortsatt lang før man er i mål – en kandidat trenger 2.383 delegater for å bli nominert som presidentkandidat på landsmøtet. Til nå har Clinton til sammen 1.614 delegater, blant dem 1.147 vanlige delgater og 467 superdelegater. Sanders støttes av 856 delegater, 830 av dem vanlige delegater og 26 superdelegater.

Tirsdag gjennomfører Demokratene nominasjonsmøter og -valg i Arizona, Idaho og Utah. 85 delegater skal velges basert på resultat fra Arizonas nominasjonsvalg. På nominasjonsmøtene i Idaho og Utah står henholdsvis 27 og 37 delegater på spill.

Les også: Cruz om kvinner i militæret: – Er de gale?

Sanders bruker mest

Tall som ble offentliggjort søndag, viser at Trump brukte 9,5 millioner dollar på valgkampen i februar, sammenlignet med Cruz som svidde av 17,5 millioner dollar og Clinton som brukte hele 31,6 millioner dollar.

Utfordreren fra Demokratenes venstrefløy – Bernie Sanders – brukte desidert mest penger i forrige måned – hele 41 millioner dollar, et beløp han mener er nødvendig for å henge med i kampen med Clinton.

Samtidig har Politico merket seg at Trump, som i motsetning til de øvrige kandidatene bruker egne penger, i forrige måned brukte mindre på valgkampen enn han har gjort tidligere.

For øvrig har Slate og New York Times påpekt at president Barack Obama fredag, riktig nok på en svært subtil og forsiktig måte, hintet overfor en gruppe demokratiske pengegivere om at Sanders' kampanje mot Clinton nærmer seg slutten og at partiet snart vil stå samlet bak henne.

Personvernpolicy