Nordisk arbeiderkongress på Sørmarka:

Nordiske sosialdemokrater fikk varsko om fremtiden - stoler på EUs indre marked

VELSTAND FRA MARKEDET: Helle Thorning-Schmidt og Jonas Gahr Støre mener fri flyt på EUs indre marked er godt for den nordiske modellen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
VELSTAND FRA MARKEDET: Helle Thorning-Schmidt og Jonas Gahr Støre mener fri flyt på EUs indre marked er godt for den nordiske modellen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Norden kan gå mot mer arbeidsløshet, færre fagorganiserte og - stikk i strid med den nordiske modellen - større ulikheter i folks velstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Normod-prosjektet::

NordMod2030, «Forvitring eller fornying i Norden 2014-2030» er et treårig nordisk forskningsprosjekt om utviklingen av Norden.

Samak, Samarbeidskomiteen for arbeiderbevegelsen i Norden (bestående av de sosialdemokratiske partiene og fagorganisasjoner) har bestilt rapporten sammen med Fondet for Europeiske Progressive Studier (FEPS).

Konklusjonene er ført i pennen avfire Fafo-forskere og ble presentert på Samak-konferansen på Sørmarka utenfor Oslo 11. november 2014.

SØRMARKA (ABC NYHETER): Det var beskjeden alt som kan krype og gå av sosialdemokratiske partiledere, andre partitopper, samt LO-ledelsene i de nordiske landene fikk tirsdag.

De fikk resultatet av tre års forskning om «den nordiske modellen», utredningen NorMod2030, i sitt forum Samak (Samarbeidskomiteen for arbeiderbevegelsen i Norden).

Den viser at de nordiske velferdsstatene risikerer å forvitre i tiden frem mot 2030 dersom dagens trender fortsetter.

Nordiske forskere har i samarbeid laget utredningen som ble presentert av forskere fra forskningsstiftelsen Fafo på møtet i Samak.

– Vi får ulikheter som i Italia

– Hvis ulikheten i Norden fortsetter å øke i samme takt som de siste årene, vil Norden i 2030 ha like høy ulikhet som i Frankrike. Der har de ti rikeste prosentene en tredel av verdiene, fortalte Fafo-forsker Tone Fløtten om ett av resultatene.

– Hvis ulikhetene i Norden fortsetter som i Sverige, vil Norden ha ulikheter som i Italia, der 20 prosent lever under fattigdomsgrensen. De ti prosentene mest velstående får 33,9 prosent av de samlede inntektene, fortsatte hun og spurte:

– Kan vi leve med ulikhet som i Frankrike og Italia uten å rokke ved den nordiske modellen?

Les også: – All sysselsettingsvekst i Norge går til utlendinger

Fagorganisering? Nei takk

– Vi ser fallende organisasjonsprosent for fagbevegelsen, fulgte en annen Fafo-forsker, daglig leder Jon M. Hippe, opp.

– Nedgangen er størst blant de som trenger det mest. Oppslutningen er stabil blant høytutdannede. Fagbevegelsen i Norden svekkes ikke bare, men endrer karakter som følge av dette, sa han til forsamlingen.

I 2012 var det 7,3 millioner fagorganiserte i de nordiske landene. Det er 420.000 færre enn i 1990 - samtidig som antall sysselsatte har økt med 1,7 millioner, går det frem av sluttrapporten til NorMod.

Fortsetter trenden vil nordisk fagbevegelse ha 1,3 millioner færre medlemmer i 2030 enn i dag.

Og sysselsettingen i Norden? Den har sunket fra 78 prosent av folk i arbeidsdyktig alder i 1990, til 73,7 prosent i 2013. Fortsetter trenden, blir bare 72,2 prosent jobbe i 2030.

Les også: Undersøkelse: Utenlandske trailersjåfører tjener 5.000 kroner måneden

Glade for frie markeder

– Det har skjedd en tre-firedobling av innvandring til Norden. Det har vært en vridning fra flyktinge- og asylsøkerinnvandring, til arbeidsinnvandring, fortalte Fafo-forsker Jon Erik Dølvik.

– Felles for dem er at de er overrepresentert i lavinntektsgruppen, la Dølvik til.

– Har utviklingen av EUs indre marked med fri flyt av arbeidskraft styrket eller svekket den nordiske modellen?, spurte ABC Nyheter på en pressekonferanse med de nordiske partilederne i en pause.

– Vi er alle med i EUs indre marked. Jeg er ikke i tvil om at det har gjort oss alle mer velstående, svarte formannen i Socialdemokraterne i Danmark, statsminister Helle Thorning-Schmidt.

– Det er en arbeidsform som passer oss godt. Vi sier ja til internasjonal konkurranse, handel og globalisering. Det sterke samarbeidet i EUs indre marked gjør oss mer i stand til å ha en sterk velferdsstat, slår Thorning-Schmidt fast.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre følger opp:

– EØS ble jo virkeliggjøringen av en visjon om et felles nordisk marked.

Les også: – Ta konsekvensene av EØS, LO!

Støre: – Vi må gjøre det!

– Ser du også tendenser til at den frie flyten av arbeidskraft skaper økt ulikhet gjennom sosial dumping av mobil arbeidskraft?

– Ja, men jeg mener det er en utfordring for Norge uansett. Jeg tror ikke Norge utenfor EØS ville stilt seg utenfor den normale sirkulasjonen av mennesker i Europa, sier Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter.

– Men før hadde man litt mer regulering av innvandringen?

– Ja, men vi følger våre internasjonale forpliktelser her, sier Støre.

Tirsdag ettermiddag diskuterte han på tomannshånd med Thorning-Schmidt det de to oppfatter som den store utfordringen:

– Hvordan vi lykkes med kvalifiseringspolitikken. Både å lære det norske språket og å forstå arbeidsmarkedet, og hvordan vi kan hindre et lavlønns-segment i innvandrer-generasjonene.

Les også: Kaster brannfakkel om privatisering av Norges fisk

– Arbeidsinnvandringen påvirker vel også lønnsnivået til innfødte arbeidstakere. For eksempel kvier norsk ungdom seg for jobber i fiskeindustrien, der det går mot «litauisk» lønnsnivå?

– Og du ser det blant fagarbeidere i byggenæringen. Ja, det er en stor utfordring. Men jeg tror altså ikke at EØS eller ikke EØS er avgjørende.

– Men får vi gjort noe med det?

– Vi er nødt til å gjøre noe med det! konkluderer Støre.

Sjekk konklusjonene i Normod-rapportene her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus