London-ordfører gir medvind til britisk neiside

London-ordfører Boris Johnson skal ha falt ned på et «nei til EU», melder BBC. Det vil i tilfelle være en stor strek i regningen for statsminister David Cameron.
London-ordfører Boris Johnson skal ha falt ned på et «nei til EU», melder BBC. Det vil i tilfelle være en stor strek i regningen for statsminister David Cameron. Foto: Toby Melville / Reuters

Londons populære ordfører Boris Johnson vil kjempe for at Storbritannia skal forlate EU. Statsminister David Camerons EU-avtale innebærer ingen grunnleggende endringer, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johnson møtte britisk presse for å uttale seg om saken søndag ettermiddag. En kunngjøring om den populære Tory-politikerens holdning i EU-spørsmålet har vært ventet i lang tid. Johnson sa at avgjørelsen har vært vanskelig.

– EU er et politisk prosjekt som står i reell fare for å komme ut av demokratisk kontroll, sier London-ordføreren. Den nye medlemskapsavtalen som er forhandlet fram i Brussel innebærer ingen grunnleggende endringer, mener han.

Johnson varslet at han vil delta i nei-sidens kampanje, men avviste samtidig å delta i TV-debatter mot partifeller på ja-siden.

Les også: Vedum til britisk avis: – Meld dere ut av EU

Forventet

At Johnson faller ned på nei-siden er ikke veldig uventet, mener førstelektor ved Universitetet i Agder Jan Erik Mustad, som er ekspert på britisk politikk.

– Det var det vi forventet. Han har vært en EU-skeptiker lenge, og mange antok at avtalen rett og slett ikke var god nok for ham, men at det måtte mer til for å overbevise ham om å bli i unionen, sier Mustad til NTB.

Johnsons nei vil være et alvorlig slag for statsminister David Cameron, som nå slåss på høygir for å overbevise britene om å bli i EU. London-ordføreren er en av Storbritannias mest populære politikere og hans ståsted kan overbevise mange av dem som ennå ikke har bestemt seg.

Les også: Cameron: – Storbritannia er tryggere og sterkere i EU

Tror på «ja»

– Dersom Boris støtter Brexit, er det store nyheter, skriver den politiske kommentatoren fra Daily Telegraph Tim Stanley i en Twitter-melding.

I tillegg har en av Camerons viktigste politiske allierte, justisminister Michael Gove, og fem andre ministre flagget at de sier nei til EU.

– Det vil nok bety at nei-siden får ekstra vind i seilene. Foreløpig har de hatt en dårlig kampanje, sier Mustad.

Men han tror likevel det vil bli et ja i folkeavstemningen 23. juni.

– Mange vil nok synes det blir for risikabelt når det kommer til stykket. Jeg tror britene forstår at selv om det er mange ting de er imot, så blir det for vanskelig å gå ut.

Les også:

Storbritannia kan få rett til å stoppe sosialstøtte til EU-borgere

EU-topp: – Jeg våger ikke å ønske godt nytt år

Finnene hamrer løs på euro'en - går mot folkeavstemning

Nordiske sosialdemokrater stoler på EUs indre marked

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus